Κυριάκος Μητσοτάκης: Συμψηφισμός clawback με επενδύσεις

Αναφορές στις πρωτοβουλίες που θα λάβει η κυβέρνηση στον τομέα της Υγείας, με έμφαση στην αναπτυξιακή στρατηγική έκανε από το βήμα της 84ης ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στον τομέα των επενδύσεων, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε μια σειρά από πολύ σημαντικές επενδύσεις στον κλάδο του φαρμάκου, που όπως ανέφερε, πρόκειται για έναν κλάδο με υψηλή προστιθέμενη αξία για την ελληνική οικονομία.

Η πρώτη είναι επένδυση της εταιρείας Pfizer, η οποία ανακοίνωσε ότι θα δημιουργήσει στη Θεσσαλονίκη το πρώτο από τα έξι διεθνή κέντρα ψηφιακής τεχνολογίας, τεχνητής νοημοσύνης και ανάλυσης μεγάλων δεδομένων (big data).

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε την επένδυση αυτή «ψήφο εμπιστοσύνης» στις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας μας, αλλά και στην κυβέρνησή του, καθώς προβλέπεται να δημιουργηθούν 200 θέσεις εργασίας, με προοπτική να γίνουν πολύ περισσότερες. Επίσης, ανέφερε ότι επίκεινται επενδύσεις 460 εκατ. ευρώ από 17 φαρμακευτικές εταιρείες σε όλη την Ελλάδα σε βάθος τριετίας. Τα επενδυτικά σχέδια βρίσκονται ήδη στα υπουργεία Έρευνας και Ανάπτυξης και Οικονομικών.

Οι επενδύσεις αφορούν: κλινικές μελέτες, έρευνα και ανάπτυξη, εκσυγχρονισμός μονάδων και ανάπτυξη και παραγωγή καινοτόμων προϊόντων.

Ως ελάχιστο κίνητρο για τις εταιρείες, οι οποίες θα προχωρήσουν σε επενδύσεις ύψους τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ μέσα στο 2019, η κυβέρνηση αποφάσισε να τους δώσει τη δυνατότητα για συμψηφισμό των επενδύσεων με τις υποχρεώσεις των φαρμακευτικών προς το Δημόσιο και το clawback.

Δείτε επίσης