Η αποφρακτική υπνική άπνοια, που συνήθως σχετίζεται με καρδιαγγειακά και μεταβολικά νοσήματα, παίζει επίσης σημαντικό αλλά λιγότερο αναγνωρισμένο ρόλο στην εξασθένηση της μνήμης, σύμφωνα με μια νέα ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο Sleep Medicine Reviews.
Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή Joan C. Edwards του Πανεπιστημίου Marshall και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Shanghai Jiao Tong εξέτασαν στοιχεία από μελέτες σε ανθρώπους και ζώα που δείχνουν ότι οι ασθενείς με αποφρακτική υπνική άπνοια συχνά εμφανίζουν αξιοσημείωτες διαταραχές μνήμης, ιδιαίτερα στην οπτική και λεκτική μνήμη εργασίας.
Αναφέρουν ότι τα βασικά χαρακτηριστικά της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας -διαλείπουσα υποξία (IH) και κατακερματισμός ύπνου- ενεργοποιούν βιολογικές διεργασίες όπως νευροφλεγμονή, οξειδωτικό στρες, νευρωνική βλάβη, αλλοιωμένη συναπτική πλαστικότητα και δυσλειτουργία του αιματοεγκεφαλικού φραγμού, τα οποία συμβάλλουν όλα στη γνωστική εξασθένηση.
Η σοβαρότητα και η διάρκεια της νόσου συνδέονται στενά με την χειρότερη απόδοση μνήμης, με μετρήσεις όπως ο δείκτης αποκορεσμού οξυγόνου να συσχετίζονται με την έκταση της βλάβης.
Ενώ η θεραπεία με συνεχή θετική πίεση αεραγωγών (CPAP) παραμένει η πιο αποτελεσματική θεραπεία για την προστασία της γνωστικής λειτουργίας, οι συγγραφείς τονίζουν την ανάγκη για πρόσθετες θεραπείες και πιο ακριβή διαγνωστικά εργαλεία για τον εντοπισμό και τη διαχείριση της δυσλειτουργίας μνήμης που σχετίζεται με την αποφρακτική υπνική άπνοια.
Οι πρώιμες αλλαγές που παρατηρούνται μέσω απεικόνισης εγκεφάλου, ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος και βιοδεικτών αίματος μπορούν να χρησιμεύσουν ως αναδυόμενοι προγνωστικοί παράγοντες της γνωστικής παρακμής.
Η ανασκόπηση συνυπέγραψαν οι Δρ. Xiaoman Zhang, Huajun Xu και Shankai Yin του Πανεπιστημίου Shanghai Jiao Tong, και οι Δρ. David Gozal και Abdelnaby Khalyfa του Πανεπιστημίου Marshall. Ο Δρ. Zhang ολοκλήρωσε ένα εξάμηνο πρόγραμμα έρευνας στο εργαστήριο του Khalyfa στο Πανεπιστήμιο Marshall, σε συνεργασία με τον Khalyfa και την ομάδα για την ανάπτυξη αυτού του άρθρου ανασκόπησης.
Οι συγγραφείς επισημαίνουν επίσης μελλοντικές ερευνητικές κατευθύνσεις, συμπεριλαμβανομένου του ρόλου της μικροχλωρίδας του εντέρου, των γενετικών παραγόντων και των επιγενετικών αλλαγών στην παρακμή μνήμης που σχετίζεται με την αποφρακτική υπνική άπνοια. Υποδεικνύουν ότι η πολυδιάστατη κλινική ανάλυση θα μπορούσε να υποστηρίξει την ανάπτυξη εξατομικευμένων στρατηγικών θεραπείας.
Περισσότερες πληροφορίες: Xiaoman Zhang et al, