HPV: Η λοίμωξη με στελέχη υψηλού κινδύνου συνδέεται με καρδιαγγειακή νόσου

Οι γυναίκες έχουν τέσσερις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιαγγειακή νόσο εάν έχουν λοίμωξη από στέλεχος υψηλού κινδύνου του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal.

Ο HPV είναι μια πολύ κοινή λοίμωξη και είναι γνωστό ότι τα στελέχη υψηλού κινδύνου προκαλούν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι ο HPV μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία επικίνδυνης πλάκας στις αρτηρίες, ωστόσο αυτή ήταν η πρώτη μελέτη που έδειξε σχέση μεταξύ λοίμωξης HPV υψηλού κινδύνου και θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Επικεφαλής της έρευνας ήταν ο καθηγητής Seungho Ryu, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Sungkyunkwan, της Σεούλ, ο οποίος ανέφερε: «Παρά τις αξιοσημείωτες προόδους στον έλεγχο των γνωστών παραγόντων κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, όπως το κάπνισμα, η υψηλή κακή χοληστερόλη, η υπέρταση και ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις συνεχίζουν να αποτελούν κύρια αιτία θανάτου. Αυτοί οι καθιερωμένοι παράγοντες κινδύνου δεν εξηγούν όλες τις περιπτώσεις καρδιοπάθειας καθώς περίπου στο 20% των περιπτώσεων εμφανίζεται σε άτομα που δεν έχουν αυτά τα προβλήματα. Η παρατήρηση αυτή υπογραμμίζει την ανάγκη να διερευνηθούν και άλλοι παράγοντες κινδύνου. Η μελέτη μας επικεντρώθηκε στην εξέταση της επίδρασης του HPV, ως πιθανό παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις».

Η μελέτη περιλάμβανε 163.250 νεαρές ή μεσήλικες γυναίκες από τη Νότια Κορέα που αρχικά δεν είχαν καρδιαγγειακή νόσο. Οι γυναίκες υποβλήθηκαν σε τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου του τραχήλου της μήτρας για 13 στελέχη HPV υψηλού κινδύνου. Επέστρεφαν για υγειονομικούς ελέγχους κάθε ή δύο χρόνια για περίπου 8,5 χρόνια. Οι ερευνητές μπόρεσαν να συνδυάσουν δεδομένα για τα αποτελέσματα των τεστ HPV με εθνικά δεδομένα για θανάτους από καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά.

Συνολικά ο κίνδυνος θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο ήταν χαμηλός (9,1 στις 100.000 γυναίκες). Ωστόσο, αφού ελήφθησαν υπόψη άλλοι παράγοντες που είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες με λοίμωξη στελεχών HPV υψηλού κινδύνου είχαν 3,9 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο απόφραξης αρτηριών, 3,7 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις και 5,8 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από εγκεφαλικό -ο κίνδυνος ήταν υψηλότερος σε γυναίκες με παχυσαρκία.

Οι συγγραφείς είπαν: «Γνωρίζουμε ότι η φλεγμονή παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη και εξέλιξη των καρδιαγγειακών παθήσεων και οι ιογενείς λοιμώξεις είναι πιθανοί πυροδοτητές φλεγμονής. Ο HPV είναι γνωστός για τη σύνδεσή του με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, αλλά η έρευνα έχει αρχίσει να δείχνει ότι ο ιός μπορεί επίσης να βρεθεί στην κυκλοφορία του αίματος. Εκεί θα μπορούσε να δημιουργεί φλεγμονή στα αιμοφόρα αγγεία, συμβάλλοντας σε φράξιμο και βλάβες των αρτηριών αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της ολοκληρωμένης φροντίδας για ασθενείς με HPV υψηλού κινδύνου. Οι γιατροί θα πρέπει να παρακολουθούν την καρδιαγγειακή υγεία σε ασθενείς με HPV υψηλού κινδύνου, ιδιαίτερα σε αυτούς με παχυσαρκία ή άλλους παράγοντες κινδύνου. Είναι σημαντικό τα άτομα με στελέχη HPV υψηλού κινδύνου να έχουν επίγνωση των πιθανών κινδύνων τόσο για καρδιακές παθήσεις. Θα πρέπει να συμμετέχουν σε τακτικούς προληπτικούς ελέγχους και να υιοθετούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής για να μετριάσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Οι ερευνητές λένε ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να διαπιστωθεί εάν η λοίμωξη από HPV υψηλού κινδύνου έχει παρόμοια αποτελέσματα στους άνδρες και για να διαπιστωθεί εάν το εμβόλιο HPV μπορεί να αποτρέψει τους θανάτους από καρδιακές παθήσεις. Εάν επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα, θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις για τις στρατηγικές δημόσιας υγείας. Η αύξηση των ποσοστών εμβολιασμού HPV μπορεί να είναι μια σημαντική στρατηγική για τη μείωση των μακροπρόθεσμων καρδιαγγειακών κινδύνων.

Σε ένα συνοδευτικό άρθρο, ο καθηγητής James S. Lawson από το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας, στο Σίδνεϊ, και οι συνεργάτες του έγραψαν: «Τα στοιχεία ότι οι ιοί γενικά, και ο HPV ειδικότερα, αυξάνουν τον κίνδυνο δυσμενών εκβάσεων από αθηροσκληρωτική καρδιαγγειακή νόσο προστίθενται στην ήδη ισχυρή περίπτωση του εμβολιασμού κατά του ιού της γρίπης και του SARS-CoV-2. Οι ενδείξεις ότι ο HPV είναι αιτία έναρξης ή εξέλιξης της αθηροσκληρωτικής καρδιαγγειακής νόσου είναι σημαντικές, αλλά θα γίνουν οριστικές εάν οι τυχαιοποιημένες δοκιμές που αξιολογούν τα εμβόλια HPV για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας δείξουν μείωση της αθηροσκληρωτικής καρδιαγγειακής νόσου. Αυτά τα ευρήματα, όταν προστίθενται σε άλλα που συνδέουν τον HPV με υψηλότερη θνησιμότητα από καρδιαγγειακές παθήσεις, συνιστούν μια ισχυρή αιτιολόγηση για την αποδοχή των ιών ως παραγόντων κινδύνου για δυσμενείς εκβάσεις από αθηροσκλήρωση και καρδιαγγειακή νόσο».

Περισσότερες πληροφορίες: Seungho Ryu et al, Human papillomavirus infection and cardiovascular mortality: a cohort study, European Heart Journal (2024). DOI: 10.1093/eurheartj/ehae020. N.C. Chan, Human papilloma virus and atherosclerotic cardiovascular disease, European Heart Journal (2024). DOI: 10.1093/eurheartj/ehad829.

Δείτε επίσης