Ουρολοιμώξεις: Πρόληψη υποτροπών με 6 ποτήρια νερό την ημέρα

Για τις γυναίκες με υποτροπές στις ουρολοιμώξεις, η συχνή κατανάλωση νερού -πάνω από 6 ποτήρια την ημέρα- αποτελεί πραγματικό φάρμακο για την πρόληψή τους, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Internal Medicine από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι. Οι γυναίκες που είναι επαρκώς ενυδατωμένες μειώνουν τον κίνδυνο μόλυνσης της ουροδόχου κύστης κατά 50%.

Οι ερευνητές είπαν ότι οι κλινικές μελέτες για το ρόλο του νερού στις ουρολοιμώξεις είναι ελάχιστες διότι δεν υπάρχει οικονομικό κίνητρο εκ μέρους των φαρμακευτικών εταιρειών να κάνουν τέτοιου είδους έρευνες. Την μελέτη αυτή χρηματοδότησε η Danone Research, η οποία πωλεί 11 εμφιαλωμένα νερά, συμπεριλαμβανομένου του Evian.

Τα παθογόνα βακτήρια

Αρκετοί πιστεύουν ότι οι ουρολοιμώξεις δεν αποτελούν κάποια μεγάλη ενόχληση, και συνήθως έτσι είναι, αλλά ορισμένες φορές μπορούν να γίνουν απειλητικές για τη ζωή.

Η ουρολοίμωξη προκαλείται από την είσοδο ορισμένων μικροοργανισμών στο ουροποιητικό σύστημα. Επί χρόνια πιστευόταν ότι το ουροποιητικό σύστημα είναι ελεύθερο μικροβίων. Όμως μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2015 έδειξε ότι τα ούρα δεν είναι στείρα. Άρα η ύπαρξη βακτηρίων στα ούρα δεν εξισώνεται με ουρολοίμωξη. Οι ουρολοιμώξεις συμβαίνουν όταν βακτήρια που δεν ανήκουν στην ουροδόχο κύστη βρεθούν σ’ αυτήν και αρχίσουν να πολλαπλασιάζονται. Τυπικά, τα βακτήρια αυτά προέρχονταν από τον γαστρεντερικό σωλήνα.

Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος μπορούν να συμβούν σε όλους, αλλά είναι συχνότερες στις γυναίκες. Υπολογίζεται ότι το 50-60% των γυναικών θα έχουν τουλάχιστον μία οδυνηρή ουρολοίμωξη κατά τη διάρκεια της ζωής τους και για πολλές, δεν θα είναι η τελευταία.

«Ενώ υποτίθεται ευρέως ότι η αυξημένη πρόσληψη νερού βοηθά στην εξάλειψη των βακτηρίων και στη μείωση του κινδύνου για επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις, δεν υπήρχαν υποστηρικτικά ερευνητικά στοιχεία που να δείχνουν αυτήν την ευεργετική επίδραση του νερού», ανέφερε ένας από τους συγγραφείς της μελέτης ο Thomas Hooton.

Η ενυδάτωση

Οι ερευνητές μελέτησαν 140 προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες από την Ευρώπη, οι οποίες υπέφεραν από υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις. Οι γυναίκες είχαν τη συνήθεια να πίνουν λιγότερο από 6 ποτήρια νερό, υποδηλώνοντας ότι μπορεί να μην είναι επαρκώς ενυδατωμένες. Στους 12 μήνες της μελέτης, διαπιστώθηκε ότι οι λιγότερο ενυδατωμένες γυναίκες είχαν σχεδόν διπλάσιες ουρολοιμώξεις. Είχαν μια μέση συχνότητα λοίμωξης 3,2, σε σύγκριση με 1,7 για τις γυναίκες που έπιναν 6 ή περισσότερα ποτήρια νερό την ημέρα.

«Η μελέτη παρέχει πειστικές αποδείξεις ότι η αυξημένη ημερήσια πρόσληψη νερού μπορεί να μειώσει τις ουρολοιμώξεις», είπε ο Hooton. «Ο μηχανισμός είναι προφανώς μέσω του αυξημένου όγκου των ούρων, αλλά μπορεί να υπάρχουν και άλλα αποτελέσματα που δεν γνωρίζουμε».

Δείτε επίσης