Το περπάτημα βελτιώνει την επιβίωση μετά από καρδιακό έμφραγμα

Οι άνδρες που περπατάνε τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα μετά από το καρδιακό έμφραγμα ζουν περισσότερο συγκριτικά με εκείνους που δεν ασκούνται, σύμφωνα με έρευνα που θα παρουσιαστεί στο ετήσιο Συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ένωσης που θα λάβει χώρα από τις 16 έως τις 18 Νοεμβρίου 2019 στη Φιλαδέλφεια.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για τα επίπεδα σωματικής άσκησης 1.500 ατόμων πριν και μετά από μια καρδιακή προσβολή.

Κατά τη διάρκεια 14 ετών παρακολούθησης διαπιστώθηκε ότι:

  • Οι άνδρες που διατήρησαν τουλάχιστον 2,5 ώρες την εβδομάδα γρήγορου περπατήματος τόσο πριν όσο και μετά από το καρδιακό έμφραγμα ήταν 39% λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία σε σχέση με αυτούς που είχαν χαμηλότερα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας πριν και μετά τα καρδιακά επεισόδια.
  • Οι άνδρες που είχαν χαμηλά επίπεδα φυσικής δραστηριότητας πριν από το έμφραγμα, αλλά στη συνέχεια αύξησαν το επίπεδο της σωματικής άσκησης, είχαν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά 33% από εκείνους που συνέχισαν να μην ασκούνται.
  • Για να αποκτήσουν οφέλη επιβίωσης, οι άνδρες που αύξησαν το επίπεδο δραστηριότητας από χαμηλό σε υψηλό έπρεπε να το κάνουν για κάποια χρόνια. Η άσκηση που δεν διατηρήθηκε περισσότερο από μερικά χρόνια δεν αύξησε την επιβίωση τους.
  • Αυτοί που περπατούσαν τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα μετά το έμφραγμα του μυοκαρδίου ήταν σχεδόν κατά 33% λιγότερο πιθανό να πεθάνουν, ανεξάρτητα από άλλες δραστηριότητες, ενώ όσοι περπατούσαν ταχύτερα είχαν τον χαμηλότερο κίνδυνο.

“Η διατήρηση τακτικής σωματικής δραστηριότητας σε όλη τη ζωή των ενηλίκων είναι σημαντική επειδή συνδέεται με την καλύτερη επιβίωση, ακόμα και μετά από καρδιακή προσβολή. Ποτέ δεν είναι αργά να ξεκινήσουμε να ασκούμαστε”, δήλωσε η Λάιλα Αλ Σάαρ, συντάκτρια της μελέτης και μεταδιδακτορική ερευνήτρια στη Σχολή Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ στη Βοστόνη.

Δείτε επίσης