Ουρολοίμωξη στις γυναίκες και προβιοτικά

Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος αντιπροσωπεύουν σημαντικό πρόβλημα για τις γυναίκες και έχουν ως αποτέλεσμα ένα υψηλό κόστος για το σύστημα υγείας.

Στις γυναίκες οι ουρολοιμώξεις είναι οκτώ φορές περισσότερες σε σχέση με τους άνδρες. Ένας λόγος θεωρείται ότι η ουρήθρα έχει μικρότερο μήκος από αυτόν των ανδρών (περίπου 4 εκατοστά) και βρίσκεται κοντά στον κόλπο. Έτσι, οι μικροοργανισμοί της περιοχής μπορούν να εισέρχονται πιο εύκολα στην ουροδόχο κύστη των γυναικών.

Οι δύο πιο συνηθισμένοι τύποι ουρολοιμώξεων εμφανίζονται στην ουροδόχο κύστη ή στην ουρήθρα. Σε ορισμένες πιο σοβαρές περιπτώσεις, τα νεφρά μπορεί να επηρεαστούν. Η μόλυνση της ουροδόχου κύστης (κυστίτιδα) προκαλείται συχνά από τα επιβλαβή βακτήρια E. coli. Η πιο σημαντική αιτία των λοιμώξεων είναι τα βακτήρια, και το Escherichia coli (κολοβακτηρίδιο) προκαλεί το 85% των περιπτώσεων.

Ορθό (ροζ), κόλπος (κόκκινο) και ουροδόχος κύστη (καφέ) στις γυναίκες. Η εγγύτητα του κόλπου και της ουροδόχου κύστης στο ορθό σημαίνει ότι ο μικροβιακός αποικισμός στην περιοχή είναι συνεχής.

Η συχνότητα εμφάνισης ουρολοιμώξεων στις γυναίκες είναι πιο συχνή μεταξύ των ηλικιών 18-24. Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό αυτών των λοιμώξεων είναι η τάση να υποτροπιάζουν. Ως επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις έχουν οριστεί τα τρία επεισόδια τους τελευταίους 12 μήνες ή τα δύο επεισόδια τους τελευταίους 6 μήνες. Οι τρόποι αντιμετώπισης χωρίς αντιβιοτικά έχουν γίνει δημοφιλείς τα τελευταία χρόνια, για τις υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις σε όλο τον κόσμο, ως αποτέλεσμα της αντοχής που αναπτύσσουν τα βακτήρια στα αντιβιοτικά.

Για την πρόληψη των ουρολοιμώξεων συνιστώνται τρία πράγματα: κατανάλωση νερού και βακκινίων (κράνμπερι) καθώς και λήψη προβιοτικών τροφών όπως π.χ. τα γιαούρτια.

  • Πίνετε άφθονο νερό. Η κατανάλωση νερού και άλλων υγρών χωρίς καφεΐνη βοηθάει στην απομάκρυνση των επιβλαβών βακτηρίων μέσω συχνής ούρησης.
  • Τα βακκίνια βοηθούν στην πρόληψη των ουρολοιμώξεων διότι περιέχουν ουσίες που εμποδίζουν τα βακτήρια να κολλήσουν στα τοιχώματα τους ουροδόχου κύστης.
  • Λήψη προβιοτικών. Η έρευνα δείχνει ότι η ενίσχυση του μικροβιώματος του εντέρου και του κόλπου μέσω προβιοτικών έχει θετική επίδραση στην πρόληψη των ουρολοιμώξεων.
  • Όπως τα βακκίνια, έτσι και τα μπλε μύρτιλα (blueberries) μπορούν να αποτρέψουν την προσκόλληση των βακτηρίων στην επένδυση του ουροποιητικού συστήματος.
  • Η βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει τα ούρα να γίνουν πιο όξινα, κάτι που μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη βακτηρίων. Κάποιοι ειδικοί συνιστούν τη λήψη συμπληρωμάτων, πάνω από 500 mg βιταμίνης C καθημερινά (σπαστά), καθώς και από τροφές, όπως πορτοκάλια, λεμόνια, γκρέιπφρουτ, φράουλες, βατόμουρα και πράσινες πιπεριές.

Τα προβιοτικά

Μελέτες του μικροβιώματος της περιοχής έχουν εντοπίσει αξιοσημείωτες διαφορές μεταξύ υγιών πληθυσμών και ατόμων με ουρολογικές ασθένειες. Αυτό έχει θέσει το ερώτημα εάν τα συμπληρώματα προβιοτικών θα μπορούσαν να μειώσουν τα ποσοστά των ουρολοιμώξεων στις γυναίκες.

Το μικροβίωμα είναι ένα θέμα τεράστιου ενδιαφέροντος τα τελευταία χρόνια. Έχουν πραγματοποιηθεί διάφορες μελέτες σχετικά με τους πιθανούς ρόλους του στην υγεία. Παρόλο που υπάρχουν αρκετές μελέτες σχετικά με το μικροβίωμα του δέρματος, του στόματος, του κόλπου και των εντέρων, το μικροβίωμα της ουροδόχου κύστης δεν έχει διερευνηθεί αρκετά διότι είχε θεωρηθεί μέχρι πρόσφατα ότι τα ούρα ήταν στείρα (χωρίς μικρόβια). Σήμερα ξέρουμε ότι αυτό δεν είναι σωστό.

Βακτήρια όπως, ο Lactobacillus και ο Streptococcus είναι τα πιο συχνά παρατηρούμενα είδη της ουροδόχου κύστης. Και οι δύο μικροοργανισμοί είναι βακτήρια του γαλακτικού οξέος και έχουν προστατευτικούς ρόλους έναντι των παθογόνων που αποικίζονται στην ουρογεννητική περιοχή. Άλλα, λιγότερο συχνά βακτήρια είναι τα: Alloscardovia, Burkholderia, Jonquetella, Klebsiella, Saccharofermentans, Rhodanobacter and Veillonella. Παρά την παρουσία πολλών ειδών βακτηρίων στο ουροποιητικό σύστημα, να σημειωθεί ότι αυτά δεν οδηγούν σε χρόνια ουρολοίμωξη. H ουρολοίμωξη εμφανίζεται όταν κακά βακτήρια όπως το Escherichia coli μπαίνουν στο ουροποιητικό σύστημα και έχουν την ευκαιρία να εγκατασταθούν και να πολλαπλασιαστούν.

Τα προβιοτικά μπορούν να βρεθούν σε τροφές και συμπληρώματα διατροφής. Αυτά τα ευεργετικά βακτήρια πρέπει να είναι ανθεκτικά στα γαστρικά και χολικά οξέα για να φτάσουν στο εντερικό σύστημα και να παράγουν τα αποτελέσματά τους.

Δεδομένου ότι η κολπική μικροχλωρίδα προορίζεται να διορθώνεται, τα προβιοτικά που προλαμβάνουν και αντιμετωπίζουν τις ουρογεννητικές λοιμώξεις πρέπει να περιέχουν είδη Lactobacillus. Ο μηχανισμός δράσης των προβιοτικών περιλαμβάνει την οξίνιση της επιφάνειας του βλεννογόνου, την αναστολή της προσκόλλησης των παθογόνων, την παραγωγή ουσιών όπως είναι οι βιταμίνες και οι ανοσοδιαμορφωτές και η συνεργική δραστηριότητα με το ανοσοποιητικό σύστημα του ξενιστή. Μερικά είδη Lactobacillus παράγουν υπεροξείδιο του υδρογόνου και βιοεπιφανειοδραστικά που οξινίζουν τον κολπικό βλεννογόνο. Αυτές οι ιδιότητες καθώς και τα μικροβιομιμητικά ρυθμιστικά αποτελέσματά τους έχουν αποδειχθεί. Οι υγιείς μικροβιακοί πληθυσμοί των ειδών Lactobacillus έχουν ισχυρή ανασταλτική επίδραση στο E. coli. Αυτές οι ιδιότητες καθιστούν τα είδη Lactobacillus τον προτιμώμενο προβιοτικό παράγοντα για την προφύλαξη και τη θεραπεία ουρολοιμώξεων στις γυναίκες.

Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι η στοματική χορήγηση του Lactobacillus μπορεί να έχει πράγματι αποτελέσματα. Σε αυτές τις μελέτες οι συγγραφείς ανέφεραν ότι τα προβιοτικά που χορηγούνται από το στόμα μπορεί να ρυθμίζουν την κολπική χλωρίδα και μπορεί να είναι αποτελεσματικά στις υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις. Αναφέρουν επίσης ότι τα στοματικά προβιοτικά μπορεί να είναι πιο άνετα για τους ασθενείς παρά η κολπική χορήγηση και ότι η συμμόρφωση του ασθενούς στη θεραπεία μπορεί να είναι καλύτερη.

Πηγή: The role of probiotics in women with recurrent urinary tract infections.

Δείτε επίσης