Διαβήτης τύπου 2: Βιταμίνη C και καροτενοειδή μειώνουν τον κίνδυνο

Η κατανάλωση περίπου πέντε μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα προωθείται ευρέως ως βασικό μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Αυτό οφείλεται στο ότι τα φρούτα και τα λαχανικά συνδέονται με τη μείωση του κινδύνου ορισμένων παθήσεων όπως είναι η στεφανιαία νόσος, τα εγκεφαλικά και ορισμένοι τύποι καρκίνου.

Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει σύγχυση σχετικά με τον ρόλο που έχουν τα φρούτα και τα λαχανικά στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2. Τα στοιχεία από την έρευνα είναι ασυνεπή, εν μέρει επειδή οι περισσότερες μελέτες βασίστηκαν στο ότι οι συμμετέχοντες συμπληρώνουν ερωτηματολόγια για το τι έφαγαν, κάτι που μπορεί να είναι ανακριβές.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν τακτικά περισσότερα φρούτα και λαχανικά στη διατροφή τους είχαν μισό κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν λιγότερα φρούτα και λαχανικά.

Δεδομένου ότι η έρευνα δείχνει ότι ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να προληφθεί μέσω μιας υγιεινής διατροφής, οι ερευνητές ήθελαν να μάθουν πόσο σημαντική είναι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Το 2020 διεξήγαγαν τη μεγαλύτερη μελέτη στον κόσμο που μέτρησε τα επίπεδα βιταμινών στο αίμα που συνδέονται με την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών σε έναν πληθυσμό. Αυτή η μέθοδος χρήσης αντικειμενικών διατροφικών βιοδεικτών, εξαλείφει τα λάθη και τις ανακρίβειες που επηρέασαν προηγούμενες μελέτες.

Οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να αναφέρουν ποια συγκεκριμένα τρόφιμα έτρωγαν για να τα συγκρίνουν με τα δεδομένα βιοδεικτών. Από μια ομάδα 340.234 ατόμων από οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, οι ερευνητές εξέτασαν βιοδείκτες στο αίμα 10.000 ατόμων που ανέπτυξαν διαβήτη τύπου 2 κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης και έκαναν τη σύγκριση με 13.500 άτομα που δεν είχαν εμφανίσει την ασθένεια. Οι βιοδείκτες που μέτρησαν ήταν τα επίπεδα βιταμίνης C και έξι καροτενοειδή (α-καροτένιο, β-καροτένιο, λυκοπένιο, λουτεΐνη, ζεαξανθίνη και β-κρυπτοξανθίνη). Αυτοί οι βιοδείκτες υποδεικνύουν την ποσότητα των φρούτων και των λαχανικών που λαμβάνει ένα άτομο στη διατροφή του. Αυτό έχει δείξει μια μετα-ανάλυση έως 96 μελετών παρέμβασης η οποία διαπίστωσε ότι η βιταμίνη C και τα καροτενοειδή είναι ένας καλός δείκτης πρόσληψης φρούτων και λαχανικών.

Διαπιστώθηκε ότι όσο υψηλότερη τιμή είχαν αυτοί οι βιοδείκτες, τόσο χαμηλότερος είναι ο κίνδυνος μελλοντικού διαβήτη τύπου 2. Τα άτομα των οποίων η βαθμολογία βιοδεικτών ήταν στο κορυφαίο 20% του πληθυσμού είχαν 50% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με εκείνους με χαμηλότερες βαθμολογίες. Το συμπέρασμα ήταν ότι η κατανάλωση περίπου 66 γραμμαρίων φρούτων και λαχανικών (μία έως δύο μερίδες), καθημερινά. θα μπορούσε δυνητικά να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 κατά 25%.

Τα ευρήματα αυτά υποστηρίζουν τα αποτελέσματα μιας άλλης μελέτης σε 21.831 ατόμων στην Αγγλία, εκ των οποίων 735 εμφάνισαν διαβήτη τύπου 2. Αυτή η μελέτη έδειξε μια ισχυρή σχέση μεταξύ υψηλότερου επιπέδου βιταμίνης C στο αίμα και χαμηλότερου κινδύνου διαβήτη.

Δεδομένου ότι οι διατροφικές οδηγίες του Ηνωμένου Βασιλείου θεωρούν ότι κάθε μερίδα φρούτου ή λαχανικού είναι 80 γραμμάρια, η παρούσα μελέτη δείχνει ότι η κατανάλωση έστω και μίας μερίδας την ημέρα θα μπορούσε να έχει οφέλη για την υγεία.

Αν και το «πέντε την ημέρα» υπάρχει εδώ και δεκαετίες, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών παραμένει χαμηλή. Μόνο ένας στους επτά ανθρώπους άνω των 15 ετών τρώει τουλάχιστον πέντε μερίδες καθημερινά ενώ ένας στους τρεις ανθρώπους δεν τρώει σχεδόν καθόλου. Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι μπορεί να υπάρχουν μεγάλα οφέλη από την πραγματοποίηση μικρών αλλαγών στη διατροφή μας.

Τα αποτελέσματα παρέχουν μια πιθανή εξήγηση των προηγούμενων τυχαιοποιημένων δοκιμών που βρήκαν μηδενικά αποτελέσματα για μεμονωμένα συμπληρώματα βιταμινών. Στην Women’s Antioxidant Cardiovascular Study, τα συμπληρώματα βιταμίνης C, βιταμίνης Ε ή β-καροτίνης δεν είχαν σημαντικές επιπτώσεις στον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά τη διάρκεια παρακολούθησης 9,2 ετών.

Ομοίως, η μακροχρόνια λήψη συμπληρωμάτων β-καροτίνης δεν επηρέασε τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 μεταξύ υγιών ανδρών σε μια τυχαιοποιημένη δοκιμή σε περίοδο παρακολούθησης 12 ετών, ή σε άνδρες καπνιστές σε μια τυχαιοποιημένη δοκιμή με 6,1 χρόνια παρακολούθησης. Η απουσία σημαντικής επίδρασης παρέμβασης στον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 σε αυτές τις δοκιμές θα μπορούσε να ήταν επειδή επικεντρώθηκαν σε μεμονωμένα θρεπτικά συστατικά και όχι σε ένα διατροφικό πρότυπο όπου τα θρεπτικά συστατικά έχουν καταγραφεί ως αντικειμενικοί βιοδείκτες.

Η μελέτη υπογραμμίζει ότι ο μειωμένος κίνδυνος δεν οφείλεται απλώς σε συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά όπως είναι βιταμίνες. Τα οφέλη συνδέονται με πολλά ευεργετικά συστατικά που βρίσκονται στα φρούτα και τα λαχανικά. Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν πολλά άλλα συστατικά εκτός από τη βιταμίνη C και τα καροτενοειδή, συμπεριλαμβανομένων των φυτικών ινών, των φυτοχημικών όπως είναι οι πολυφαινόλες, του καλίου και άλλων αντιοξειδωτικών, τα οποία θα μπορούσαν όλα να έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στο βάρος, τη φλεγμονή, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και στα βακτήρια του εντέρου. Τελικά, μια μεγάλη ποικιλία φρούτων και λαχανικών έχει τα μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία, καθώς έτσι καταναλώνετε περισσότερα από αυτά τα ευεργετικά συστατικά.

Δείτε επίσης