Περιτονία: Ένα παραμελημένο μέρος του σώματος

Του Adam Taylor, Professor and Director of the Clinical Anatomy Learning Centre, Lancaster University. The Conversation.

Μας υπενθυμίζεται συνεχώς ότι η άσκηση ωφελεί την υγεία των οστών και των μυών μας ή μειώνει το λίπος. Ωστόσο, υπάρχει επίσης ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για ένα στοιχείο της ανατομίας μας που συχνά παραβλέπεται: η περιτονία (λατ. fascia).

Η περιτονία είναι ένα λεπτό στρώμα συνδετικού ιστού, μια μεμβράνη σαν σάκος, που αποτελείται κυρίως από κολλαγόνο και περιβάλει κάθε όργανο, αιμοφόρο αγγείο, οστό, νευρική ίνα, μυ, τένοντα και άρθρωση στη θέση τους. Έτσι τα μεμονωμένα μέρη του σώματος συγκρατούνται μαζί σε ένα σύνολο. Παρέχει δύναμη και προστασία σε πολλές περιοχές του σώματος -όπως π.χ. μια κάλτσα. Κάθε μυς είναι τυλιγμένος σε περιτονία. Αυτά τα στρώματα είναι σημαντικά καθώς επιτρέπουν στους μύες που κάθονται δίπλα ή πάνω από τον άλλο να κινούνται ελεύθερα χωρίς να επηρεάζουν ο ένας τις λειτουργίες του άλλου.

Είναι δύσκολο να δείτε την περιτονία στο σώμα σας, αλλά μπορείτε να καταλάβετε πώς μοιάζει αν κοιτάξετε μια μπριζόλα. Είναι οι λεπτές λευκές ραβδώσεις στην επιφάνεια ή ανάμεσα στα στρώματα του κρέατος.

Οι επιστήμονες αναγνωρίζουν όλο και περισσότερο τη σημασία της περιτονίας για την υγεία των μυών και των οστών. Η περιτονία παρέχει γενικές και ειδικές λειτουργίες στο σώμα με διάφορους τρόπους. Το πιο κοντινό στην επιφάνεια είναι η επιφανειακή περιτονία, η οποία βρίσκεται κάτω από το δέρμα ανάμεσα σε στρώματα λίπους. Στη συνέχεια έχουμε τη βαθιά περιτονία που καλύπτει τους μύες, τα οστά και τα αιμοφόρα αγγεία.

Η σύνδεση μεταξύ της περιτονίας, των μυών και της υγείας των οστών ενισχύεται από πρόσφατες μελέτες που δείχνουν τον σημαντικό ρόλο που παίζει η περιτονία στη λειτουργία των μυών, υποβοηθώντας τη σύσπαση των μυϊκών κυττάρων για τη δημιουργία δύναμης και επηρεάζοντας τη μυϊκή ακαμψία.

Η περιτονία βοηθά επίσης στη μετάβαση της δύναμης μέσω του μυοσκελετικού συστήματος. Ένα παράδειγμα αυτού είναι ο αστράγαλός μας, όπου ο αχίλλειος τένοντας μεταφέρει δύναμη στην πελματιαία περιτονία. Αυτό επιτρέπει τις δυνάμεις να κινούνται κάθετα προς τα κάτω μέσω του αχίλλειου τένοντα και στη συνέχεια να μεταφέρονται οριζόντια στο κάτω μέρος του ποδιού -την πελματιαία περιτονία- όταν κινούνται. Παρόμοια μετάβαση δύναμης παρατηρείται από τους μύες στο στήθος που τρέχουν προς τα κάτω σε ομάδες μυών στο αντιβράχιο. Υπάρχουν παρόμοιες συνδετικές αλυσίδες περιτονίας μέσω άλλων περιοχών του σώματος.

Όταν η περιτονία καταστραφεί

Όταν η περιτονία δεν λειτουργεί σωστά, όπως μετά από τραυματισμό, τα στρώματα γίνονται λιγότερο ικανά να διευκολύνουν την κίνηση το ένα πάνω στο άλλο ή να βοηθήσουν στη μεταφορά δύναμης. Ο τραυματισμός της περιτονίας χρειάζεται πολύ χρόνο για να αποκατασταθεί, πιθανώς επειδή έχει παρόμοια κύτταρα με τους τένοντες (ινοβλάστες) και έχει περιορισμένη παροχή αίματος.

Πρόσφατα, η περιτονία, ιδιαίτερα τα στρώματα που βρίσκονται κοντά στην επιφάνεια, έχει αποδειχθεί ότι έχουν το δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό νεύρων μετά το δέρμα. Οι επενδύσεις των μυών με την περιτονία έχουν επίσης συνδεθεί με πόνο από χειρουργική επέμβαση έως μυοσκελετικούς τραυματισμούς από αθλήματα, την άσκηση και τη γήρανση. Έως και το 30% των ατόμων με μυοσκελετικό πόνο μπορεί να έχουν προσβολή της περιτονίας ή η περιτονία μπορεί να είναι η αιτία.

