Πέτρες στη χολή (χολολιθίαση): O καφές μειώνει τον κίνδυνο;

Ανάμεσα στα απροσδόκητα οφέλη του καφέ ίσως είναι και η πρόληψη της δημιουργίας χολόλιθων (πέτρας στον αυλό της χοληδόχου κύστης ή των εξωηπατικών χοληφόρων) σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of International Medicine. Οι χολόλιθοι είναι πέτρες που συσσωρεύονται στη χοληδόχο κύστη και συχνά μπλοκάρουν τη χοληφόρο οδό. Όταν αναπτυχθούν αρκετά προκαλούν πόνο και χρήζουν χειρουργικής αφαίρεσης.

Η μελέτη έδειξε ότι αυτοί που πίνουν 6 κούπες καφέ ημερησίως έχουν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης πέτρας στη χολή κατά 23%. Ωστόσο η μελέτη δεν μπορεί να αποδείξει ότι υπάρχει σχέση αιτίας-αποτελέσματος.

«Τα υψηλά επίπεδα κατανάλωσης καφέ σχετίζονται με χαμηλά επίπεδα χολολιθίασης», ανέφερε η Αν Τύμπαεργκ – Χάνσεν, επικεφαλής γιατρός κλινικής βιοχημείας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κοπεγχάγης. Η ίδια, μάλιστα, προσθέτει ότι πρόκειται για ιδιαίτερα καλά νέα για τους Δανούς πολίτες, το 6% των οποίων, πίνει πράγματι, πάνω από 6 κούπες καφέ την ημέρα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι ελπιδοφόρα και για αυτούς που καταναλώνουν μικρότερες ποσότητες καφέ. ‘Οσοι καταναλώνουν μια κούπα καφέ την ημέρα μειώνουν τον κίνδυνο δημιουργίας χολόλιθων κατά 3% σε σύγκριση με εκείνους που απέχουν από το συγκεκριμένο ρόφημα.

Οι λόγοι για τους οποίους ο καφές συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο χολολιθίασης είναι άγνωστοι, αλλά μπορούν να γίνουν ορισμένες υποθέσεις.

Αν και ο καφές αυξάνει την χοληστερόλη στο αίμα, μια πιθανότητα είναι ο καφές να μειώνει την ποσότητα της χοληστερόλης που βρίσκεται στη χολή, Η ανάπτυξη χολόλιθων επηρεάζεται από την ισορροπία ανάμεσα στη χοληστερόλη και τα οξέα της χολής -οι χολόλιθοι μπορεί να περιέχουν χοληστερόλη, χολερυθρίνη, ασβέστιο και βλέννα.

Ο καφές κινητοποιεί επίσης τη μυϊκή συστολή που είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά περιεχομένων μέσω του γαστρεντερικού σωλήνα.

Το όφελος ενδέχεται να προέρχεται ακόμα και από το περιεχόμενο του καφέ καθαυτού, ένα δεδομένο που θέτει ερωτήματα σχετικά με τις επιδράσεις της σοκολάτας και του τσαγιού στην ιατρική αυτή κατάσταση.

Πάντως, οι γενετικές αναλύσεις έδειξαν ότι τα οφέλη προέρχονται από τον καφέ καθαυτό και όχι από τις συνήθειες ζωής των ατόμων που καταναλώνουν τις συγκεκριμένες ποσότητες καφέ.

Πάντως, ο Δρ. Άντονυ Μπλέυερ, καθηγητής νεφρολογίας στη σχολή Ιατρικής «Wake Forest» στο Γουίνστον Σάλεμ έχει διαφορετική άποψη. Υποστηρίζει ότι κάθε εβδομάδα ακούμε μια νέα ιστορία για το πόσο καλό ή πόσο κακό κάνει ο καφές και προειδοποιεί ότι οι πληροφορίες για τον καφέ υπάρχουν σε πολλές τεράστιες βάσεις δεδομένων, με αποτέλεσμα να είναι εύκολη η συσχέτισή του με τον οποιονδήποτε παράγοντα (οστεοπόρωση, αύξηση ή μείωση σωματικού βάρους, έλκος, καρκίνος, θνησιμότητα). Ο Μπλέυερ αμφισβητεί την επιστημονικότατα αυτών των δεδομένων και τονίζει ότι οι έξι κούπες καφέ είναι πάρα πολλές, δεδομένου ότι γνωρίζουμε τις επιπτώσεις του καφέ στον ύπνο, στη γαστρική παλινδρόμηση και στους παλμούς της καρδιάς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατανάλωση καφέ μπορεί να συνεπάγεται διατροφικές αλλαγές οι οποίες μπορεί να είναι εν τέλει υπεύθυνες για τη μείωση του κινδύνου δημιουργίας χολόλιθων.

Δείτε επίσης