H εξωσωματική με κατάψυξη ωαρίων αυξάνει τον κίνδυνο λευχαιμίας

Σύμφωνα με δανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of American Medical Association, τα παιδιά που γεννιούνται από κατεψυγμένα ωάρια με εξωσωματική γονιμοποίηση έχουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν αργότερα καρκίνο.

Ερευνητές του Δανικού Κέντρου Ερευνών για τον Καρκίνο, στην Κοπεγχάγη, με επικεφαλής τη Δρ. Marie Hargreave, ανέλυσαν στοιχεία για 1.085.172 μωρά, εκ των οποίων τα 3,356 γεννήθηκαν μέσω μεταφοράς καταψυγμένων εμβρύων. Μέχρι την ηλικία των 20 ετών, 2.217 παιδιά διαγνώστηκαν με καρκίνο (από το 1996 μέχρι το 2015) εκ των οποίων τα 14 είχαν γεννηθεί με κατάψυξη ωαρίων.

Κατά μέσο όρο η διάρκεια παρακολούθησης ήταν 11,3 έτη. Κατά τη διάρκεια παρακολούθησης, μεταξύ των παιδιών των οποίων οι μητέρες γέννησαν με φυσιολογικό τρόπο, υπήρξαν 17,5 περιπτώσεις καρκίνου ανά 100.000 παιδιά. Ο αριθμός ήταν 44,4 ανά 100.000 για τα παιδιά που γεννήθηκαν με εξωσωματική γονιμοποίηση. Η αύξηση του κινδύνου είναι κατά 154%. Υπήρξε αυξημένος κίνδυνος λευχαιμίας και όγκων του συμπαθητικού νευρικού συστήματος.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, περίπου 54.000 μωρά γεννήθηκαν με εξωσωματική γονιμοποίηση το 2017.

Προηγούμενη μελέτη έχει δείξει ότι τα μωρά που γεννιούνται με εξωσωματική από κατεψυγμένα ωάρια έχουν μεγαλύτερο βάρος κατά τη γέννησή τους. Αυτό, κατά τους ερευνητές, δείχνει ότι η κρυοσυντήρηση των ωαρίων έχει επίπτωση στη μετέπειτα ανάπτυξη του εμβρύου μέσα στη μήτρα. Η υπερβολική ενδομήτρια ανάπτυξη έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο παιδικού καρκίνου.

Οι κλινικές γονιμότητας συχνά συμβουλεύουν τις γυναίκες να καταψύχουν τα γονιμοποιημένα (από σπέρμα στο εργαστήριο) ωάριά τους για μελλοντική χρήση, καθώς αυτό τους επιτρέπει να διατηρήσουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τη δυνατότητα να γίνουν μητέρες, αφού τα νεότερα ωάρια είναι πιο υγιή και άρα πιθανότερο να οδηγήσουν σε επιτυχή κύηση. Ο αριθμός των γυναικών που επιλέγει να καταψύξει τα γονιμοποιημένα ωάρια έχει τετραπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία και η συχνότερη αιτία είναι η απουσία ενός κατάλληλου πατέρα.

Οι επιστήμονες, πάντως, κάλεσαν τις γυναίκες να μην πανικοβάλλονται αναίτια από τη νέα έρευνα, καθώς οι τεχνικές κρυοσυντήρησης συνεχώς βελτιώνονται, ενώ η πιθανότητα καρκίνου παραμένει μικρή (περίπου 44 περιπτώσεις ανά 100.000 μωρά εξωσωματικής).

Η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι υπάρχει σχέση αιτίας-αποτελέσματος, παρά μόνο μία συσχέτιση ανάμεσα στην κατάψυξη των ωαρίων και τον καρκίνο. Αυτό σημαίνει ότι άλλοι λόγοι πέραν της κατάψυξης ωαρίων μπορεί να είναι η αιτία για την αυξημένη πιθανότητα καρκίνου όπως π.χ. η αυξημένη ηλικία των γονιών.

Εάν υπάρχει σχέση αιτίας-αποτελέσματος, η αυξημένη πιθανότητα καρκίνου ίσως οφείλεται στο ότι η ψύξη και στη συνέχεια η απόψυξη του ωαρίου, καθώς και η χρήση χημικών ουσιών στην όλη διαδικασία, προκαλούν γενετικές αλλαγές που οδηγούν πιο συχνά σε καρκινογένεση.

Δείτε επίσης