Τί σχέση έχει η εγκυμοσύνη με τη γήρανση;

Νέα έρευνα από το Yale School of Medicine που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cell Metabolism υποδηλώνει ότι η εγκυμοσύνη επιταχύνει τη γήρανση, αλλά με μια σημαντική προειδοποίηση -φαίνεται να υπάρχει σημαντική αντιστροφή αυτού του αποτελέσματος μετά τον τοκετό.

Για να γίνει αυτή η ανακάλυψη, ο Επίκουρος Καθηγητής του Κέντρου Μελέτης Παιδιών του Yale (YCSC) Kieran O’Donnell και η ομάδα του χρησιμοποίησαν μια μοναδική ομάδα γυναικών που παρείχε επιγενετικά δεδομένα, επιτρέποντας να μετρηθεί η βιολογική γήρανση χρησιμοποιώντας «επιγενετικά ρολόγια».

Από την πρώιμη έως την όψιμη εγκυμοσύνη, μια περίοδο περίπου 20 εβδομάδων, η βιολογική ή επιγενετική ηλικία αυξήθηκε κατά περίπου δύο χρόνια, υποδηλώνοντας ότι η εγκυμοσύνη επιταχύνει τη γήρανση. Ωστόσο, όταν ο O’Donnell και η ομάδα του εξέτασαν τη βιολογική ηλικία στις ίδιες γυναίκες τρεις μήνες μετά τον τοκετό, αυτό που είδαν προκάλεσε έκπληξη.

«Στους τρεις μήνες μετά τον τοκετό, είδαμε μια αξιοσημείωτα μεγάλη μείωση της βιολογικής ηλικίας, έως και οκτώ ετών για ορισμένα άτομα, οπότε ενώ η εγκυμοσύνη αυξάνει τη βιολογική ηλικία, υπάρχει μια σαφής (και έντονη) ανάκαμψη μετά τον τοκετό», σχολίασε ο O’Donnell. Αυτά τα νέα ευρήματα επιβεβαιώνουν μια προηγούμενη μελέτη που δημοσιεύτηκε επίσης στο Cell Metabolism, η οποία υποδηλώνει ότι διαφορετικές πηγές στρες μπορεί να αυξήσουν τη βιολογική ηλικία με παροδικό τρόπο.

Στη νέα μελέτη, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι ο δείκτης μάζας σώματος της μητέρας πριν από την εγκυμοσύνη επηρέασε αρνητικά αυτό το αποτέλεσμα ανάκτησης, με αποτέλεσμα υψηλότερες εκτιμήσεις βιολογικής ηλικίας μετά τον τοκετό. Αντίθετα, ο θηλασμός είχε ως αποτέλεσμα μια πιο απότομη μείωση της βιολογικής ηλικίας της μητέρας από την εγκυμοσύνη έως τους τρεις μήνες μετά τον τοκετό. Ο O’Donnell πιστεύει ότι αυτά τα ευρήματα παρέχουν μια ενδιαφέρουσα νέα κατεύθυνση για την έρευνα σχετικά με τη γήρανση.

«Υπάρχουν πολλά για να συνεχίσουμε την έρευνα εδώ», είπε ο O’Donnell. «Πρώτον, δεν γνωρίζουμε εάν το αποτέλεσμα της ανάκαμψης μετά τον τοκετό σχετίζεται με βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα αποτελέσματα για την υγεία της μητέρας και εάν αυτά τα αποτελέσματα συσσωρεύονται σε διαδοχικές εγκυμοσύνες. Ομοίως, δεν γνωρίζουμε εάν η μείωση της βιολογικής ηλικίας μετά τον τοκετό είναι απλώς μια ανάρρωση στη βιολογική ηλικία πριν από την εγκυμοσύνη ή, πιο προκλητικά, εάν η εγκυμοσύνη μπορεί να έχει αναζωογονητικό αποτέλεσμα».

Περισσότερες πληροφορίες: Hung Pham et al, The effects of pregnancy, its progression, and its cessation on human (maternal) biological aging, Cell Metabolism (2024). DOI: 10.1016/j.cmet.2024.02.016.

Δείτε επίσης