Οι λέξεις που λένε οι άνθρωποι στο κατώφλι του θανάτου

Κάποια μέρα μπορεί να καθίσετε στο κρεβάτι ενός ατόμου που αγαπάτε και θα έχετε την τελική συνομιλία μαζί του.

Αυτή η συνομιλία θα σας προσκαλέσει σε μια μοναδική κατάσταση, αυτή που υπάρχει μεταξύ ζωής και θανάτου. Μπορεί να ακούσετε λέξεις που εκφράζουν επιθυμία για συγχώρεση, συμφιλίωση ή ένα τελευταίο αίτημα. Μπορεί ακόμη να υπάρχουν αναφορές σε πράγματα που δεν βλέπετε ή δεν κατανοείτε.

Η Lisa Smartt, συγγραφέας του βιβλίου Words at the Threshold, κατέγραψε φράσεις που έχουν ειπωθεί λίγο πριν το θάνατο, προσπαθώντας να καταλάβει την αινιγματική γλώσσα των ασθενών που βρίσκονται στο τέρμα της ζωή τους.

Το αγαπημένο σας άτομο μπορεί να σας ψιθυρίσει “Βοήθησέ με” ή “Θέλω να πεθάνω” ή ακόμα “Απομένουν μόνο τρεις μέρες είπαν οι άγγελοι”. “Προχώρα, βγες έξω”. Τα άτομα που δεν έχουν επικοινωνήσει επί χρόνια μπορεί να μιλήσουν λίγο πριν πεθάνουν, να συμβουλεύσουν, να συγχωρήσουν, να αγαπήσουν ή ακόμα και να πουν μυστηριώδεις φράσεις, όπως, “Δεν είναι αυτό” ή  “Άφησα το τρίτο συρτάρι προς τα κάτω” ή ένα απλό, “Ευχαριστώ” ή “Σ ‘αγαπώ”.

Οι φράσεις που θα ακούσετε έχουν σχέση με τη προσωπικότητα του ατόμου που πεθαίνει αλλά η γλώσσα στο τέλος της ζωής είναι μεταφορική: “Οι κύκλοι λένε ότι ήρθε η ώρα να ολοκληρωθεί ο κύκλος” ή “Οι λευκές πεταλούδες που βγαίνουν από το στόμα είναι πολύ όμορφες”, ή “Είμαι εδώ αλλά θέλω να είμαι εκεί” ή “Έχασα το διαβατήριο. Δεν μπορώ να πάω εκεί που πρέπει. Είμαι κολλημένος” ή “Το τυπικό έσπασε” ή “Δώσε μου την κάμερα. Πρέπει να τραβήξω μια φωτογραφία”.

Ο θάνατος είναι μάλλον κάτι ήρεμο. Ο Τόμας Έντισον, όταν ξύπνησε από κώμα, άνοιξε τα μάτια του, κοίταξε προς τα πάνω και είπε: “Είναι πολύ όμορφα εκεί”. Αυτά τα λόγια θεωρούνται αντιπροσωπευτικά εκείνων που βρέθηκαν στο κατώφλι του θανάτου.

Οι τελευταίες λέξεις του Καρλ Μαρξ λέγεται πως ήταν: “Οι τελευταίες λέξεις είναι για ανόητους που δεν έχουν πει αρκετά”.

Όταν Μπομπ Χόουπ ήταν στα πρόθυρα του θανάτου του, η σύζυγός του, τον ρώτησε: “Μπομπ, δεν κάναμε ποτέ ρυθμίσεις για την ταφή σου. Που θέλεις να είσαι θαμμένος;”. Ο Αμερικανός κωμικός απάντησε: “Κάνε μου έκπληξη”.

Μια άλλη περίπτωση αναφέρθηκε από τον γιατρό ενός ασθενούς που ήταν επαγγελματίας μάγος. Σταματώντας τα παράλογα λόγια του, ο ασθενής κοίταξε ξαφνικά τον γιατρό στα μάτια και του είπε με σοβαρό ύφος: “Έλα πιο κοντά. Πιο κοντά. Τώρα θα δεις το μεγαλύτερο τέχνασμα”. Όταν ο γιατρός πλησίασε στο πρόσωπό του, ο ασθενής είπε: “Δες με, εξαφανίζομαι”. Εκείνη τη στιγμή τα μάτια του ασθενούς πάγωσαν και επήλθε ο θάνατος, σύμφωνα με την αναφορά του γιατρού.

Μερικές φορές τα άτομα λίγο πριν πεθάνουν βρίσκουν τη δύναμη να γίνουν πολύ ενεργητικά. Κάποιος έγραψε στο facebook: “Η γιαγιά μου ξύπνησε στη μέση της νύχτας και άρχισε να ντύνεται με ένα μακρύ φόρεμα. Φόρεσε  κοσμήματα και έκανε μακιγιάζ. “Γιατί, ετοιμάζομαι για το μεγάλο χορό!”. Μετά ξάπλωσε στο κρεβάτι της και πέθανε.

Υπάρχει διαφορά μεταξύ του αρρώστου και του ατόμου που πεθαίνει. Και αυτό μπορεί να φανεί στα μάτια.  Η συγγραφέας λέει ότι η ακοή δεν είναι η τελευταία που φεύγει, η συνείδηση ​​είναι. Όταν κάθεστε δίπλα στον θάνατο, λέει η Smartt, ανοίξτε την καρδιά σας. Και θυμηθείτε ότι η ακοή είναι θεραπευτική. Καθώς ακούτε προσεκτικά, μπορεί να ανακαλύψετε ότι οι αγαπημένοι σας προσφέρουν διορατικότητα και διαβεβαίωση, ακόμη και με λόγια που μπορεί κατά την πρώτη ακρόασή τους να είναι ακατανόητα και να προκαλούν αμηχανία.

Δείτε επίσης