Κατάθλιψη: H υγιεινή διατροφή μειώνει άμεσα τα συμπτώματα

Ακόμη και μια σύντομη περίοδος υγιεινής διατροφής μπορεί να προσφέρει βελτιώσεις στη διάθεση.

Ενώ πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μιας υγιεινής διατροφής πλούσιας σε φρούτα, λαχανικά, ψάρι και άπαχο κρέας συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο κατάθλιψης, υπήρξαν πολύ λίγες τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές που εξετάζουν άμεσα τη σχέση μεταξύ των δύο.

Υπάρχουν ισχυρά επιδημιολογικά στοιχεία ότι η κακή διατροφή συνδέεται με την κατάθλιψη. Tο αντίστροφο επίσης ισχύει, δηλαδή το να ακολουθεί κανείς μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ψάρια και άπαχο κρέας σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο κατάθλιψης. Αλλά μέχρι σήμερα, μόνο μία τυχαιοποιημένη δοκιμή έχει διεξαχθεί για το θέμα. Μια μεταανάλυση 16 τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών που περιελάμβανε κάποιο είδος δίαιτα έδειξε ότι οι παρεμβάσεις διατροφής μείωσαν τα συμπτώματα κατάθλιψης αλλά επρόκειτο για δευτερεύον αποτέλεσμα ενδιαφέροντος.

Τώρα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο PLOS ONE από ερευνητές Macquarie University, στην Αυστραλία, οι νέοι ενήλικες με κατάθλιψη, των οποίων η διατροφή είναι συνήθως ανθυγιεινή, είχαν σημαντικά λιγότερα συμπτώματα αφότου ακολούθησαν μια υγιεινή διατροφή για τρεις εβδομάδες.

Αυστραλοί ερευνητές με επικεφαλής την Δρ. Heather Francis, λέκτορα στην κλινική νευροψυχολογία, μελέτησαν 76 φοιτητές, ηλικίας 17-35 ετών που παρουσίαζαν συμπτώματα κατάθλιψης μέτριας έως μεγάλης κλίμακας και ακολουθούσαν μια κακή διατροφή σύμφωνα με τον Αυστραλιανό Οδηγό Υγιεινής Διατροφής (υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένα τρόφιμα, ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά).

Οι συμμετέχοντες τυχαιοποιήθηκαν σε μια ομάδα “αλλαγής διατροφής” ή σε μια ομάδα “συνήθους διατροφής”. Η ομάδα αλλαγής διατροφής έλαβε σύντομες οδηγίες για τη βελτίωση της διατροφής της, καθώς και κουπόνια αγοράς φρούτων και λαχανικών. Κάθε μέλος της ομάδας έλαβε επίσης δύο μεταγενέστερες τηλεφωνικές κλήσεις. Η ομάδα της συνήθους διατροφής απλώς επέτρεψε για εξετάσεις τρεις εβδομάδες μετά. Πριν και μετά την παρέμβαση, οι ερευνητές αξιολόγησαν τις βαθμολογίες των συμμετεχόντων για την κατάθλιψη, το άγχος και τη συνολική διάθεση καθώς και την απόδοσή τους σε διάφορα μαθήματα μάθησης και συλλογισμού.

Στο τέλος των τριών εβδομάδων, η ομάδα αλλαγής διατροφής είχε διατηρήσει με επιτυχία μια υγιεινή διατροφή και παρουσίασε σημαντική βελτίωση στη διάθεση, με τα αποτελέσματα της κατάθλιψης να μετατοπίζονται στο φυσιολογικό εύρος. Οι βαθμολογίες κατάθλιψης της άλλης ομάδας παρέμειναν σταθερές στη μέτρια έως υψηλή περιοχή. Η ομάδα αλλαγής της διατροφής έδειξε σημαντικά χαμηλότερες βαθμολογίες άγχους από την άλλη ομάδα.

Οι συγγραφείς εξέτασαν 33 από τους συμμετέχοντες της ομάδας αλλαγής της διατροφής μετά από τρεις μήνες. Σε αυτό το μικρό δείγμα, διαπίστωσαν ότι ενώ μόνο το 21% των συμμετεχόντων διατήρησε πλήρως την υγιεινή διατροφή, εκείνοι που το έκαναν βελτίωσαν τη διάθεσή τους.

Οι συγγραφείς είπαν ότι η τροποποίηση της δίαιτας για τη μείωση της πρόσληψης τροφής και την αύξηση της κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών, ψαριών και ελαιολάδου βελτίωσε τα συμπτώματα της κατάθλιψης στους νέους ενήλικες.

Πηγή: A brief diet intervention can reduce symptoms of depression in young adults – A randomised controlled trial.

Δείτε επίσης