Πώς θα χάσετε το λίπος της κοιλιάς

Το να έχετε λίπος στην κοιλιά σας είναι φυσιολογικό. Εξάλλου, το λίπος χρησιμεύει για την προστασία και τη μόνωση του σώματός σας. Ωστόσο, το πολύ λίπος στην κοιλιά μπορεί να βλάψει την υγεία σας και να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων χρόνιων ασθενειών. Ως εκ τούτου, η διατήρηση του συνολικού σωματικού λίπους, συμπεριλαμβανομένου του λίπους της κοιλιάς,  σε υγιές επίπεδο μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη.

Σε σύγκριση με το υπόλοιπο σώμα σας, μόνο μια μικρή ποσότητα λίπους βρίσκεται στην κοιλιά. Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι λίπους στην κοιλιά, ο ένας βρίσκεται κάτω από το δέρμα σας και ο άλλος βρίσκεται βαθύτερα μέσα στην κοιλιά σας και περιβάλλει τα εσωτερικά σας όργανα. Το υποδόριο λίπος ή ο υποδόριος λιπώδης ιστός, είναι το λίπος που βρίσκεται κάτω από το δέρμα σας. Το υποδόριο λίπος είναι μαλακό και είναι αυτό που βλέπετε να «κινείται» στην κοιλιά σας.

Γενικά, οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερες ποσότητες υποδόριου λίπους από τους άνδρες. Αλλά οι άνδρες είναι πιο πιθανό να συσσωρεύουν σπλαχνικό λίπος από τις γυναίκες, γι ‘αυτό οι άνδρες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν ένα σχήμα “μήλου” καθώς το λίπος της κοιλιάς μεγαλώνει. Από την άλλη πλευρά, οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν περίσσεια λίπους στο κάτω μέρος του σώματος, οδηγώντας σε σχήμα “αχλαδιού”.

Είναι ενδιαφέρον ότι η κατανομή του σωματικού λίπους αλλάζει με την ηλικία. Για παράδειγμα, ενώ οι προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες έχουν υψηλότερα επίπεδα υποδόριου λίπους στην κοιλιά, οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες τείνουν να έχουν υψηλότερα επίπεδα σπλαχνικού λίπους. Επίσης, το σπλαχνικό λίπος τείνει να είναι υψηλότερο σε άτομα ευρωπαϊκής καταγωγής σε σύγκριση με άτομα άλλων εθνοτήτων.

Σε αντίθεση με το λίπος που βρίσκεται βαθύτερα στην κοιλιακή κοιλότητα, το υποδόριο λίπος δεν συνδέεται τόσο έντονα με αυξημένο κίνδυνο ασθένειας. Ωστόσο, η ύπαρξη υπερβολικού σωματικού λίπους, γενικά, συμπεριλαμβανομένου του συνολικού λίπους στην κοιλιά, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων χρόνιων ασθενειών, όπως διαβήτη τύπου 2, καρδιακές παθήσεις και ορισμένους καρκίνους.

Σπλαχνικό λίπος 

Ο σπλαχνικός λιπώδης ιστός ή το σπλαχνικό λίπος της κοιλιάς, είναι το λίπος που περιβάλλει τα εσωτερικά όργανα όπως τα νεφρά, το συκώτι και το πάγκρεας, οπότε είναι πολύ βαθύτερο στην κοιλιά σας από το υποδόριο λίπος. Αυτό συνήθως αναφέρεται ως «επιβλαβές» λίπος της κοιλιάς. Σε σύγκριση με το υποδόριο λίπος, το σπλαχνικό λίπος είναι πολύ πιο μεταβολικά ενεργό. Αυτός ο τύπος λίπους περιέχει περισσότερα κύτταρα, αιμοφόρα αγγεία και νεύρα από το υποδόριο λίπος. Το σπλαχνικό λίπος συνδέεται στενά με την αυξημένη αντίσταση στην ορμόνη ινσουλίνη. Με την πάροδο του χρόνου, η αντίσταση στην ινσουλίνη μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2. Το σπλαχνικό λίπος συμβάλλει επίσης στη συστηματική φλεγμονή, η οποία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ασθένειάς σας.

