Covid-19: Ασθενείς με ήπια συμπτώματα μπορεί να νοσούν επί μήνες

Άτομα που έχουν μολυνθεί με τον κορωνοϊό και εμφανίζουν ήπια συμπτώματα κινδυνεύουν να νοσούν επί μήνες, διαπίστωσαν ερευνητές στη Γαλλία.

Τα δύο τρίτα των ασθενών, που αντιμετώπιζαν μια ήπια έως μέτρια νόσο λόγω Covid-19 ανέφεραν συμπτώματα δύο μήνες αφότου νόσησαν, ενώ πάνω από ένας στους τρεις εξακολουθούσαν να είναι άρρωστοι, ή να βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση απ’ ό,τι όταν πρωτομολύνθηκαν από τον φονικό κορωνοϊό.

Στην έρευνα σε 150 ασθενείς, που δεν ήταν σε κρίσιμη κατάσταση, το προσωπικό του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Τουρ διεπίστωσε ότι παρατεταμένα συμπτώματα ήταν πιθανότερα μεταξύ των ατόμων ηλικίας 40-60 ετών και εκείνων που χρειάζονταν εισαγωγή σε νοσοκομείο.

Η μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Clinical Microbiology and Infection δείχνει ότι κάποιοι ασθενείς αντιμετωπίζουν συμπτώματα για εβδομάδες ή και μήνες αργότερα.

«Εκτιμήσαμε την εξέλιξη της Covid-19 και δείξαμε ότι ακόμη και η ηπιότερη μορφή της συνδέεται με μεσοπρόθεσμα συμπτώματα που απαιτούν παρακολούθηση. Που σημαίνει ότι η πανδημία θα εξακολουθεί να επιβαρύνει τον τομέα παροχής φροντίδας των ασθενών για πολύ διάστημα μετά τη λήξη της», ανέφερε η Κλαούντια Καρβάλιο Σνάιντερ, επικεφαλής της μελέτης.

Δύο μήνες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων του νέου κορωνοϊού το 66% των ενήλικων ασθενών ανέφερε ότι εξακολουθούσε να υποφέρει από τουλάχιστον ένα από τα 62 συμπτώματα, κυρίως ανοσμία και απώλεια γεύσης, δύσπνοια και κόπωση, όπως διεπίστωσαν οι ερευνητές.

Στόχος της έρευνας ήταν να διαπιστωθεί ο κίνδυνος παρατεταμένης διάρκειας των συμπτωμάτων σε ασθενείς που δεν ήταν σε κρίσιμη κατάσταση.

Δείτε επίσης