Λαπαροσκοπική και ρομποτική αποκατάσταση κηλών του κοιλιακού τοιχώματος με την τεχνική eTEP

Ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, οι πρώτες eTEP Λαπαροσκοπικές και Ρομποτικές χειρουργικές επεμβάσεις αποκατάστασης μετεγχειρητικών κοιλιοκηλών και βουβωνοκηλών.

Οι πρωτοποριακές αυτές μέθοδοι διενεργήθηκαν από την χειρουργική ομάδα του Δρ. Αρχοντοβασίλη Φώτη MDPhDFEHS, Διευθυντή της ΣΤ’ Χειρουργικής Κλινικής του Metropolitan General.

Ανεβάζοντας ακόμη πιο ψηλά την Ελληνική χειρουργική, τον Ιανουάριο του 2020 πραγματοποιήθηκαν στο Metropolitan General, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τέσσερις πραγματικά πρωτοποριακές επεμβάσεις Ρομποτικής και Λαπαροσκοπικής  αποκατάστασης βουβωνοκηλών και μετεγχειρητικής κοιλιοκήλης, με την τεχνική eTEP.

Επρόκειτο για τρεις άνδρες ασθενείς με βουβωνοκήλη, δύο εκ των οποίων με οσχεοβουβωνοκήλη (πολύ μεγάλη βουβωνοκήλη), οι οποίοι αντιμετωπίστηκαν με Ρομποτική eTEP και μία γυναίκα, τρεις φορές χειρουργημένη (σε άλλα νοσοκομεία) στο παρελθόν, με πολλαπλές υποτροπές κοιλιοκήλης. Η συγκεκριμένη ασθενής είχε χειρουργηθεί με κλασσικές ανοικτές τεχνικές τοποθέτησης πλέγματος, με πολυήμερες παραμονές στα νοσοκομεία, έντονους μετεγχειρητικούς πόνους, και βέβαια συνεχείς υποτροπές. Υπεβλήθη σε Λαπαροσκοπική eTEPRS.

H τεχνική eTEP αναπτύχθηκε και παρουσιάστηκε πρώτη φορά διεθνώς από τον Jorge Daez, στην Κολομβία, το 2012, ως βελτίωση της τεχνικής TEP (που είναι γνωστή ήδη από το 1992) για την ενδοσκοπική χειρουργική αποκατάσταση των βουβωνοκηλών και μηροκηλών. Η μέθοδος βελτίωσε δραματικά την ήδη υπάρχουσα τεχνική TEP, έτσι ώστε να μπορούν να αντιμετωπιστούν ακόμη και πολύ δύσκολες οσχεοβουβωνοκήλες, αποτελεσματικά, ανώδυνα και αναίμακτα, με άμεση κινητοποίηση του ασθενούς και ακόμη ταχύτερη επιστροφή του στην καθημερινότητα.

Ο Δρ. Αρχοντοβασίλης, που πρώτος στην Ελλάδα έχει εφαρμόσει την παλαιότερη τεχνική TEP ρομποτικά, (2018) τώρα εφάρμοσε τις τρείς πρώτες eTEP και πάλι Ρομποτικά με το πλέον εξελιγμένο ρομποτικό χειρουργικό σύστημα daVinci Xi, στο υπερσύγχρονο  νοσοκομείο Metropolitan General.

Η εξελιγμένη και νεότερη μέθοδος αποκατάστασης των βουβωνοκηλών και μηροκηλών eTEP γίνεται ασφαλώς και λαπαροσκοπικά αλλά με τη χρήση του ρομποτ γίνεται με ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια και ασφάλεια.

Την εμπειρία του και την πρωτοποριακή του χειρουργική τεχνική ρομποτικής αποκατάστασης των βουβωνοκηλών ο κ. Αρχοντοβασίλης την παρουσίασε ως ομιλητής, τον Σεπτέμβριο του 2019, στο πανευρωπαϊκό Συνέδριο Κηλών, που έγινε στο Αμβούργο.

Οι τεχνικές eTEPRS και eTEPTAR αναπτύχθηκαν αρχικά λαπαροσκοπικά και εν συνεχεία Ρομποτικά, ως προέκταση της τεχνικής eTEP, αλλά όχι για βουβωνοκήλες αλλά για ομφαλοκήλες, και κοιλιοκήλες, ιδίως μετεγχειρητικές. Τις μεθόδους αυτές ανέπτυξαν αρχικά ο Igor Belyanski (USA), και Conrand Balecer (USA) το 2014, ενώ από το 2016 ο Victor Radu (Bucharest) ήταν ο πρώτος που τις παρουσίασε στην Ευρώπη.

Ο Δρ. Αρχοντοβασίλης είχε την ξεχωριστή τιμή να εκπαιδευτεί στις τεχνικές αυτές, τόσο λαπαροσκοπικά όσο και ρομποτικά, από τους ίδιους αυτούς χειρουργούς που ανέπτυξαν και τελειοποίησαν τις τεχνικές eTEP. Μαλιστα, οι πρώτες του επεμβάσεις στην Ελλάδα έγιναν με την παρουσία και επίβλεψη των δασκάλων του Dr. Belyanski, και Dr. Radu.

