Γιατί μας αρέσει να παίζουμε βίαια βιντεοπαιχνίδια;

Τα βίαια βιντεοπαιχνίδια μας επιτρέπουν να ικανοποιήσουμε τις ψυχολογικές μας ανάγκες. Τα βιντεοπαιχνίδια δεν είναι μόνο ένα χόμπι για παιδιά ή εφήβους. Άνθρωποι κάθε ηλικίας και φύλου από όλα τα κοινωνικά στρώματα τα παίζουν και είναι διαθέσιμα σχεδόν σε κάθε σπίτι και τσέπη σε όλο τον κόσμο.

Αλλά υπάρχει ένα είδος παιχνιδιού που φαίνεται να είναι πιο δημοφιλές, τα βίαια. Ενώ πολλοί επικρίνουν παιχνίδια όπως το Grand Theft Auto, το Call of Duty και το Fortnite για το γραφικό τους περιεχόμενο, λίγες μελέτες έχουν διερευνήσει γιατί αυτά τα παιχνίδια είναι τόσο δημοφιλή.

Ερευνητές βιολογίας και ψυχολογίας από το UNSW Sydney έχουν μια θεωρία που θα μπορούσε να μας βοηθήσει να εξηγήσουμε τη γοητεία των βίαιων βιντεοπαιχνιδιών. Με βάση την εξελικτική ψυχολογία και τη γνωστική θεωρία αξιολόγησης -που ασχολούνται, μεταξύ άλλων, με την επίδραση των εξωγενών ανταμοιβών στα κίνητρά μας- η πρόσφατη εργασία τους, που δημοσιεύτηκε στο Motivation Science, προτείνει ότι τα βίαια βιντεοπαιχνίδια έχουν απήχηση επειδή προσφέρουν ευκαιρίες να εκπληρώσουμε ψυχολογικές ανάγκες.

«Τα κίνητρα που έχουμε για να παίζουμε βίαια βιντεοπαιχνίδια πηγάζουν από την επιθυμία μας να γίνουμε καλύτεροι ως άτομα», λέει ο αναπληρωτής καθηγητής Michael Kasumovic, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης. «Μας επιτρέπουν να αξιολογούμε τις ικανότητές μας σε σχέση με τους άλλους και να ξεπερνάμε τους φόβους μας».

Αν και μπορεί να είναι ασυνήθιστο να θεωρούμε ότι παίζουμε βιντεοπαιχνίδια ως ικανοποίηση ψυχολογικών αναγκών, όντως αυτά επηρεάζουν τις ανθρώπινες επιθυμίες μας. Η αυτονομία (αίσθηση ελέγχου), η κοινωνική συγγένεια (αίσθημα σύνδεσης με τους άλλους) και η ικανότητα για επιτυχία είναι όλα κίνητρα για την εν γένει συμπεριφορά μας. Τα βίαια βιντεοπαιχνίδια συνήθως τα παρέχουν όλα αυτά.

«Τα βίαια βιντεοπαιχνίδια προσφέρονται για τις ψυχολογικές μας ανάγκες επειδή είναι σχεδιασμένα με τρόπο που μας επιτρέπει να επιτύχουμε μια αίσθηση ελέγχου και ολοκλήρωσης και μας βοηθούν να καταλάβουμε πού βρισκόμαστε σε μια κοινωνική ιεραρχία, με βάση την απόδοσή μας σε αυτά», είπε ο Kasumovic.

Σύμφωνα με τη μελέτη, τα βίαια βιντεοπαιχνίδια επιτρέπουν επίσης στους παίκτες να βιώσουν επικίνδυνες καταστάσεις -που πιθανότατα δεν θα αντιμετωπίζαμε στην πραγματική ζωή- σε ένα ασφαλές περιβάλλον, καθώς και να ρυθμίσουν τα συναισθήματά μας.  Στην πραγματικότητα, ο λόγος που παίζουμε βίαια βιντεοπαιχνίδια θα μπορούσε να είναι παρόμοιος με ορισμένους από τους λόγους που παίζουμε με αντίπαλες ομάδες. Στον πυρήνα τους, αποτελούν έναν τρόπο διαχείρισης της επιθετικής συμπεριφοράς και της έμφυτης ορμής μας για ανταγωνισμό με κοινωνικά αποδεκτό τρόπο.

