Η προσθήκη μπανάνας στα σμούθις μειώνει τα επίπεδα των φλαβανολών

Τα σμούθις (smoothies) μπορούν να είναι ένας νόστιμος και βολικός τρόπος για να πάρετε τα σημαντικά φρούτα και λαχανικά που χρειάζεστε για μια υγιεινή διατροφή. Παρασκευάζονται με την μέθοδο του μπλέντινγκ και χρησιμοποιείται όλο το φρούτο ή το λαχανικό, δηλαδή δεν χάνονται οι φυτικές ίνες. Το ρόφημα που προκύπτει έχει παχύρευστη υφή και μεγαλύτερο όγκο από τον συνήθη χυμό. Δεν υπάρχουν άλλοι κανόνες για τα σμούθις, αλλά συχνά περιέχουν προσθήκη γαλακτοκομικών προϊόντων όπως είναι το στραγγιστό γιαούρτι.

Είναι όμως το σμούθι μπανάνας και βατόμουρου ο καλύτερος συνδυασμός; Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, βρήκαν ότι η ανάμειξη ορισμένων συστατικών στα σμούθις μπορεί να επηρεάσει το αν το σώμα σας παίρνει μια θρεπτική ώθηση.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Food and Function, χρησιμοποίησε σμούθις για να ελέγξει πώς διάφορα επίπεδα πολυφαινολοξειδάσης, ένα ένζυμο σε πολλά φρούτα και λαχανικά, επηρεάζουν τα επίπεδα των φλαβανολών που απορροφώνται από τον οργανισμό. Οι φλαβανόλες είναι μια ομάδα βιοδραστικών ενώσεων που είναι καλές για την καρδιά και τη γνωστική υγεία, και βρίσκονται στα μήλα, τα αχλάδια, τα βατόμουρα, τα σταφύλια και το κακάο -αυτά είναι κοινά συστατικά στα σμούθις.

«Προσπαθήσαμε να κατανοήσουμε, σε πολύ πρακτικό επίπεδο, πώς μια κοινή τροφή και η προετοιμασία φαγητού, όπως ένα σμούθι με βάση την μπανάνα, θα μπορούσε να επηρεάσει τη διαθεσιμότητα των φλαβανολών που θα απορροφηθούν μετά την πρόσληψη», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Javier Ottaviani, διευθυντής του Core Laboratory of Mars Edge, που είναι μέρος της Mars, Inc., και ερευνητής στο Τμήμα Διατροφής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια.

Κόψτε ένα μήλο ή ξεφλουδίστε μια μπανάνα και τα φρούτα θα γίνουν γρήγορα καφέ. Αυτό συμβαίνει λόγω της οξειδάσης της πολυφαινόλης ή PPO, ενός ενζύμου που υπάρχει εκ φύσεως σε αυτά τα τρόφιμα. Το μαύρισμα συμβαίνει όταν το τρόφιμο που περιέχει αυτό το ένζυμο εκτίθεται στον αέρα. Οι ερευνητές ήθελαν να μάθουν εάν η κατανάλωση φρεσκοπαρασκευασμένων σμούθις φτιαγμένα με διαφορετικά φρούτα που περιέχουν PPO επηρέαζε την ποσότητα των φλαβανολών που είναι διαθέσιμη στο σώμα.

Μπανάνες εναντίον μούρων

Οι ερευνητές έβαλαν τους συμμετέχοντες να πιούν ένα σμούθι φτιαγμένο με μπανάνα, που έχει εκ φύσεως υψηλή δραστηριότητα PPO, και ένα σμούθι φτιαγμένο με ανάμεικτα μούρα, τα οποία έχουν χαμηλή δραστηριότητα PPO. Οι συμμετέχοντες έλαβαν επίσης μια κάψουλα φλαβανόλης. Δείγματα αίματος και ούρων αναλύθηκαν για να μετρηθεί το επίπεδο των φλαβανολών στο σώμα μετά την κατάποση των δειγμάτων σμούθι και της κάψουλας φλαβονόλης. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έπιναν το σμούθι μπανάνας είχαν 84% χαμηλότερα επίπεδα φλαβανολών στο σώμα τους.

«Είμασταν πραγματικά έκπληκτοι όταν είδαμε πόσο γρήγορα η προσθήκη μιας μόνο μπανάνας μείωσε το επίπεδο των φλαβανολών στο σμούθι και τα επίπεδα της φλαβανόλης που απορροφάται στο σώμα», είπε ο Ottaviani. «Αυτό υπογραμμίζει πώς η προετοιμασία και οι συνδυασμοί των τροφίμων μπορούν να επηρεάσουν την απορρόφηση των διαιτητικών ενώσεων των τροφίμων».

Πέρυσι, η Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας εξέδωσε μια διατροφική σύσταση, συμβουλεύοντας τους ανθρώπους να καταναλώνουν 400 έως 600 mg φλαβανολών καθημερινά για καρδιομεταβολική υγεία. Ο Ottaviani είπε ότι για άτομα που προσπαθούν να καταναλώσουν αυτές τις φλαβανόλες, θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να προετοιμάσουν σμούθις συνδυάζοντας φρούτα πλούσια σε φλαβανόλες όπως τα μούρα με άλλα συστατικά που έχουν επίσης χαμηλή δραστηριότητα PPO όπως ο ανανάς, τα πορτοκάλια, το μάνγκο ή το γιαούρτι. Είπε επίσης ότι οι μπανάνες παραμένουν ένα εξαιρετικό φρούτο που πρέπει να τρώγεται ή να καταναλώνεται σε σμούθις. Για όσους θέλουν να καταναλώνουν smoothies με μπανάνες ή άλλα φρούτα και λαχανικά με υψηλή δραστηριότητα PPO, όπως τα πράσινα παντζάρια, η πρόταση είναι να μην τα συνδυάζουν με φρούτα πλούσια σε φλαβανόλη, όπως μούρα, σταφύλια και κακάο.

Τα ευρήματα της μελέτης θα μπορούσαν να ωθήσουν την έρευνα σχετικά με τον τρόπο παρασκευής άλλων τροφίμων και τις επιπτώσεις στις φλαβανόλες, για παράδειγμα, ο Ottaviani είπε ότι το τσάι είναι μια σημαντική πηγή φλαβανολών και ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής του, θα είναι διαθέσιμη διαφορετική ποσότητα φλαβανολών για απορρόφηση. «Αυτός είναι σίγουρα ένας τομέας που αξίζει περισσότερη προσοχή στον τομέα των πολυφαινολών και των βιοδραστικών ενώσεων γενικότερα», είπε ο Ottaviani.

Περισσότερες πληροφορίες: Javier I. Ottaviani et al, Impact of polyphenol oxidase on the bioavailability of flavan-3-ols in fruit smoothies: a controlled, single blinded, cross-over study, Food & Function (2023). DOI: 10.1039/D3FO01599H.

Δείτε επίσης