«Οι βιοδείκτες (ορμονικοί υποδοχείς και Her 2) που υπάρχουν στα καρκινικά κύτταρα φαίνεται να παίζουν καθοριστικό ρόλο για το αν μία ασθενής με καρκίνο του μαστού, ανεξαρτήτως μεγέθους του όγκου, χρειάζεται ή όχι να οδηγηθεί στο χειρουργείο για μαστεκτομή», επισημαίνει ο ειδικός ακτινοδιαγνώστης Μαστού Πέτρος Μαλακάσης, Διευθυντής του Απεικονιστικού Τμήματος Μαστού και Οστικής Πυκνομετρίας στην Ευρωκλινική Αθηνών, εκφράζοντας μια ελπίδα που σίγουρα θα αναπτερώσει το ηθικό πολλών γυναικών στις οποίες η μαστογραφία διαπίστωσε ύποπτα ευρήματα.
Να σημειωθεί ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία του ακτινοδιαγνώστη με τον χειρουργό μαστού και τον ογκολόγο.
Η όλη διαδικασία, απαιτεί να γίνει προεγχειρητική διαδερμική βιοψία, εφόσον η μαστογραφία δείχνει ύποπτο εύρημα, αφενός για να καταδειχθεί η κακοήθεια ή όχι και στη συνέχεια με τη λήψη ανοσοϊστοχημείας να εξεταστούν αν οι βιοδείκτες είναι θετικοί ή αρνητικοί.
«Οι βιοδείκτες αυτοί», συνεχίζει ο κ. Μαλακάσης, «μας δείχνουν εάν τα καρκινικά κύτταρα επηρεάζονται από στοχευμένες θεραπείες οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις εξαφανίζουν τον όγκο».
Εάν ο βιοδείκτης Her2 είναι θετικός (περίπου 15% των γυναικών με καρκίνο του μαστού έχουν συγχρόνως ορμονοευαίσθητη και Her 2 θετική νόσο), αλλά και στην περίπτωση του τριπλά αρνητικού καρκίνου, που έχει συνήθως τα πιο επιθετικά γνωρίσματα με ή χωρίς διηθημένους λεμφαδένες της μασχάλης, τότε επιτρέπεται στην ασθενή να υποβληθεί αποτελεσματικά σε προεγχειρητική αγωγή για τη συρρίκνωση των όγκων.
Στη συνέχεια η χειρουργική επέμβαση θα βοηθήσει στον «καθαρισμό» της πάσχουσας περιοχής, χωρίς η γυναίκα να υποβληθεί σε ολική μαστεκτομή.
Ο ακτινοδιαγνώστης στη διάρκεια της προεγχειρητικής βιοψίας θα τοποθετήσει ένα μικρό κλιπ στην πάσχουσα περιοχή, ώστε στη συνέχεια, αν εξαφανιστεί ο όγκος από την προεγχειρητική αγωγή, να τοποθετηθεί συρμάτινος οδηγός, ώστε ο χειρουργός να καθοδηγηθεί στο ακριβές σημείο του όγκου που εξαφανίστηκε, χωρίς να προβεί σε ολική μαστεκτομή.