Η παχυσαρκία μειώνει την απόκριση της αίσθησης της γεύσης

Η παχυσαρκία συνδέεται με μειωμένη απόκριση της αίσθησης της γεύσης, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης Binghampton που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Integrative Neuroscience.

Μέχρι τώρα ήταν γνωστό ότι η παχυσαρκία αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται κανείς τη γεύση. Η παρούσα μελέτη είναι η πρώτη που διερεύνησε τις νευρωνικές αλλαγές που κρύβονται πίσω από αυτή την κατάσταση.

«Είναι εντυπωσιακό το πόσο λίγα ξέρουμε για το πώς η παχυσαρκία επηρεάζει την αίσθηση της γεύσης, αν σκεφτεί κανείς ότι η τελευταία καθορίζει τι είναι αυτό που θα επιλέξουμε να φάμε», δήλωσε η Patricia Di Lorenzo, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπίστήμιο BInghampton.

Οι ερευνητές κατέγραψαν τις αποκρίσεις μεμονωμένων κυττάρων του εγκεφαλικού στελέχους αρουραίων που είχαν γίνει παχύσαρκοι μετά από μια παχυντική διατροφή (45% λίπος και 17% ζάχαρη).

Οι αποκρίσεις του εγκεφαλικού στελέχους των αρουραίων στα ερεθίσματα γεύσης παρουσιάζονταν καθυστερημένα και ήταν μικρότερες σε ένταση και διάρκεια συγκριτικά με τους αδύνατους αρουραίους.

Η διατροφή που περιέχει πολλά λίπη δημιουργεί μια πιο αμβλεία απόκριση γεύσης στον εγκέφαλο και μειωμένη αίσθηση της γεύσης κατά την κατάποση αυτών των τροφών.

Η ερευνήτρια τονίζει ότι το ζήτημα είναι να βρεθεί αν τα ίδια αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν στους αρουραίους εμφανίζονται και στους ανθρώπους.

Η μέχρι τώρα έρευνα έχει δείξει ότι τόσο στους παχύσαρκους αρουραίους όσο και στους παχύσαρκους ανθρώπους ο αριθμός των γευστικών καλύκων στη γλώσσα –κύτταρα που αντιδρούν στα διαφορετικά ερεθίσματα: γλυκό, πικρό, ξινό, αλμυρό– είναι μειωμένος.

Με βάση αυτό το δεδομένο, η Di Lorenzo λέει ότι η μειωμένη ανταπόκριση του εγκεφαλικού στελέχους στα ερεθίσματα γεύσης που βρέθηκε στα ποντίκια είναι πιθανό να ισχύει και στους ανθρώπους.

Πηγή: Taste Responses in the Nucleus of the Solitary Tract of Awake Obese Rats Are Blunted Compared With Those in Lean Rats. Frontiers in Integrative Neuroscience, 2019; 13 DOI: 10.3389/fnint.2019.00035

Δείτε επίσης