Λιπαρό συκώτι: Τα αδύνατα άτομα έχουν περισσότερες καρδιαγγειακές παθήσεις

Όσοι έχουν φυσιολογικό δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) με μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος (NAFLD) είναι πιο πιθανό να έχουν καρδιαγγειακή νόσο σε σύγκριση με όσους είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στην Εβδομάδα Πεπτικών Νόσων (DDW) 2022. Περίπου το 25% των ενηλίκων στις ΗΠΑ έχουν NAFLD, ένας όρος για διάφορες παθήσεις του ήπατος που επηρεάζουν όσους πίνουν λίγο έως καθόλου αλκοόλ.

Αυτή η σχέση με τις καρδιαγγειακές παθήσεις διαπιστώθηκε παρότι οι αδύνατοι ασθενείς είχαν λιγότερες πιθανότητες για κίρρωση, διαβήτη, υψηλή χοληστερόλη και υψηλή αρτηριακή πίεση.

«Η ομάδα μας περίμενε να δει ότι όσοι είχαν φυσιολογικό ΔΜΣ θα είχαν χαμηλότερο επιπολασμό οποιωνδήποτε μεταβολικών ή καρδιαγγειακών παθήσεων, έτσι ήμασταν πολύ έκπληκτοι που βρήκαμε αυτή τη σύνδεση με την καρδιαγγειακή νόσο», δήλωσε ο Karn Wijarnpreecha, επικεφαλής της μελέτης, από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. «Πολύ συχνά, παραβλέπουμε τους ασθενείς με NAFLD κανονικού βάρους επειδή υποθέτουμε ότι ο κίνδυνος για πιο σοβαρές παθήσεις είναι χαμηλότερος από αυτούς που είναι υπέρβαροι. Αλλά αυτός ο τρόπος σκέψης μπορεί να θέτει αυτούς τους ασθενείς σε κίνδυνο».

Το κύριο χαρακτηριστικό στη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος είναι η υπερβολική ποσότητα λίπους που αποθηκεύεται στα ηπατικά κύτταρα. Συνήθως αυτή η νόσος δεν έχει συμπτώματα και μπορεί να οδηγήσει σε άλλες επικίνδυνες καταστάσεις, όπως ο διαβήτης, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και η κίρρωση του ήπατος.

Ενώ η μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος είναι πιο συχνή σε άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, βρίσκεται επίσης και σε άτομα που έχουν φυσιολογικό ΔΜΣ. Ωστόσο, υπάρχει ελάχιστη έως καθόλου έρευνα σχετικά με τις σχετιζόμενες καταστάσεις αυτού του πληθυσμού ασθενών.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια αναδρομική μελέτη σε περισσότερους από 10.000 άτομα που είχαν διαγνωστεί με NAFLD στο Νοσοκομείο του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν από το 2012 έως το 2021 για να συγκρίνουν τον επιπολασμό της κίρρωσης του ήπατος, των καρδιαγγειακών παθήσεων, των μεταβολικών παθήσεων και της χρόνιας νεφρικής νόσου μεταξύ τεσσάρων κατηγοριών ασθενών: αδύνατοι (BMI = 18,5 έως 24,9), υπέρβαροι (ΔΜΣ=25-29,9) παχύσαρκοι κατηγορίας 1 (ΔΜΣ=30-34,9) και παχύσαρκοι κατηγορίας 2 (ΔΜΣ=35-<40).

Διαπίστωσαν ότι οι αδύνατοι ασθενείς είχαν χαμηλότερο επιπολασμό κίρρωσης του ήπατος, σακχαρώδους διαβήτη, υπέρτασης και δυσλιπιδαιμίας, αλλά υψηλότερο επιπολασμό περιφερικής αγγειακής νόσου, εγκεφαλοαγγειακής νόσου και οποιασδήποτε καρδιαγγειακής νόσου.

«Σε περαιτέρω ανάλυση, βρήκαμε ότι οι αδύνατοι ασθενείς με μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος είχαν επίσης σημαντικά υψηλότερο επιπολασμό καρδιαγγειακών παθήσεων, ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο, τη φυλή, την κατάσταση καπνίσματος, τον διαβήτη, την υπέρταση και τη δυσλιπιδαιμία», είπε ο Wijarnpreecha.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν να κάνουν πρόσθετες μελέτες που θα παρακολουθούν τους ασθενείς μακροπρόθεσμα για να προσδιορίσουν εάν οι αδύνατοι ασθενείς έχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιαγγειακές παθήσεις ως αποτέλεσμα της NAFLD.

Δεδομένων των άγνωστων λόγων πίσω από τον υψηλότερο επιπολασμό των καρδιαγγειακών παθήσεων στους αδύνατους ασθενείς με NAFLD, οι ερευνητές ενθαρρύνουν τους γιατρούς να μην παραβλέπουν τους αδύνατους ασθενείς, καθώς μπορεί να αντιμετωπίζουν σοβαρές συνέπειες για την υγεία, παρόμοιες με αυτές των υπέρβαρων και των παχύσαρκων.

Δείτε επίσης