Ερευνητές στην Πολωνία βρήκαν ότι ο συνδυασμός ωμέγα-3 λιπαρών οξέων με δύο αντιπηκτικά φάρμακα, την ασπιρίνη και την κλοπιδογρέλη, άλλαξε τη διαδικασία πήξης του αίματος, συμβάλλοντας ενδεχομένως στη μείωση του κινδύνου καρδιακών προσβολών σε ασθενείς με stent στις καρδιακές αρτηρίες τους.
Τα ευρήματα της μελέτης, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε βελτιωμένες μεθόδους για την προστασία των ασθενών, δημοσιεύθηκαν το 2011 στο Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology: Journal of the American Heart Association.
Οι ειδικοί αναγνωρίζουν πώς τα τρόφιμα πλούσια σε ωμέγα-3, συμπεριλαμβανομένων των λιπαρών ψαριών, παίζουν βασικό ρόλο στη μείωση του κινδύνου καρδιακών προβλημάτων σε άτομα με στεφανιαία νόσο. Για τους σκοπούς της παρούσας μελέτης, οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Καρδιολογίας στο Ιατρικό Κολλέγιο του Πανεπιστημίου Jagiellonian στην Κρακοβία της Πολωνίας, χορήγησαν σε μορφή χαπιού ωμέγα-3 σε ασθενείς και τους ενθάρρυναν να τρώνε περισσότερα λιπαρά ψάρια.
«Δεν υπάρχουν άλλες μελέτες σχετικά με τις επιδράσεις των ωμέγα-3 σε ασθενείς που ήδη λάμβαναν θεραπεία με βέλτιστη ιατρική θεραπεία μετά την τοποθέτηση stent», ανέφερε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής Grzegorz Gajos του Ιατρικού Κολλεγίου του Πανεπιστημίου Jagiellonian. «Αυτή ήταν μια μελέτη απόδειξης της ιδέας. Ψάχναμε για οποιοδήποτε αποτέλεσμα».
Η μελέτη, που ονομάζεται Omega-PCI (Διαδερμική Στεφανιαία Παρέμβαση), ήταν μια διπλά τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο δοκιμή.
Ο καθηγητής Gajos και η ομάδα του αξιολόγησαν τα ευρήματα 54 ατόμων (41 ανδρών και 13 γυναικών, με μέση ηλικία 62,8 ετών) με σταθερή στεφανιαία νόσο, τα οποία υποβλήθηκαν σε καθετηριασμό για την αποφράξη των καρδιακών αρτηριών τους και τους τοποθετήθηκε stent για να διατηρούνται τα αγγεία τους ανοιχτά. Στη μελέτη τους, η ομάδα τοποθέτησε 30 άτομα στην ομάδα θεραπείας και 24 στην ομάδα ελέγχου πριν από τις καρδιακές επεμβάσεις. Οι ίδιες ημερήσιες δόσεις ασπιρίνης και κλοπιδογρέλης χορηγήθηκαν και στις δύο ομάδες για μια περίοδο τεσσάρων εβδομάδων μετά την τοποθέτηση stent. Η ομάδα θεραπείας έλαβε 1.000 mg ωμέγα-3 κάθε μέρα, ενώ η ομάδα ελέγχου έλαβε εικονικό φάρμακο καθημερινά.
Με βάση τα ευρήματά τους, η ομάδα θεραπείας παρήγαγε λιγότερη θρομβίνη, αυτό που οι ειδικοί γνωρίζουν ως παράγοντα πήξης, και σχημάτισαν θρόμβους με αλλοιωμένη και ευνοϊκή δομή που διευκόλυνε τη διάσπασή τους. Διαπίστωσαν 14,3% μικρότερο χρόνο καταστροφής θρόμβων στην ομάδα θεραπείας σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι οι συμμετέχοντες στην ομάδα θεραπείας είχαν λιγότερο οξειδωτικό στρες και δεν εμφάνισαν σημαντικές αλλαγές στο ινωδογόνο, μια πρωτεΐνη που παράγεται από το ήπαρ, και στα επίπεδα του παράγοντα πήξης (II, XIII).
Πιο συγκεκριμένα, υπήρξε:
- 15,3% υψηλότερη διαπερατότητα θρόμβου ινώδους, υποδεικνύοντας μεγαλύτερους πόρους στο δίκτυο του ινώδους.
- 14,3% μικρότερος χρόνος λύσης θρόμβου, υποδεικνύοντας αυξημένη ευαισθησία στην ινωδόλυση.
Περισσότερες πληροφορίες: Reduced thrombin formation and altered fibrin clot properties induced by polyunsaturated omega-3 fatty acids on top of dual antiplatelet therapy in patients undergoing percutaneous coronary intervention (OMEGA-PCI clot).