Της Dipa Kamdar, Senior Lecturer in Pharmacy Practice, Kingston University, The Conversation.
Δοκιμάσατε δώδεκα διαφορετικούς τρόπους για να αλλάξεις την επίμονη κοιλιά σας και ακόμα δεν τα καταφέρατε; Δεν είστε η μόνη. Για ορισμένες γυναίκες, η απώλεια λίπους από κοιλιά μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολη -και μπορεί να υπάρχει ιατρικός λόγος.
Αναζητήστε τον όρο «κοιλιά με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών» στο TikTok και θα βρείτε μια πλημμύρα περιεχομένου που υπόσχεται τρόπους για να απαλλαγείτε από αυτό. Από ασκήσεις χαμηλής έως υψηλής έντασης, κατανάλωση περισσότερης πρωτεΐνης, μηλόξιδο και φυσικά συμπληρώματα, η λίστα με τις λεγόμενες λύσεις είναι ατελείωτη. Αλλά τι είναι στην πραγματικότητα η κοιλιά με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών;
Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) είναι μια ορμονική διαταραχή που επηρεάζει περίπου μία στις δέκα γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Ωστόσο, περισσότερες από τις μισές από αυτές τις γυναίκες μπορεί να μην εμφανίζουν εμφανή συμπτώματα.
Οι γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες παράγουν ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα ανδρικών ορμονών όπως η τεστοστερόνη -συνήθως υπάρχουν σε μικρές ποσότητες στις γυναίκες. Αυτή η ορμονική ανισορροπία μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως ακανόνιστη περίοδος, υπογονιμότητα, ακμή, υπερβολική τριχοφυΐα στο πρόσωπο και το σώμα και, σε ορισμένες περιπτώσεις, πολλαπλές κύστεις στις ωοθήκες. Η ακριβής αιτία του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών είναι ακόμη άγνωστη, αλλά πιστεύεται ότι επηρεάζεται τόσο από γενετικούς όσο και από περιβαλλοντικούς παράγοντες -συχνά είναι κληρονομική.
Κοιλιά λόγω συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών
Αν και δεν είναι κλινικός όρος, η «κοιλιά λόγω συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών» χρησιμοποιείται συνήθως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να περιγράψει τη συσσώρευση λίπους γύρω από την κοιλιακή χώρα, η οποία παρατηρείται συχνά σε γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Αυτό συχνά συνδέεται με την αντίσταση στην ινσουλίνη, μια πάθηση όπου τα κύτταρα του σώματος δεν ανταποκρίνονται σωστά στην ινσουλίνη -την ορμόνη που βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Όταν η ινσουλίνη δεν χρησιμοποιείται αποτελεσματικά, η περίσσεια γλυκόζης αποθηκεύεται ως λίπος, ιδιαίτερα γύρω από τη μέση.
Ως απόκριση, το σώμα μπορεί να παράγει ακόμη περισσότερη ινσουλίνη, η οποία μπορεί να διεγείρει την παραγωγή τεστοστερόνης, επιδεινώνοντας περαιτέρω τα συμπτώματα του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών. Οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών συχνά αποθηκεύουν περισσότερο σπλαχνικό λίπος -το βαθύτερο, πιο επικίνδυνο λίπος που τυλίγεται γύρω από τα εσωτερικά όργανα- σε σύγκριση με τις γυναίκες χωρίς την πάθηση.
Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είχαν σημαντικά περισσότερο σπλαχνικό λίπος, ακόμη και αν το βάρος τους ήταν στο φυσιολογικό εύρος. Έως και το 80% των περιπτώσεων συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών παρουσιάζουν ενδείξεις αντίστασης στην ινσουλίνη, αλλά δεν έχουν όλες οι γυναίκες κοιλιά λόγω του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών ή είναι υπέρβαρες.
Οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι επίσης πιο πιθανό να εμφανίσουν χρόνια φλεγμονή χαμηλού βαθμού, η οποία μπορεί να συμβάλει στην αύξηση βάρους και στην αντίσταση στην ινσουλίνη. Επιπλέον, τα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης -η κύρια ορμόνη του στρες του σώματος- ανευρίσκονται συχνά στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και συνδέονται με το κοιλιακό λίπος.
Ορισμένες έρευνες υποδεικνύουν επίσης ότι οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί να έχουν ανισορροπημένο μικροβίωμα του εντέρου, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε φούσκωμα και πεπτικά προβλήματα. Μια μελέτη του 2024 επιβεβαίωσε ότι οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι πιο επιρρεπείς σε γαστρεντερικά προβλήματα όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS), με το φούσκωμα ως βασικό σύμπτωμα.