Oι τεχνικές eTEPRS και eTEPTAR δεν έχουν καμία σχέση με τις ήδη υπάρχουσες τεχνικές αποκατάστασης των κοιλιοκηλών. Πρόκειται για μια εντελώς νέα μέθοδο, που σιγά σιγά εξαπλώνεται στις χειρουργικές κοινότητες όλου του κόσμου, και τώρα εφαρμόστηκε πρώτη φορά και στην Ελλάδα. Η μέθοδος επιτρέπει την σύγκλειση / αποκατάσταση μεγάλων ή και μικρότερων χασμάτων του κοιλιακού τοιχώματος (κοιλιοκήλες), με πλήρη σύγκλειση και επαναφορά των κοιλιακών τοιχωμάτων στη φυσική τους κατάσταση και θέση. Επιπρόσθετα, για ακόμη καλύτερη ενίσχυση, τοποθετείται πλέγμα έξω από την περιτοναϊκή κοιλότητα, ακριβώς πίσω από τους μύες της κοιλιάς, σε θέση δηλαδή που δεν έρχεται σε επαφή με το έντερο και τα άλλα ενδοκοιλιακά όργανα.

Η αποκατάσταση της κήλης και η τοποθέτηση του πλέγματος γίνεται μέσω 3-6 οπών (όχι τομών) μεγέθους 5-10 χιλιοστών εκάστη. Το πλέγμα δεν τοποθετείται ούτε πάνω από το κοιλιακό τοίχωμα (κάτω από το δέρμα), ούτε μέσα στην κοιλιά (όπου το πλέγμα έρχεται σε επαφή με το έντερο), αλλά ανάμεσα στα κοιλιακά τοιχώματα, κάτω από τους μύες.

Με αυτόν τον τρόπο, ο χειρουργός δεν συναντά παλαιότερα πλέγματα, που μπορεί να έχουν τοποθετηθεί σε προηγηθείσες επεμβάσεις (είτε ανοικτά είτε λαπαροσκοπικά). Λόγω της θέσης του, το πλέγμα στις τεχνικές eTEPRS / TAR δεν κολλάει στο έντερο και τα ενδοκοιλιακά σπλάγχνα, με αποτέλεσμα να μην δημιουργούνται συμφύσεις και επικίνδυνες επιπλοκές, αλλά αντίθετα βρίσκεται προστατευμένο σε μία πολύ πιο φυσιολογική θέση. Επιπρόσθετα, με την τεχνική eTEPRS / TAR, δεν καλύπτουμε απλά την «τρύπα» της κήλης αλλά γίνεται, στην κυριολεξία, αποκατάσταση και επανακατασκευή των κοιλιακών τοιχωμάτων, με σύγκλειση του χάσματος και ισχυροποίηση του κοιλιακού τοιχώματος.

Όπως έγινε και με τους ασθενείς, που χειρουργήθηκαν από τον Δρ. Αρχοντοβασίλη, οι ασθενείς γενικά που χειρουργούνται με τις τεχνικές eTEP φεύγουν από το νοσοκομείο την ίδια ημέρα (στις βουβωνοκήλες εξέρχονται σε μόλις τρεις ώρες μετά το χειρουργείο !), με σχεδόν ανύπαρκτο πόνο. Η επάνοδος στην καθημερινότητα είναι ταχύτατη, μέσα στις επόμενες 2-3 ημέρες, ενώ η πλήρης επαναφορά σε όλες τις δραστηριότητες επιτυγχάνεται σε 15-30 ημέρες ανάλογα με το είδος και την βαρύτητα της κήλης που αποκαταστάθηκε.

Οι ίδιες τεχνικές γίνονται με ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια και ασφάλεια και ρομποτικά, με τη χρήση του τελειότερου χειρουργικού ρομποτικού συστήματος στον κόσμο (daVinci Xi), που υπάρχει στο νοσοκομείο Metropolitan General. Αλλωστε, η ομάδα του Δρ. Αρχοντοβασίλη ήταν και πάλι η πρώτη, που τον Απρίλιο του 2019, πραγματοποίησε την πρώτη αμιγώς ρομποτική eTEPRS αποκατάσταση μεγάλης μετεγχειρητικής κοιλιοκήλης σε πολυχειρουργημένη ασθενή.

Νέες λοιπόν προοπτικές στη θεραπεία ασθενών με βουβωνοκήλες αλλά και με σύνθετες κήλες του κοιλιακού τοιχώματος (μετεγχειρητικές ή μη) δημιουργεί η καινοτόμος μέθοδος αποκατάστασης, με  εντελώς εξωπεριτοναϊκή προσπέλαση (eTEP) και οπίσθιο διαχωρισμό των κοιλιακών τοιχωμάτων (eTEP RS / ΤΑR), με ταυτόχρονη τοποθέτηση πλέγματος έξω από την κοιλιακή κοιλότητα.

Για περισσότερες πληροφορίες για τις νέες τεχνικές δείτε εδώ.

Δείτε επίσης