Η παρατεταμένη ορθοστασία στη δουλειά διπλασιάζει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου

Του Peter Smith, Senior scientist, Institute for Work & Health. Τhe Conversation.

Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τις βλαβερές συνέπειες του παρατεταμένου καθίσματος στη δουλειά, τόσο από ακαδημαϊκούς όσο και από το κοινό. Η προσοχή που δίνεται στο να καθόμαστε -ή μάλλον, στο να μην καθόμαστε- κατά τη διάρκεια της δουλειάς μας προέρχεται από το επιστημονικά επικυρωμένο μήνυμα ότι η καθιστική ζωή γενικά, τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους, είναι κακή για την υγεία.

Ωστόσο, λίγη προσοχή έχει δοθεί στις βλαβερές συνέπειες της παρατεταμένης ορθοστασίας στην εργασία, παρά τις προηγούμενες μελέτες που τη συνδέουν με χρόνιο πόνο στην πλάτη και μυοσκελετικές διαταραχές στα κάτω άκρα. Επιπλέον, η έρευνα έχει δείξει ότι η παρατεταμένη ορθοστασία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μπορεί να οδηγήσει σε συγκέντρωση αίματος στα πόδια, αυξημένη πίεση στις φλέβες και αυξημένο οξειδωτικό στρες, τα οποία μπορούν να συμβάλουν σε αυξημένο κίνδυνο.

Μια μελέτη προσθέτει σε αυτό το σύνολο στοιχείων σχετικά με τις δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία της παρατεταμένης ορθοστασίας. Συνέκρινε τον κίνδυνο καρδιακής νόσου μεταξύ περισσότερων από 7.000 εργαζομένων στο Οντάριο, που παρακολουθήθηκαν σε μια περίοδο 12 ετών, σε διαφορετικούς τύπους επαγγελμάτων. Εν συντομία, ομαδοποιήθηκαν οι εργαζόμενοι σε τέσσερις κατηγορίες ανάλογα με τη θέση σώματος της εργασίας τους. Οι κατηγορίες ήταν: εργαζόμενοι που κάθονταν ως επί το πλείστον, εργαζόμενοι που ήταν κυρίως όρθιοι, εργαζόμενοι που χρησιμοποιούσαν συνδυασμό καθίσματος, ορθοστασίας και περπατήματος και εργαζόμενοι που χρησιμοποιούσαν άλλους τύπους στάσεων σώματος, όπως σκύψιμο ή γονάτισμα.

Διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που κατά κύριο λόγο στέκονται στη δουλειά έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις από τα άτομα που κατά κύριο λόγο κάθονται. Αυτό συνέβη ακόμη και αφού ελήφθη υπόψη ένα ευρύ φάσμα παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των προσωπικών παραγόντων υγείας (ηλικίας, φύλου, μορφωτικού επιπέδου, εθνικότητας, κατάστασης μετανάστη και οικογενειακής κατάστασης) και το είδος της εργασίας που εκτελείται (π.χ. σωματικές απαιτήσεις, πρόγραμμα βάρδιας). Ο αυξημένος κίνδυνος για όσους στέκονται στη δουλειά τους σε σύγκριση με τους καθιστούς εξακολουθούσε να υπάρχει αφού ελήφθησαν υπόψη το κάπνισμα, ο ελεύθερος χρόνος, η σωματική δραστηριότητα, η κατανάλωση αλκοόλ και ο δείκτης μάζας σώματος.