Ένας τύπος μασάζ που ονομάζεται χειραγώγηση περιτονίας, που αναπτύχθηκε από τον Ιταλό φυσιοθεραπευτή Luigi Stecco τη δεκαετία του 1980, έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τον πόνο από την τενοντοπάθεια της επιγονατίδας (πόνος στον τένοντα κάτω από την επιγονατίδα), τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Ο χειρισμός του προσώπου έχει επίσης δείξει θετικά αποτελέσματα στη θεραπεία του χρόνιου πόνου στον ώμο.

Μία από τις αυξανόμενες τάσεις για βοήθεια σε μυοσκελετικούς τραυματισμούς είναι η ταινία Kinesio (Kinesio tape), η οποία χρησιμοποιείται συχνά στον επαγγελματικό αθλητισμό, αν και τα στοιχεία για την αποτελεσματικότητά της είναι μικτά [πρόκειται για μια ελαστική αυτοκόλλητη ταινία που μπορεί να διαταθεί μέχρι και 140% περισσότερο από το αρχικό του μήκος]. Χρησιμοποιείται για να συμπληρώσει τη λειτουργία της περιτονίας και για τη θεραπεία του χρόνιου πόνου στη μέση, όπου η προσβολή της περιτονίας είναι ένας παράγοντας.

Εκτός από το να καταστραφεί, η περιτονία μπορεί επίσης να παρέχει “μονοπάτια” που μπορούν να ταξιδέψουν οι λοιμώξεις, μέσα στους μύες. Οι χώροι μεταξύ των στρωμάτων της περιτονίας είναι συνήθως κλειστοί (σκεφτείτε ότι η μεμβράνη προσκόλλησης διπλώνεται), αλλά όταν εμφανίζεται μόλυνση, τα μικρόβια μπορούν να εξαπλωθούν μεταξύ αυτών των στρωμάτων. Αυτό είναι ένα ιδιαίτερο πρόβλημα στο λαιμό, όπου υπάρχουν πολλά στρώματα περιτονίας για να μετακινηθούν οι λοιμώξεις. Σε σοβαρές περιπτώσεις, συχνά απαιτείται χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του νεκρού ιστού και τη διάσωση του υγιούς εναπομείναντος ιστού.

Ένα από τα κύρια παραδείγματα λειτουργίας της περιτονίας στην υγεία και των προκλήσεων που μπορεί να φέρει η δυσλειτουργία της, φαίνεται στην πελματιαία απονευρωσίτιδα, η οποία προκαλεί πόνο γύρω από τη φτέρνα και την καμάρα του ποδιού. Αυτή η απίστευτα συχνή πάθηση επηρεάζει το 5-7% των ανθρώπων, αυξάνοντας στο 22% στους αθλητές. Αναγνωρίζεται ως τραυματισμός λόγω υπερβολικής χρήσης, που προκαλεί πάχυνση των λωρίδων περιτονίας στα πέλματα των ποδιών που βοηθούν στην υποστήριξη της καμάρας.

Η περιτονία μπορεί επίσης να εμπλέκεται σε πιο σοβαρές παθήσεις υγείας, όπως η νεκρωτική απονευρωσίτιδα. Αυτή είναι μια σπάνια αλλά σοβαρή βακτηριακή κατάσταση που μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα στο σώμα και να προκαλέσει θάνατο. Η πάθηση προκαλείται σχεδόν πάντα από βακτήρια, και συγκεκριμένα από τον στρεπτόκοκκο της ομάδας Α ή τον χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο. Η αρχική μόλυνση προέρχεται από ένα κόψιμο ή γρατσουνιά, και στη συνέχεια τα βακτήρια ταξιδεύουν κατά μήκος της περιτονίας σε άλλες περιοχές μακριά από την αρχική θέση πρόσβασης και πολλαπλασιάζονται στο ιδανικό περιβάλλον που προσφέρει η ζεστή εσοχές του σώματος.

Γιατί έχει παραμεληθεί

Ένας λόγος για τον οποίο η περιτονία έχει παραβλεφθεί στην υγεία και τις ασθένειες είναι επειδή ήταν δύσκολο να φανεί χρησιμοποιώντας την τρέχουσα τεχνολογία απεικόνισης. Πρόσφατα, ωστόσο, η μαγνητική τομογραφία και η υπερηχογραφική απεικόνιση έχει αποδειχθεί ότι είναι ευεργετικά στην απεικόνιση της περιτονίας, ιδιαίτερα σε μυοσκελετικές καταστάσεις όπως η πελματιαία απονευρωσίτιδα και παθολογικές αλλαγές στην περιτονία του ώμου και του λαιμού.

Με το αυξανόμενο ενδιαφέρον για την περιτονία και την αυξανόμενη κατανόηση της συμβολής της στη μυοσκελετική υγεία, είναι λογικό να τη φροντίζουμε με τον ίδιο τρόπο που κάνουμε με το υπόλοιπο μυοσκελετικό σύστημα -χρησιμοποιώντας την. Απλές τεχνικές όπως οι κύλινδροι αφρού και το τέντωμα (στρέτσινγκ) είναι ευεργετικές για την αύξηση της κινητικότητας, αλλά υπάρχουν ακόμα πολλά να μάθουμε για την περιτονία μας και το ρόλο που παίζει στην καθημερινή μας υγεία.

Δείτε επίσης