«Τα βίαια βιντεοπαιχνίδια βοηθούν στην εξερεύνηση των φόβων μας γύρω από τον θάνατο και μπορούν να βοηθήσουν στην έκφραση των συναισθημάτων, ιδιαίτερα του θυμού», δήλωσε ο Kasumovic. «Παλιότερα, οι άνθρωποι μπορεί να έβγαιναν έξω για να παίξουν με άλλους. Τώρα, έχουμε τα μέσα να το κάνουμε αυτό μέσω ψηφιακών αλληλεπιδράσεων».

Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά αθλήματα, τα βιντεοπαιχνίδια μπορούν να παιχτούν σχεδόν από οποιονδήποτε, ανεξαρτήτως φυσικής ικανότητας -δεν είναι η σωματική δύναμη ή η αθλητική απόδοση που προσφέρεται για την επιτυχία, αλλά η ικανότητα και το επίπεδο δεξιοτήτων. Μερικοί άνθρωποι, ωστόσο, είναι πιο πιθανό να παίξουν από άλλους.

Η έρευνα δείχνει ότι τα άτομα που αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους ως χαμηλότερα σε κοινωνική θέση ή όσοι έχουν ανεκπλήρωτες επιθυμίες για κυριαρχία (άσκηση επιρροής ή έλεγχο στους άλλους) είναι πιο πιθανό να παίζουν βίαια βιντεοπαιχνίδια. Όσο λιγότερο ικανοποιούνται αυτές οι ανάγκες στον πραγματικό κόσμο, τόσο πιο πιθανό είναι να τις αναζητήσουν σε έναν ψηφιακό.

«Τα βιντεοπαιχνίδια μπορεί να επιτρέψουν σε μερικούς ανθρώπους να αποκτήσουν αυτό που δεν παίρνουν στον πραγματικό κόσμο, όπως αυξημένα συναισθήματα αυτοεκτίμησης και κοινωνικής κατάταξης», σύμφωνα με τον Kasumovic. «Έτσι, άτομα από ομάδες χαμηλού στάτους μπορούν να ελκύονται περισσότερο στο να παίζουν βίαια βιντεοπαιχνίδια λόγω της επιθυμίας τους να αποκτήσουν υψηλότερη θέση που ίσως μπορούν να επιτύχουν στο παιχνίδι».

Τα βίαια βιντεοπαιχνίδια, ιδιαίτερα τα διαδικτυακά με πολλούς παίκτες, έχουν σχεδιαστεί για να ενθαρρύνουν βελτιωμένες επιδόσεις μέσω βαθμίδων αντιστοίχισης και ανόδου. Στα άκρα, αυτό θεωρείται ότι ενθαρρύνει το παθολογικό gaming -τον εθισμό στα βιντεοπαιχνίδια- όπου οι παίκτες συνεχίζουν παρότι έχουν δυσμενείς συνέπειες στη ζωή τους. «Λαμβάνετε άμεσα σχόλια για το αποτέλεσμα της απόδοσής σας και υπάρχει ένας βρόχος θετικής τροφοδότησης που σας ωθεί να παίξετε περισσότερο επειδή θέλετε να βελτιωθείτε στο παιχνίδι και να βελτιώσετε τη θέση σας απέναντι στους άλλους. Αυτό μπορεί να είναι προβληματικό για την πραγματική ζωή σας και να μειώσει την ικανότητά σας να αυτοφροντίζεστε και πιστεύουμε ότι ορισμένα άτομα μπορεί να είναι πιο επιρρεπή σε αυτό από άλλα».

Το εάν τα αποτελέσματα της ψυχολογικής ολοκλήρωσης μέσω των βίαιων βιντεοπαιχνιδιών μπορούν να μεταφερθούν στην καθημερινή ζωή είναι ένα άλλο ερώτημα. Η μελλοντική έρευνα θα διερευνήσει τις κοινωνικές επιπτώσεις που μπορεί να έχουν τα βίαια βιντεοπαιχνίδια στην ηγεσία και την ομαδική εργασία.

Δείτε επίσης