Η συχνότητα εμφάνισης καρδιακών παθήσεων μεταξύ των ερωτηθέντων που στέκονταν πολύ στη δουλειά τους (6,6%) ήταν παρόμοια με τη συχνότητα καρδιακών παθήσεων μεταξύ των εργαζομένων που κάπνιζαν σε καθημερινή βάση (5,8%) ή εκείνων που ήταν παχύσαρκοι (6,9%). Αυτό υποδηλώνει ότι τα προγράμματα ευεξίας στο χώρο εργασίας πρέπει να επικεντρώνονται στη μείωση της παρατεταμένης ορθοστασίας στην εργασία, όπως ακριβώς στοχεύουν το κάπνισμα και τις ανθυγιεινές συνήθειες διατροφής, για τον περιορισμό των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Για όσους μπορεί να αναρωτιούνται εάν το όρθιο γραφείο τους αποτελεί κίνδυνο για την υγεία, η σύντομη απάντηση είναι «Όχι». Το επίκεντρο της μελέτης ήταν η παρατεταμένη ορθοστασία στη δουλειά, χωρίς ευκαιρίες για κάθισμα και όχι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν γραφεία και κάθονται όταν αισθάνονται κουρασμένοι -σε αντίθεση με εκείνους σε επαγγέλματα που απαιτούν παρατεταμένη ορθοστασία, όπως υπάλληλοι παντοπωλείου ή μάγειρες.

Η αντίθετη ερώτηση, «Το να στέκεσαι λίγο περισσότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων;» είναι πιο δύσκολο να απαντηθεί και δεν εξετάστηκε από τη μελέτη.

Τα διαθέσιμα ερευνητικά στοιχεία υποδεικνύουν ότι, ενώ η καθιστική ζωή γενικά είναι κακή για την υγεία, ο χρόνος που περνάμε καθισμένοι στη δουλειά (διαφορετικό από το να καθόμαστε στο σπίτι, στην κυκλοφοριακή κίνηση και ούτω καθεξής) δεν συνδέεται στενά με μειωμένο κίνδυνο μακροχρόνιας ασθένειας όπως ο διαβήτης ή οι καρδιακές παθήσεις.

Για να μειώσετε τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία του καθίσματος γενικά, πιθανότατα θα χρειαστείτε αλλαγές στη συνολική ενεργειακή δαπάνη. Με το να στέκεστε λίγο περισσότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας πιθανότατα δεν θα το πετύχετε.

Πώς μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο

Με βάση τη μελέτη αυτή και άλλες, θα ήταν συνετό να επικεντρωθείτε σε τρόπους μείωσης του χρόνου ορθοστασίας σε ορισμένα επαγγέλματα. Στη μελέτη, τα άτομα των οποίων οι δουλειές περιλαμβάνουν όρθια στάση για μεγάλα χρονικά διαστήματα ήταν σε πωλήσεις και σέρβις, μάγειρες, διακομιστές τροφίμων και ποτών και ταμίες τραπεζών.

Με εξαίρεση τους μάγειρες, δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι για τους οποίους οι εργαζόμενοι σε πολλά από τα επαγγέλματα πρέπει να στέκονται όρθιοι για παρατεταμένες χρονικές περιόδους. Μάλλον, η ανάγκη να σταθείτε σε αυτές τις δουλειές έχει να κάνει περισσότερο με το να θεωρηθεί κάποιος από το κοινό ως προσεκτικός και ευγενικός. Έτσι, οι περισσότεροι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να εξακολουθούν να εκτελούν τα καθήκοντά τους χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό καθίσματος και ορθοστασίας. Η επίγνωση των πιθανών επιπτώσεων στην υγεία από την πολύωρη ορθοστασία μπορεί να βοηθήσει στην ανατροπή αυτής της κοινωνικής προσδοκίας.

Ευτυχώς για τους χώρους εργασίας, στην περίπτωση παρατεταμένης ορθοστασίας, υπάρχουν παρεμβάσεις που είναι γνωστό ότι είναι αποτελεσματικές και άμεσα διαθέσιμες: Ονομάζονται καρέκλες. Η μείωση της παρατεταμένης ορθοστασίας στην εργασία –και η παροχή πιο ευέλικτων εργασιακών περιβαλλόντων– θα πρέπει να είναι μία από τις πτυχές της έρευνας στο μέλλον.

Δείτε επίσης