Παχυσαρκία: H θεραπεία με GLP-1 μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου

Το Ινστιτούτο Έρευνας για την Ανθρώπινη Υγεία του Πανεπιστημίου Maynooth, δημοσίευσε μια έρευνα για τα οφέλη του δημοφιλούς φαρμάκου θεραπείας της παχυσαρκίας, GLP-1 (γλυκαγονόμορφο πεπτίδιο-1).

Προηγούμενη έρευνα διαπίστωσε ότι τα άτομα με παχυσαρκία διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο, εν μέρει, λόγω του ότι τα αντικαρκινικά κύτταρα του ανοσοποιητικού τους -γνωστά ως Natural Killers (Φυσικοί Φονιάδες)- καθίστανται άχρηστα λόγω της πάθησής τους.

Νέα έρευνα που διεξήχθη από τον Δρ. Andrew Hogan και την ομάδα του στο Πανεπιστήμιο Maynooth, διαπίστωσε ότι η δημοφιλής φαρμακευτική θεραπεία για την παχυσαρκία, η ορμόνη GLP-1, που εκκρίνεται από τα κύτταρα του γαστρεντερικού σωλήνα κάθε φορά που τρώμε, μπορεί να αποκαταστήσει η λειτουργία των Φυσικών Φονιάδων στο σώμα συμπεριλαμβανομένης της ικανότητάς του να σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι το 13% του παγκόσμιου ενήλικου πληθυσμού έχει παχυσαρκία, μια ασθένεια που συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Αυτοί οι καρκίνοι αποτελούν το 40% όλων των καρκίνων που διαγιγνώσκονται στις ΗΠΑ κάθε χρόνο.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Obesity, δείχνει ότι η αποκατασταθείσα δράση καταστροφής του καρκίνου μέσω των Φυσικών Φονιάδων είναι ανεξάρτητη από την κύρια λειτουργία απώλειας βάρους μέσω του GLP-1. Δηλαδή, η θεραπεία εκκινεί άμεσα τους Φυσικούς Φονιάδες πριν ακόμα χαθούν κιλά.

«Ενώ αυτά τα ευρήματα θα γίνουν ευπρόσδεκτα από όσους ζουν με παχυσαρκία και αναζητούν ασφαλείς και αποτελεσματικές θεραπείες, δεδομένης της πρόσφατης αύξησης της δημοτικότητας που σχετίζεται με τα οφέλη της θεραπείας GLP-1 με παγκόσμιες και υψηλού προφίλ διασημότητες να σχολιάζουν την επιτυχία της, υπάρχει παγκόσμια έλλειψη του φαρμάκου. Ελπίζω ότι αυτό είναι κάτι που θα τεθεί υπό έλεγχο για να διασφαλιστεί ότι όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι που ζουν με παχυσαρκία μπορούν να ξεκινήσουν τη δική τους θεραπεία με το φάρμακο».

Τα άτομα με παχυσαρκία μπορεί να αναπτύξουν μια ποικιλία προβλημάτων υγείας όπως ο διαβήτης τύπου 2, η υπνική άπνοια και ο καρκίνος. Αυτά μπορεί να έχουν πολύ αρνητικές επιπτώσεις Η παρούσα μελέτη και άλλα υποσχόμενα ευρήματα σχετικά με τις βελτιώσεις στην καρδιαγγειακή υγεία μετά από θεραπεία με GLP-1 υποδεικνύουν πιθανά οφέλη, πέρα από την απώλεια βάρους.

Ο καθηγητής Donal O’Shea, κύριος ερευνητής της μελέτης, δήλωσε: «Φτάνουμε επιτέλους στο σημείο όπου οι ιατρικές θεραπείες για την παχυσαρκία αποδεικνύονται για την πρόληψη των επιπλοκών της. Τα τρέχοντα ευρήματα αντιπροσωπεύουν πολύ θετικά νέα για τα άτομα που ζουν με παχυσαρκία και κάνουν θεραπεία με GLP-1. Τα οφέλη αυτής της οικογένειας θεραπειών μπορεί να επεκταθούν σε μείωση του κινδύνου για καρκίνο».

Περισσότερες πληροφορίες: Glucagon-like peptide-1 therapy in people with obesity restores natural killer cell metabolism and effector function, Obesity (2023). DOI: 10.1002/oby.23772.

Δείτε επίσης