Ερευνητές από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο Wenzhou στην Κίνα ανακάλυψαν ότι οι αλλαγές στα πρότυπα ύπνου καθώς γερνάμε συνδέονται με μικρότερες πιθανότητες επιτυχούς γήρανσης.
Η επιτυχής γήρανση, όπως ορίζεται στη μελέτη, περιλαμβάνει πέντε βασικά στοιχεία:
- Απουσία μεγάλων χρόνιων ασθενειών όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος, οι χρόνιες πνευμονικές παθήσεις, οι καρδιακές παθήσεις και το εγκεφαλικό.
- Χωρίς σωματικές βλάβες, που αξιολογούνται από την ικανότητα να εκτελείτε ανεξάρτητα καθημερινές δραστηριότητες όπως ντύσιμο, μπάνιο και φαγητό.
- Υψηλή γνωστική λειτουργία, που αξιολογείται μέσω γνωστικών τεστ, συμπεριλαμβανομένης της ανάκλησης λέξεων.
- Καλή ψυχική υγεία, που προσδιορίζεται από μια χαμηλή βαθμολογία στην κλίμακα κατάθλιψης του Κέντρου Επιδημιολογικών Μελετών, η οποία δεν υποδεικνύει σημαντικά συμπτώματα κατάθλιψης.
- Ενεργή δέσμευση με τη ζωή, που αποδεικνύεται με τη συμμετοχή σε κοινωνικές δραστηριότητες όπως η συναναστροφή με φίλους, το παιχνίδι, το σκάκι, η παρακολούθηση κοινωνικών εκδηλώσεων κλπ.
Αυτά τα κριτήρια έχουν σχεδιαστεί συλλογικά για να αντικατοπτρίζουν μια ολιστική προσέγγιση για την υγεία και την ευημερία των ηλικιωμένων. Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει τον ανεπαρκή ή υπερβολικό ύπνο με δυσμενή αποτελέσματα για την υγεία, αλλά ο αντίκτυπος της διάρκειας του ύπνου αλλάζει με την πάροδο του χρόνου στην επιτυχή γήρανση και είναι ασαφής. Η υγιής γήρανση είναι μια ανησυχία στην Κίνα, όπου ένας πληθυσμός που γερνά ταχέως και αναμένεται να φτάσει το 28% ηλικίας 60 ετών και άνω έως το 2040. Το μέσο προσδόκιμο ζωής αυξάνεται, φτάνοντας τα 77,6 χρόνια το 2019, το οποίο είναι εξαιρετικό, αλλά το προσδόκιμο υγιούς διαβίωσης είναι μόλις 68,4 χρόνια, μια καθυστέρηση σχεδόν εννέα ετών.
Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο BMC Public Health, οι ερευνητές ανέλυσαν 3.306 συμμετέχοντες που ήταν απαλλαγμένοι από σημαντικές χρόνιες ασθένειες κατά την έναρξη το 2011 και είχαν φτάσει σε ηλικία 60 ετών, μέχρι το 2020. Η διάρκεια του ύπνου εκτιμήθηκε το 2011, το 2013 και το 2015 συνδυάζοντας τον νυχτερινό ύπνο και ημερήσιους μεσημεριανούς ύπνους για τον υπολογισμό των συνολικών ωρών ύπνου.
Οι ερευνητές εντόπισαν πέντε διαφορετικές τροχιές διάρκειας ύπνου κατά τη διάρκεια της εννιάχρονης περιόδου: σταθερά φυσιολογικές ώρες (normal stable) το 26,1% των συμμετεχόντων, σταθερά πολλές ώρες (long stable) το 26,7%, με φθίνοντα χρόνο ύπνου το 7,3%, με αυξανόμενο το 13,7% και σταθερά λίγο χρόνο (short stable) το 26,2%. Μοντέλα παλινδρόμησης προσαρμοσμένα για παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, η οικογενειακή κατάσταση, το επίπεδο εκπαίδευσης, οι δαπάνες του νοικοκυριού, οι συμπεριφορές τρόπου ζωής και ο σωματότυπος χρησιμοποιήθηκαν για να εξετάσουν τη συσχέτιση μεταξύ αυτών των προτύπων ύπνου και της επιτυχούς γήρανσης.
Συνολικές τροχιές διάρκειας ύπνου από το 2011 έως το 2015 σε μεσήλικες και ηλικιωμένους της Κίνας.BMC Public Health (2024). DOI: 10.1186/s12889-024-20524-7.
Οι ερευνητές αποφάσισαν ότι τα άτομα που διατηρούν ένα φυσιολογικό-σταθερό πρότυπο ύπνου να χρησιμεύσουν ως ομάδα αναφοράς. Οι συμμετέχοντες με αυξανόμενες και σύντομες σταθερές τροχιές ύπνου εμφάνισαν σημαντικά χαμηλότερες πιθανότητες επιτυχούς γήρανσης, με προσαρμοσμένες αναλογίες πιθανοτήτων 0,64 και 0,48, αντίστοιχα. Αυτοί με σταθερά πολλές ώρες ύπνου δεν διέφεραν σημαντικά από την ομάδα φυσιολογικού-σταθερού.
Συνολικά, μόλις το 13,8% του πληθυσμούς πληρούσε τον ορισμό της επιτυχούς γήρανσης μέχρι το 2020. Η μικρότερη και μεγαλύτερη διάρκεια ύπνου με την πάροδο του χρόνου μπορεί να εμποδίζει την επιτυχή γήρανση διαταράσσοντας τη φυσιολογική και ψυχολογική ευεξία. Τα πρότυπα που βρέθηκαν στη μελέτη ευθυγραμμίζονται με προηγούμενες έρευνες που συνδέουν τις ακανόνιστες συνήθειες ύπνου με δυσμενή αποτελέσματα για την υγεία.
Η διατήρηση μιας σταθερής και επαρκούς διάρκειας ύπνου μπορεί να παραβλέπεται ως μέρος της προώθησης της υγιούς γήρανσης στον ηλικιωμένο πληθυσμό. Η μελέτη παρέχει στοιχεία για στρατηγικές δημόσιας υγείας που επικεντρώνονται στη διατήρηση σταθερής και επαρκούς διάρκειας ύπνου ως συστατικό των επιτυχημένων πρωτοβουλιών για τη γήρανση.
Περισσότερες πληροφορίες: Liuhong Tian et al, The association between sleep duration trajectories and successful aging: a population-based cohort study, BMC Public Health (2024). DOI: 10.1186/s12889-024-20524-7.