Το βάρος αυξάνεται με την ενηλικίωση

Η αποφοίτηση από το Λύκειο και η απόκτηση εργασίας οδηγούν σε μείωση της σωματικής δραστηριότητας, ενώ η μητρότητα συνδέεται με αυξημένο βάρος, συμπεραίνουν δύο ανασκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Cambridge.

Πολλοί άνθρωποι τείνουν να βάζουν βάρος καθώς εγκαταλείπουν την εφηβεία και γίνονται ενήλικες και αυτή είναι η εποχή που τα επίπεδα της παχυσαρκίας αυξάνονται ταχύτερα. Η αύξηση του βάρους σχετίζεται με αλλαγές στη διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα την έναρξη νέων σχέσεων και την απόκτηση παιδιών.

Οι ερευνητές του Κέντρου Διατροφής και Δραστηριότητας (CEDAR) του Πανεπιστημίου του Cambridge εξέτασαν τις αλλαγές στη σωματική άσκηση, τη διατροφή και το σωματικό βάρος καθώς οι νέοι γίνονται ενήλικες και μετακινούνται από την εκπαίδευση στην εργασία. Για το σκοπό αυτό, πραγματοποίησαν συστηματικές ανασκοπήσεις της υπάρχουσας βιβλιογραφίας.

Στην πρώτη από τις δύο μελέτες, η ερευνητική ομάδα εξέτασε τα στοιχεία σχετικά με τη μετάβαση από το Λύκειο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ή την απασχόληση και πώς αυτό επηρεάζει το σωματικό βάρος, τη διατροφή και τη σωματική άσκηση. Συνολικά, βρέθηκαν 19 μελέτες που καλύπτουν ηλικίες 15-35 ετών, εκ των οποίων οι 17 εκτίμησαν τις αλλαγές στη σωματική άσκηση, 3 το βάρος και 5 τις διατροφικές συμπεριφορές.

Η αποχώρηση από το Λύκειο συνδέεται με μείωση 7 λεπτών ανά ημέρα μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας. Η μείωση ήταν μεγαλύτερη για τους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες (μείωση 16,4 λεπτών την ημέρα για τους άνδρες και 6,7 λεπτά για τις γυναίκες).

Λεπτομερέστερη ανάλυση αποκάλυψε ότι η αλλαγή είναι μεγαλύτερη όταν οι άνθρωποι πηγαίνουν στο πανεπιστήμιο, με τα συνολικά επίπεδα μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας μειωμένα κατά 11,4 λεπτά την ημέρα.

Τρεις μελέτες ανέφεραν αυξήσεις στο σωματικό βάρος μετά την αποφοίτηση από το γυμνάσιο, παρόλο που δεν υπήρχαν αρκετές μελέτες για να προκύψει μια μέση αύξηση βάρους. Δύο μελέτες υποδεικνύουν ότι η διατροφή μειώνεται σε ποιότητα μετά την αποφοίτηση.

“Τα παιδιά έχουν σχετικά προστατευμένο περιβάλλον, με υγιεινά τρόφιμα και η άσκηση ενθαρρύνεται μέσα στα σχολεία, αλλά τα στοιχεία αυτά υποδηλώνουν ότι οι πιέσεις του πανεπιστημίου, της απασχόλησης και της φροντίδας των παιδιών οδηγούν σε αλλαγές στη συμπεριφορά που είναι πιθανό να είναι κακές για μακροχρόνια υγεία”, δήλωσε η Δρ. Eleanor Winpenny από το Πανεπιστήμιο του Cambridge. “Αυτή είναι μια πολύ σημαντική στιγμή που οι άνθρωποι σχηματίζουν υγιείς ή ανθυγιεινές συνήθειες που θα συνεχίσουν μέσα από την ενήλικη ζωή. Αν μπορούμε να εντοπίσουμε τους παράγοντες της ζωής των ενηλίκων που οδηγούν σε ανθυγιεινές συμπεριφορές, μπορούμε να εργαστούμε για να τους αλλάξουμε”.

Στη δεύτερη μελέτη, η ομάδα εξέτασε τον αντίκτυπο του να γίνει κάποιος γονέας στο βάρος του, τη διατροφή και τη σωματική άσκηση. Μια μετα-ανάλυση έξι μελετών διαπίστωσε ότι η διαφορά στην αλλαγή του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) μεταξύ της αποφοίτησης χωρίς παιδιά και της γέννησης ήταν 17%. Μια γυναίκα ύψους 164 cm χωρίς παιδιά κερδίζει περίπου 7,5 κιλά μέσα σε 5-6 χρόνια ενώ αν είχε παιδιά θα κέρδιζε άλλα 1,3 κιλά.

Μόνο μία μελέτη εξέτασε τον αντίκτυπο του να γίνει κάποιος πατέρας και αυτή δεν βρήκε διαφορές.

Οι περισσότερες μελέτες σωματικής δραστηριότητας, έδειξαν μεγαλύτερη μείωση στους γονείς έναντι των μη γονέων. Η ερευνητική ομάδα βρήκε περιορισμένα στοιχεία για τη διατροφή, τα οποία δεν φαίνεται να διαφέρουν μεταξύ γονέων και μη γονέων.

“Ο ΔΜΣ αυξάνεται για τις γυναίκες κατά τη διάρκεια της νεαρής ηλικίας, ιδιαίτερα μεταξύ των γονέων, αλλά οι νέοι γονείς θα μπορούσαν επίσης να είναι ιδιαίτερα πρόθυμοι να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους, καθώς μπορεί επίσης να επηρεάσουν θετικά τα παιδιά τους, αντί να βελτιώσουν μόνο την υγεία τους”, δήλωσε ο Δρ. Kirsten Corder, από τη μονάδα επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου του Cambridge.

Πηγές: 1. Becoming a parent: A systematic review and meta‐analysis of changes in BMI, diet, and physical activity. 2. Changes in physical activity, diet, and body weight across the education and employment transitions of early adulthood: A systematic review and meta‐analysis.

Δείτε επίσης