Μεταβολικό σύνδρομο: Η αντιμετώπιση μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο

Είναι γνωστό ότι το μεταβολικό σύνδρομο (υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλό σάκχαρο στο αίμα, περίσσεια κοιλιακού λίπους, υψηλό επίπεδο τριγλυκεριδίων και / ή χαμηλά επίπεδα καλής χοληστερόλης) συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Όταν οι ασθενείς με μεταβολικό σύνδρομο αντιστρέφουν το σύνδρομο, ο κίνδυνος αυτός μειώνεται. Αυτό είναι το εύρημα μιας πληθυσμιακής μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Annals of Internal Medicine.

Το μεταβολικό σύνδρομο είναι μια ομάδα πέντε παραγόντων κινδύνου που αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου. Υπάρχει έλλειψη στοιχείων που να δείχνουν εάν υπάρχει σχέση μεταξύ των δυναμικών μεταβολών του μεταβολικού συνδρόμου και των αλλοιώσεων του κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις.

Ερευνητές από το Εθνικό Πανεπιστημιακό Κολέγιο της Σεούλ ανέλυσαν στοιχεία από την Εθνική Βάση Δεδομένων Ασφαλείας της Κορέας για να διερευνήσουν εάν η αντιμετώπιση ή η ανάπτυξη του μεταβολικού συνδρόμου σχετίζεται με έναν τροποποιημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις.

Συνολικά εξετάστηκαν 9.553.042 άτομα άνω των 20 ετών που έλαβαν εξετάσεις υγείας από το 2009 έως το 2014. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες ανάλογα με την κατάσταση του μεταβολικού συνδρόμου τους κατά τη διάρκεια τριών διαδοχικών γενικών εξετάσεων υγείας:

  • όσοι είχαν αρχικά και παρέμειναν σε κατάσταση μεταβολικού συνδρόμου (1.486.485),
  • σε αυτούς με νεοεμφανιζόμενο μεταβολικό σύνδρομο (587. 088),
  • σε εκείνους που αντιμετώπισαν (αντέστρεψαν) το μεταβολικό σύνδρομο (538.806),
  • σε εκείνους που δεν είχαν ποτέ μεταβολικό σύνδρομο (6.940.663).

Οι ερευνητές συνέκριναν τους κινδύνους για την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων ή εγκεφαλικών επεισοδίων μεταξύ των παραπάνω τεσσάρων ομάδων και διαπίστωσαν ότι όσοι “ξέφυγαν” από το μεταβολικό σύνδρομο είχαν μικρότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις σε σύγκριση με αυτούς που παρέμειναν στην κατάσταση του μεταβολικού συνδρόμου.

Από την άλλη πλευρά, οι συμμετέχοντες με νεοεμφανιζόμενο μεταβολικό σύνδρομο είχαν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις από όσους παρέμειναν ελεύθεροι από την κατάσταση.

Ο σχετικός κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων στις τέσσερις ομάδες

Σύμφωνα με τους συντάκτες, τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι προσπάθειες για την πρόληψη της ανάπτυξης ή την αντιμετώπιση του μεταβολικού συνδρόμου σύνδρομο θα βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων.

Πηγή: Altered Risk for Cardiovascular Events With Changes in the Metabolic Syndrome StatusA Nationwide Population-Based Study of Approximately 10 Million Persons.

Δείτε επίσης