Γιατί η γήρανση φέρνει χαμηλότερο ύψος

Μπορεί να γνωρίζετε ότι η απώλεια όρασης, ακοής και μνήμης είναι ένα σημάδι γήρανσης, αλλά το ίδιο ισχύει και για τη μείωση του ύψους. Αυτή η συρρίκνωση οφείλεται σε διάφορους παράγοντες που σχετίζονται με αλλαγές στα οστά, τους μύες, τις αρθρώσεις και άλλους ιστούς στο σώμα σας.

Ενώ η απώλειας ύψους είναι ως ένα σημείο φυσιολογικό μέρος της γήρανσης και είναι απίθανο να συσχετιστεί με προβλήματα υγείας, η σημαντική απώλεια ύψους μπορεί να υποδεικνύει υποκείμενα ζητήματα. Η κατανόηση του τι συμβαίνει στο σώμα σας καθώς μεγαλώνετε είναι σημαντική, ώστε να μπορείτε να αντισταθμίσετε μερικές από τις αρνητικές επιπτώσεις της γήρανσης.

Ήδη από τα τριάντα, η απώλεια μυών που σχετίζεται με την ηλικία, γνωστή επιστημονικά ως σαρκοπενία, μπορεί να σημαίνει ότι χάνετε μυϊκή μάζα με ρυθμό 3-5% κάθε δεκαετία. Ιδιαίτερης ανησυχίας είναι οι μύες του κορμού σας, οι οποίοι είναι κυρίως υπεύθυνοι για τη διατήρηση σε όρθια θέση. Η μείωση της ικανότητάς τους να διατηρούν τη στάση σας μπορεί να σας κάνει να φαίνεστε κυρτοί και ως εκ τούτου κοντότεροι.

Ένας άλλος λόγος για την απώλεια ύψους καθώς μεγαλώνετε είναι η υγεία των οστών σας. Το κόκκαλο είναι ένας εξαιρετικά περίπλοκος συνδετικός ιστός που μπορεί να προσαρμόσει το μέγεθος και το σχήμα του ως απόκριση σε μηχανικά φορτία. Αυτό επιτρέπει στα οστά σας να αναδιαμορφώνονται καθόλη τη διάρκεια της ζωής σας.

Όταν είστε νέοι περνάτε από ένα στάδιο ανάπτυξης, αυξάνοντας τα οστά γρήγορα, φτάνοντας στο 90% της μέγιστης οστικής μάζας στο τέλος της εφηβείας. Αυτή η ανάπτυξη συνεχίζεται μέχρι τα 25 όταν επιτυγχάνεται η μέγιστη οστική μάζα.

Γύρω στα 35-40, αρχίζετε να χάνετε οστική μάζα. Αυτή η απώλεια οστού μπορεί να οδηγήσει σε μια κατάσταση γνωστή ως οστεοπόρωση, η οποία χαρακτηρίζεται από χαμηλή οστική μάζα και αυξημένη ευθραυστότητα των οστών. Ενώ τα ισχία και τα αντιβράχια είναι κοινές περιοχές οστεοπόρωσης, η πάθηση εμφανίζεται πιο συχνά στους σπονδύλους (σπονδυλική στήλη), κάτι που έχει αρνητικό αντίκτυπο στο ανάστημα.

Στη σπονδυλική στήλη βρίσκονται επίσης και είναι υπεύθυνοι για τη διατήρηση της στάσης οι σπονδυλικοί δίσκοι. Αυτά τα μαξιλάρια που μοιάζουν με τζελ κάθονται μεταξύ των σπονδύλων και δρουν ως αμορτισέρ, βοηθώντας να διατηρηθεί η πλάτη εύκαμπτη.

Όταν είσαστε νέοι, αυτοί οι δίσκοι, που είναι περίπου 80% νερό, είναι δυνατοί και εύκαμπτοι. Καθώς μεγαλώνετε, οι δίσκοι συμπιέζονται και ισοπεδώνονται σταδιακά. Κατά συνέπεια, τα κενά μεταξύ των σπονδύλων μειώνονται. Ένα παρόμοιο αποτέλεσμα παρατηρείται στις καμάρες του ποδιού καθώς γερνάτε, όταν οι σύνδεσμοι αρχίζουν να εκφυλίζονται. Αυτό οδηγεί σε πιο επίπεδες καμάρες, αναγκάζοντάς σας να περπατάτε με πιο επίπεδο στυλ.

Ενώ η μεγαλύτερη απώλεια ύψους καθορίζεται από τα γονίδια σας, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες του τρόπου ζωής που μπορείτε να ακολουθήσετε για να διατηρήσετε το ύψος σας.

Η τακτική άσκηση, ειδικά οι δραστηριότητες που ενσωματώνουν κάποια μορφή βάρους, είναι καλές για την παραγωγή οστών. Αυτό το είδος άσκησης ωφελεί επίσης την ανάπτυξη των μυών, και έτσι έχει τη δυνατότητα να προστατεύει τόσο από την οστεοπόρωση όσο και από τη σαρκοπενία.

Ενώ μια υγιεινή ισορροπημένη διατροφή είναι απαραίτητη για τη γενική υγεία, τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D και ασβέστιο, συμβάλλουν επίσης στην υγεία των οστών. Το κάπνισμα ή η κατανάλωση αλκοόλ και ο περιορισμός της κατανάλωσης καφεΐνης βοηθούν επίσης.

Δείτε επίσης