Δύσκολο αλλά όχι αδύνατο
Η κοιλιά που οφείλεται σε σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών δεν είναι μόνο μια αισθητική ανησυχία -σχετίζεται με υψηλότερους κινδύνους σοβαρών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη τύπου 2, των καρδιακών παθήσεων και του μεταβολικού συνδρόμου (το οποίο περιλαμβάνει υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη και αυξημένο σάκχαρο στο αίμα). Το αυξημένο κοιλιακό λίπος αυξάνει επίσης τους φλεγμονώδεις δείκτες, επιδεινώνοντας την αντίσταση στην ινσουλίνη και διαιωνίζοντας έναν φαύλο κύκλο ορμονικής ανισορροπίας.
Και δεν είναι μόνο η σωματική υγεία. Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών έχει βαθιά επίδραση στην ψυχική υγεία, με μελέτες να δείχνουν υψηλότερα ποσοστά άγχους, κατάθλιψης και προβλημάτων εικόνας σώματος μεταξύ των γυναικών με την πάθηση.
Η απώλεια βάρους με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών είναι δύσκολη, αλλά όχι αδύνατη. Ενώ δεν μπορείτε να μειώσετε το λίπος στην κοιλιά με ακρίβεια, η απώλεια συνολικού σωματικού λίπους μπορεί να βοηθήσει στη συρρίκνωση της μέσης σας και στη μείωση των κινδύνων για την υγεία.
Δεν υπάρχει μια ενιαία «δίαιτα για το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών», αλλά πολλές γυναίκες επωφελούνται από μια ισορροπημένη διατροφή που επικεντρώνεται σε ολόκληρες τροφές, άπαχες πρωτεΐνες, υγιή λίπη και υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη που δεν αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα.
Μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί επίσης να μειώσει τη φλεγμονή και να βοηθήσει στον περιορισμό της επιθυμίας για φαγητό μεταξύ των γευμάτων. Έρευνες δείχνουν ότι το περπάτημα μετά τα γεύματα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σακχάρου στο αίμα, καθιστώντας λιγότερο πιθανή την αποθήκευση λίπους.
Μελέτες δείχνουν ότι τόσο το Hiit (διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης) όσο και το Mict (συνεχής προπόνηση μέτριας έντασης) μπορούν να βελτιώσουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη και να μειώσουν τα επίπεδα τεστοστερόνης σε γυναίκες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών. Η άσκηση μπορεί επίσης να βελτιώσει τη διάθεσή σας και να μειώσει το άγχος. Συνιστώνται 150 λεπτά άσκησης μέτριας έντασης εβδομαδιαίως και δραστηριότητες ενδυνάμωσης τουλάχιστον δύο ημέρες την εβδομάδα.
Το χρόνιο στρες αυξάνει την κορτιζόλη, η οποία μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών. Η γιόγκα, ο διαλογισμός και οι βαθιές αναπνοές μπορούν να βοηθήσουν. Ο ποιοτικός ύπνος είναι επίσης ζωτικής σημασίας, τόσο για τη ρύθμιση των ορμονών όσο και για τη συνολική διαχείριση του βάρους. Οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι πιο επιρρεπείς σε προβλήματα ύπνου, όπως η αποφρακτική υπνική άπνοια.
Τα διατροφικά συμπληρώματα που δείχνουν κάποια υπόσχεση περιλαμβάνουν την ινοσιτόλη, το συνένζυμο Q10, τη βιταμίνη D και την κουρκουμίνη. Η βερβερίνη και η L-καρνιτίνη ίσως είναι επίσης χρήσιμες. Η έρευνα δείχνει ότι αυτά μπορεί να βελτιώσουν την αντίσταση στην ινσουλίνη ή να μειώσουν τη φλεγμονή, αλλά χρειάζονται περισσότερες μελέτες υψηλής ποιότητας για να επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλειά τους. Οι γιατροί μπορούν επίσης να συνταγογραφήσουν μετφορμίνη, για να βελτιώσουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη ή ορμονικά αντισυλληπτικά για τη ρύθμιση της περιόδου και των ορμονικών ανισορροπιών. Η εμπειρία κάθε γυναίκας με το PCOS είναι μοναδική και αυτό που λειτουργεί για ένα άτομο μπορεί να μην λειτουργεί για ένα άλλο.
Η διαχείριση της κοιλιάς με PCOS απαιτεί μια ολιστική προσέγγιση που περιλαμβάνει διατροφή, τακτική άσκηση, διαχείριση του στρες, υγιεινή ύπνου και πιθανώς φαρμακευτική αγωγή ή διατροφικά συμπληρώματα.