Η άσκηση πριν το πρωινό βελτιώνει τη λειτουργία της ινσουλίνης

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism από επιστήμονες υγείας των πανεπιστημίων Bath και Birmingham, στη Μεγάλη Βρετανία, μεταβάλλοντας το χρόνο που τρώτε και ασκείστε, μπορείτε να ελέγξετε καλύτερα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Η μελέτη διάρκειας 6 εβδομάδων, περιέλαβε 30 άντρες που ήταν παχύσαρκοι ή υπέρβαροι. Συγκρίθηκαν τα αποτελέσματα από δύο ομάδες παρέμβασης (που έτρωγαν πρωινό πριν ή μετά την άσκηση) και από μια ομάδα ελέγχου (που δεν έκανε αλλαγές στον τρόπο ζωής).

Διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες που έκαναν άσκηση πριν το πρωινό έκαψαν διπλάσια ποσότητα λίπους από ό, τι οι άνδρες που έκαναν άσκηση μετά το πρωινό.

Η αυξημένη χρήση σωματικού λίπους ως καύσιμο ενέργειας οφείλεται κυρίως στα χαμηλότερα επίπεδα ινσουλίνης λόγω της ολονύχτιας νηστείας. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε περισσότερο σωματικό λίπος σε σχέση με τη γλυκόζη όταν έχετε αρκετές ώρες να φάτε. Αυτό δεν σημαίνει ότι καίτε περισσότερες θερμίδες, απλά καίτε περισσότερες θερμίδες που προέρχονται από το λίπος και λιγότερες από τη γλυκόζη (σε σχέση με την άσκηση μετά το πρωινό).

Η μελέτη περιελάμβανε μόνο άνδρες αλλά μελλοντικές μελέτες ίσως προσπαθήσουν να μεταφράσουν αυτά τα ευρήματα σε διαφορετικές ομάδες συμπεριλαμβανομένων των γυναικών.

Ενώ δεν υπήρξαν διαφορές στην απώλεια βάρους επί 6 εβδομάδες (γιατί οι δαπάνη θερμίδων ήταν ίδια), η άσκηση πριν το πρωινό είχε θετικές επιδράσεις στην υγεία επειδή το σώμα ήταν σε καλύτερη θέση να ανταποκριθεί στην ινσουλίνη, διατηρώντας τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα υπό έλεγχο και ενδεχομένως μειώνοντας τον κίνδυνο για διαβήτη και καρδιακές παθήσεις.

Με βάση τις αναδυόμενες ενδείξεις ότι ο χρόνος των γευμάτων σε σχέση με την άσκηση μπορεί να αλλάξει την επίδραση του αποτελέσματος, οι ερευνητές ήθελαν να επικεντρωθούν στους μύες των ατόμων που ασκήθηκαν είτε πριν είτε μετά το φαγητό και τι αποτέλεσμα είχε αυτό στην ινσουλίνη ως απόκριση της σίτισης.

Ο Δρ. Javier Gonzalez του Πανεπιστημίου Bath εξήγησε: «Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η αλλαγή της ώρας διατροφής σε σχέση με την άσκηση μπορεί να επιφέρει βαθιές και θετικές αλλαγές στη γενική υγεία. Βρήκαμε ότι οι άνδρες που ασκούνταν πριν από το πρωινό έκαψαν διπλάσια ποσότητα λίπους. Είναι σημαντικό ότι, αν και αυτό δεν είχε καμία επίδραση στην απώλεια βάρους, βελτίωσε δραματικά τη συνολική υγεία τους».

Οι άνδρες που ασκήθηκαν πριν πάρουν το πρωινό τους αύξησαν την ικανότητα ανταπόκρισης της ινσουλίνης, κάτι που είναι αξιοσημείωτο δεδομένου ότι οι δύο ομάδες της άσκησης έχασαν παρόμοιο βάρος και είχαν παρόμοια οφέλη από τη γυμναστική.

Κατά τη διάρκεια των 6 εβδομάδων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μύες στην ομάδα που ασκούνταν πριν από το πρωινό ανταποκρίνονταν περισσότερο στην ινσουλίνη σε σύγκριση με την ομάδα που ασκούνταν μετά το πρωινό, παρά τις ίδιες εκπαιδευτικές συνεδρίες και την ίδια πρόσληψη τροφής. Οι μύες αυτών που ασκούνταν πριν το πρωινό έδειξαν επίσης μεγαλύτερες αυξήσεις στις βασικές πρωτεΐνες, ειδικά σε εκείνες που συμμετέχουν στη μεταφορά της γλυκόζης από την κυκλοφορία του αίματος στους μύες.

Σχετικά με την ανταπόκριση της ινσουλίνης κατά τη σίτιση, μετά τις 6 εβδομάδες, η ομάδα που ασκούταν μετά το πρωινό δεν ήταν καλύτερη από την ομάδα ελέγχου.

Ο Gareth Wallis του Πανεπιστημίου  Birmingham πρόσθεσε: «Αυτή η μελέτη υποδηλώνει ότι η άσκηση μετά από ολονύκτια νηστεία μπορεί να αυξήσει τα οφέλη για την υγεία. Πρέπει να εξερευνήσουμε τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις και το αν οι γυναίκες ωφελούνται το ίδιο όπως οι άνδρες».

Δείτε επίσης