Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι δυνητικά θανατηφόρες διαταραχές του καρδιακού ρυθμού («κοιλιακή αρρυθμία») είναι πιο πιθανό να συμβούν το πρωί, όταν οι άνθρωποι ξυπνούν μετά από έναν βραδινό ύπνο, αλλά μέχρι τώρα ο μηχανισμός ενεργοποίησης δεν έχει γίνει πλήρως κατανοητός.
Έρευνα με επικεφαλής το Imperial College του Λονδίνου αποκάλυψε ότι αυτές οι καρδιακές διαταραχές συνδέονται με τη φυσική έκρηξη της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης, η οποία κορυφώνεται στο αίμα μας το πρωί.
Σε μια μελέτη σε ποντίκια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κορτιζόλη συνδέεται με έναν συγκεκριμένο υποδοχέα στα καρδιακά κύτταρα. Ο υποδοχέας μετακινείται στον πυρήνα, όπου επηρεάζει τα γονίδια που ρυθμίζουν τα κανάλια ιόντων στην κυτταρική μεμβράνη, τα οποία ελέγχουν τους καρδιακούς παλμούς. Καθώς η δραστηριότητα των διαύλων ιόντων αλλάζει, η καρδιά γίνεται πολύ πιο ευάλωτη. Είναι πιο εύκολο να γίνουν τακτικές ηλεκτρικές παρορμήσεις, που προκαλούν κανονικούς καρδιακούς παλμούς, να διασπαστούν σε πιο χαοτική δραστηριότητα ή αρρυθμία.
Ο κιρκάδιος ρυθμός της κορτιζόλης, ή ο ρυθμός ημέρας-νύχτας, επηρεάζεται από τον ύπνο, με αύξηση της κορτιζόλης λίγα λεπτά πριν ένα άτομο ξυπνήσει.
Η ανακάλυψη της σύνδεσης αυξάνει επίσης την προοπτική νέων θεραπειών σε αυτόν τον τομέα. Σε ποντίκια, η ένεση ενός φαρμάκου που αναστέλλει τον υποδοχέα της κορτιζόλης αποτρέπει τις πρωινές αλλαγές στα κανάλια ιόντων και την πρωινή ευπάθεια στις διαταραχές του καρδιακού ρυθμού.
Η επικεφαλής ερευνήτρια Alicia D’Souza από το Imperial’s National Heart and Lung Institute (HNLI) ανέφερε: «Οι καρδιές μας είναι ουσιαστικά διαφορετικά όργανα σε διαφορετικές ώρες της ημέρας. Είναι πιο ευάλωτες το πρωί λόγω των αρχαίων κιρκάδιων ρυθμών, που έχουν εξελιχθεί. Όλα τα είδη έχουν αυτό το κοινό στοιχείο, οπότε αν και η μελέτη μας είναι σε ποντίκια, πιστεύουμε ότι αυτό ισχύει και για τις καρδιές ανθρώπων και των θηλαστικών».
Ο καθηγητής James Leiper, Αναπληρωτής Ιατρικός Διευθυντής στο British Heart Foundation, δήλωσε: «Οι κοιλιακές αρρυθμίες μπορεί να εμφανιστούν ανά πάσα στιγμή και, εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια συνείδησης, ξαφνική καρδιακή ανακοπή και θάνατο. Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να διερευνήστε τα αίτια αυτών των αρρυθμιών, ώστε να μπορέσουμε να λάβουμε μέτρα για να τις αποτρέψουμε. Αυτή η ενδιαφέρουσα μελέτη σε ποντίκια αποκαλύπτει μια πιθανή λύση στο μυστήριο γιατί οι κοιλιακές αρρυθμίες είναι πιο συχνές το πρωί. Ο εντοπισμός της αύξησης της κορτιζόλης ως ενόχου θα μπορούσε να μας επιτρέψει να εξερευνήσουμε νέες θεραπευτικές επιλογές που θα μπορούσαν να μειώσουν τις αρρυθμίες σε αυτούς που κινδυνεύουν περισσότερο. Θα χρειαστεί περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί εάν αυτά τα ευρήματα παρατηρούνται και σε ανθρώπους».
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Circulation Research.
Περισσότερες πληροφορίες: Roman Tikhomirov et al, Cardiac GR Mediates the Diurnal Rhythm in Ventricular Arrhythmia Susceptibility, Circulation Research (2024). DOI: 10.1161/CIRCRESAHA.123.323464.