Η στοματική υγιεινή στα παιδιά

Τα πρώτα δόντια εμφανίζονται στην ηλικία των 4-7 μηνών. Στην ηλικία των 2,5 χρόνων το παιδί θα αποκτήσει όλα τα πρώτα του δόντια τα λεγόμενα και νεογιλά. Ένα με δύο μήνες από την εμφάνιση των πρώτων κάτω δοντιών θα εμφανιστούν τα τέσσερα πάνω μπροστινά δόντια. Ένα μήνα αργότερα θα εμφανιστούν οι κάτω πλάγιοι τομείς και στη συνέχεια θα κάνουν την εμφάνιση τους οι γομφίοι, τα δόντια που αλέθουν την τροφή.

Οι κυνόδοντες της κάτω σιαγόνας εμφανίζονται στην ηλικία περίπου των 16 μηνών, ενώ λίγο αργότερα εμφανίζονται οι κυνόδοντες της πάνω σιαγόνας. Έτσι στην ηλικία των 2,5-3 χρονών το παιδί θα έχει 20 δόντια, δέκα για κάθε σιαγόνα. Κάθε σιαγόνα έχει 4 τομείς, 2 κυνόδοντες και 4 γομφίους.

Αν το παιδί αργοπορεί σημαντικά στην εμφάνιση των δοντιών του τότε πρέπει να συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας. Όσο πιο νωρίς αρχίσει το καθάρισμα των δοντιών του παιδιού, τόσο πιο εύκολα θα του γίνει καθημερινή συνήθεια για όλη την υπόλοιπη ζωή του. Η φροντίδα των δοντιών θα πρέπει να ξεκινάει με την εμφάνιση του πρώτου δοντιού στο στόμα.

Ο καθαρισμός των παιδικών δοντιών με το που εμφανίζονται στο στόμα γίνεται με μια καθαρή, βρεγμένη γάζα ή με τις ειδικές γάζες, που μπαίνουν στο δάχτυλο, χωρίς οδοντόκρεμα. Η οδοντόβουρτσα θα πρέπει να είναι μαλακή και να έχει κοντή και πλατιά κεφαλή.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την καλή γενική κατάσταση του οργανισμού ενός παιδιού και κατά συνέπεια ενός μελλοντικού ενήλικα είναι η υγεία της στοματικής του κοιλότητας. Μέλημα των γονέων είναι να φροντίσουν γι’ αυτό μέχρις ότου το παιδί αποκτήσει το ίδιο συνείδηση για το τι βλάπτει και τι ωφελεί την υγεία των δοντιών του. Με τη σωστή φροντίδα και τις τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο, είναι εφικτό τα παιδιά να ενηλικιωθούν χωρίς να υποστούν την εμπειρία του οδοντικού πόνου και της ουλίτιδας.

Η προαγωγή της στοματικής υγείας των παιδιών είναι μέρος του ευρύτερου συστήματος υγείας, φανερώνει την ποιότητα παροχής υπηρεσιών υγείας και επιτυγχάνεται με τους παρακάτω τρόπους:

  • Αποφυγή κατανάλωσης τροφών και ποτών που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη και επιλογή τροφών που περιέχουν τα απαραίτητα συστατικά για την ανάπτυξη τους. Έτσι επιλέγουμε τρία γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό).
  • Βούρτσισμα τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα (πρωί-βράδυ) μετά από κάθε γεύμα, για τη διατήρηση της υγείας των δοντιών και των ούλων.
  • Χρήση φθοριούχων οδοντόκρεμων και φθοριούχων στοματικών διαλυμάτων, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του οδοντιάτρου.
  • Τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο για προληπτικό έλεγχο.

Οι γονείς θα πρέπει να ακολουθούν για τα παιδιά τους ορισμένους κανόνες στοματικής υγιεινής για την αποφυγή εμφάνισης τερηδόνας. Συγκεκριμένα να πλένουν τα δόντια των παιδιών τους τρεις φορές την ημέρα μετά από κάθε κύριο γεύμα.

Το πλύσιμο των δοντιών δεν γίνεται μόνο για να έχει το παιδί ένα καθαρό χαμόγελο, αλλά για να μειώνεται η άθροιση αποικιών μικροβίων πάνω στις οδοντικές επιφάνειες. Επειδή κάθε 6-8 ώρες τα μικρόβια ξανακολλούν στα δόντια, γι’ αυτό το λόγο πρέπει τρεις φορές την ημέρα να γίνεται η στοματική υγιεινή. Έχει τεράστια σημασία το πώς πλένονται τα δόντια των παιδιών. Κάθε δόντι χρειάζεται βούρτσισμα 10 φορές προς και τις τρεις διαφορετικές κατευθύνσεις, γι’ αυτό μέχρι την ηλικία των 6 το βούρτσισμα πρέπει να γίνεται από την μαμά. Όταν δε ματώνουν τα ούλα, χρειάζεται διπλάσια προσπάθεια, βούρτσισμα 20 φορές, εκτός εάν υπάρχει πληγή οπότε και σταματάμε.

Είναι καλύτερο το γλυκό να το τρώει το παιδί αμέσως μετά το κύριο γεύμα. Επιπλέον, η τσίχλα προάγει τη δημιουργία του σάλιου στο στόμα και το σάλιο είναι βοηθός ενάντια στην τερηδόνα. Όμως η χρήση της πρέπει να γίνεται πάντα με μέτρο και βέβαια η τσίχλα δεν πρέπει να περιέχει ζάχαρη.

Πηγή: Στοματική Υγιεινή Ιατρική πρόληψη.

Δείτε επίσης