Γιατί το υπερβολικό λίπος στην κοιλιά μπορεί να βλάψει την υγεία

Παρόλο που μόνο το 10-20% του συνολικού σωματικού λίπους αποτελείται από σπλαχνικό λίπος, αυτός ο τύπος λίπους συνδέεται στενά με αυξημένο κίνδυνο ασθένειας. Αυτό συμβαίνει επειδή το σπλαχνικό λίπος είναι «ενεργό» λίπος, που σημαίνει ότι παράγει ορμόνες και άλλες ουσίες, συμπεριλαμβανομένων των φλεγμονωδών πρωτεϊνών, που βλάπτουν την υγεία σας αυξάνοντας την αντίσταση στην ινσουλίνη, τη συστηματική φλεγμονή, τα επίπεδα λίπους στο αίμα και την αρτηριακή πίεση.

Το σπλαχνικό λίπος βρίσκεται κοντά στην πυλαία φλέβα σας, η οποία μεταφέρει αίμα από το γαστρεντερικό σωλήνα στο συκώτι σας για επεξεργασία. Μεταφέρει λιπαρά οξέα, φλεγμονώδεις πρωτεΐνες και άλλες επικίνδυνες ουσίες στο ήπαρ σας. Ως εκ τούτου, το σπλαχνικό λίπος σχετίζεται με φλεγμονή του ήπατος και υψηλότερες ποσότητες λιπώδους ήπατος, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης παθήσεων όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη, αθηροσκλήρωση και η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος. Μια μελέτη σε περισσότερους από 36.000 ανθρώπους διαπίστωσε ότι εκείνοι με υψηλότερη ποσότητα σπλαχνικού λίπους από το υποδόριο λίπος ήταν πιο πιθανό να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία από εκείνους που είχαν χαμηλότερες ποσότητες σπλαχνικού λίπους.

Ενώ το υποδόριο λίπος της κοιλιάς δεν συνδέεται τόσο έντονα με τον κίνδυνο ασθένειας όσο το σπλαχνικό λίπος, το να έχετε υψηλές ποσότητες ολικού κοιλιακού και σωματικού λίπους δεν είναι καλό. Επομένως είναι απαραίτητο να εστιάσετε στη μείωση του συνολικού λίπους της κοιλιάς, όχι μόνο στον σπλαχνικό τύπο. Μελέτες δείχνουν ότι η υπερβολική συσσώρευση σωματικού λίπους είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην ανάπτυξη αντίστασης στην ινσουλίνη, δυσλειτουργία των αιμοφόρων αγγείων, λιπώδες ήπαρ, αθηροσκλήρωση (συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες), υψηλή αρτηριακή πίεση και φλεγμονή.

Η μεγαλύτερη περίμετρος της μέσηςς συνδέεται επίσης με αυξημένο κίνδυνο ασθένειας. Η περιφέρεια της μέσης είναι ένας τρόπος εκτίμησης του συνολικού κοιλιακού λίπους, οπότε τόσο το υποδόριο όσο και το σπλαχνικό λίπος συμβάλλουν σε αυτήν τη μέτρηση.

Αποτελεσματικοί τρόποι για να χάσετε το λίπος στην κοιλιά

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να χάσετε το περιττό λίπος στην κοιλιά και, με τη σειρά του, να μειώσετε τον κίνδυνο πολλών παθήσεων υγείας. Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές βασισμένες σε αποδεικτικά στοιχεία:

