Το γάλα αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού

Οι τρέχουσες οδηγίες για την κατανάλωση γάλακτος θα πρέπει να επανεξεταστούν με προσοχή. Για αυτό διότι μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2020 δείχνει ότι η κατανάλωση γάλακτος σχετίζεται -πιθανότατα αυτή η σχέση είναι αιτιώδης- με μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού στις γυναίκες

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Loma Linda και βρήκε ότι το γάλα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού έως 80%, ανάλογα με την ποσότητα που καταναλώνεται.

Όπως αναφέρει ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης, Gary E. Fraser, «η παρατηρητική αυτή μελέτη παρέχει αρκετά ισχυρά στοιχεία για το ότι το γάλα ή κάποιος άλλος παράγοντας που σχετίζεται στενά με την κατανάλωσή του αποτελεί αιτία του καρκίνου του μαστού στις γυναίκες».

Τα δεδομένα δείχνουν ότι η κατανάλωση μικρής ποσότητας γάλακτος, της τάξης του 1/4 ή 1/3 μιας κούπας γάλακτος ημερησίως σχετίζεται με αυξημένο κατά 30% κίνδυνο. Για μία κούπα γάλα την ημέρα, ο σχετικός κίνδυνος αυξάνεται στο 50%, ενώ για όσους καταναλώνουν δύο με τρεις κούπες ημερησίως ο κίνδυνος εκτοξεύεται στο 80%.

Αξιολογήθηκε η διατροφική πρόσληψη 52.795 Αμερικανίδων, οι οποίες κατά την έναρξή της μελέτης ήταν απόλυτα υγιείς και παρακολουθήθηκαν για σχεδόν οκτώ χρόνια. Στο τέλος της περιόδου της μελέτης, καταγράφηκαν 1.057 νέα περιστατικά καρκίνου του μαστού, χωρίς να αναδεικνύονται σαφείς συσχετισμοί ανάμεσα στα προϊόντα σόγιας και στον καρκίνο. Όταν, όμως, έγινε η σύγκριση με τη χαμηλή ή τη μηδενική κατανάλωση γάλακτος, η αυξημένη πρόσληψη θερμίδων από γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα σχετίστηκε με μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, ανεξάρτητα από την πρόσληψη σόγιας.

Το τυρί και το γιαούρτι

Τα αποτελέσματα είχαν ελάχιστες διαφορές όταν συγκρίθηκαν με την πρόσληψη πλήρους ή μειωμένων χαμηλών θερμίδων γάλακτος, ενώ δεν αναδείχθηκε κάποιος σημαντικός συσχετισμός με το τυρί και το γιαούρτι.

«Το σίγουρο είναι ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα και ιδιαίτερα το γάλα σχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο και τα δεδομένα προέβλεψαν μια αξιόλογη μείωση του κινδύνου, η οποία σχετίζεται με την υποκατάσταση του γάλακτος με γάλα σόγιας. Το φαινόμενο αυτό αυξάνει την πιθανότητα τα εναλλακτικά του γάλακτος προϊόντα να αποτελούν τη βέλτιστη επιλογή», προσθέτει ο ειδικός.

Οι ερευνητές λένε ότι πιθανοί λόγοι που να εξηγούν τους συσχετισμούς ανάμεσα στον καρκίνο του μαστού και το γάλα μπορεί να είναι το περιεχόμενο των προϊόντων αυτών σε ορμόνες.

Ο καρκίνος του μαστού στις γυναίκες συχνά είναι ορμονοεξαρτώμενος και η πρόσληψη γαλακτοκομικών και άλλων ζωικών πρωτεϊνών σχετίζεται σε ορισμένες αναφορές με υψηλότερα επίπεδα μιας ορμόνης στο αίμα που λέγεται ινσουλινόμορφος αυξητικός παράγοντας-1 (IGF-1) και θεωρείται ότι προάγει ορισμένους τύπους καρκίνου.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο International Journal of Epidemiology.

Δείτε επίσης