  • Κόψτε τα ζαχαρούχα ποτά. Η κατανάλωση πολλών ζαχαρούχων ποτών έχει συνδεθεί με αυξημένη συσσώρευση σπλαχνικού λίπους και μεγαλύτερη περιφέρεια μέσης. Δοκιμάστε να αντικαταστήσετε τα ζαχαρούχα ποτά απλώς με νερό.
  • Ασκηθείτε. Η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας μπορεί να μειώσει σημαντικά το λίπος στην κοιλιά. Δοκιμάστε να αναμείξετε στο πρόγραμμά σας αερόβια άσκηση υψηλής και χαμηλής έντασης, καθώς και προπόνηση με αντιστάσεις.
  • Αυξήστε την πρόσληψη φυτικών ινών. Οι άνθρωποι που ακολουθούν δίαιτες πλούσιες σε φυτικές ίνες τείνουν να έχουν λιγότερο λίπος στην κοιλιά από εκείνους που δεν το κάνουν. Επιπλέον, η μετάβαση σε δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και λαχανικά μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε το περιττό λίπος στην κοιλιά.
  • Περιορίστε τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα. Μελέτες δείχνουν ότι η συχνή κατανάλωση τροφίμων υπερεπεξεργασμένων όπως σνακ, γλυκά, φαστ φουντ και εξευγενισμένα προϊόντα δημητριακών συνδέεται με μεγαλύτερη περιφέρεια μέσης.
  • Περιορίστε τη χρήση αλκοόλ. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να βλάψει τη γενική υγεία σας με διάφορους τρόπους, συμβάλλοντας στην υπερβολική συσσώρευση λίπους στην κοιλιά.
  • Μην τσιγκουνευτείτε τον ύπνο. Η κακή ποιότητα ύπνου σχετίζεται με τη συσσώρευση σπλαχνικού λίπους. Μια ανασκόπηση που περιελάμβανε πάνω από 56.000 άτομα συνέδεσε τη μικρότερη διάρκεια ύπνου σε μεγαλύτερη περιφέρεια μέσης.
  • Αυξήστε την πρόσληψη πρωτεϊνών. Τα διατροφικά πρότυπα που είναι υψηλότερα σε πρωτεΐνη μπορεί να βοηθήσουν στην απώλεια λίπους στην κοιλιά. Μια ανασκόπηση που περιελάμβανε 23.876 άτομα συνέδεσε τις πρωτεϊνικές δίαιτες σε μικρότερη περιφέρεια μέσης.
  • Τρώτε ολόκληρα τρόφιμα. Η μείωση των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων και η κατανάλωση ολόκληρων, ελάχιστα επεξεργασμένων τροφίμων όπως λαχανικά, φρούτα, ξηροί καρποί, φασόλια και υγιείς πηγές πρωτεΐνης και λίπους μπορεί να προωθήσουν τη συνολική υγεία και υγιή επίπεδα λίπους στην κοιλιά.

Εκτός από τις συμβουλές που αναφέρονται παραπάνω, μια πρόσφατη έρευνα υποδηλώνει ότι ορισμένοι άνθρωποι με πολύ λίπος στην κοιλιά μπορεί να επωφεληθούν από τη μείωση της πρόσληψης υδατανθράκων. Μια μελέτη 15 εβδομάδων σε 50 μεσήλικες με παραπανίσια κιλά διαπίστωσε ότι εκείνοι στους οποίους χορηγήθηκε μια δίαιτα με χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες και υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά -οι θερμίδες από τους υδατάνθρακες ήταν μόλις το 5% των συνολικών θερμίδων- έχασαν περισσότερο λίπος στην κοιλιά, συμπεριλαμβανομένου του σπλαχνικού λίπους, από εκείνους που ακολούθησαν τη δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Είναι ενδιαφέρον ότι και οι δύο δίαιτες είχαν ως αποτέλεσμα παρόμοιες ποσότητες βάρους και και λίπους, αλλά η δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων ήταν πιο αποτελεσματική στη μείωση του λίπους της κοιλιάς.

Άλλες μελέτες έχουν επίσης διαπιστώσει ότι ο περιορισμός των υδατανθράκων μπορεί να συμβάλει στη μείωση του σπλαχνικού λίπους μεταξύ των ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, καθώς και των γυναικών με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Πάντως, η διατροφή είναι εξαιρετικά εξατομικευμένη και ορισμένοι άνθρωποι μπορούν να επιτύχουν καλύτερα αποτελέσματα με υψηλότερη πρόσληψη υδατανθράκων, ιδιαίτερα εάν αυτοί οι υδατάνθρακες καταναλώνονται ως μέρος μιας πλούσιας σε φυτικές ίνες, φυτικής διατροφής που περιλαμβάνει δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, λαχανικά και φρούτα.

Πηγή: healthline.com

Δείτε επίσης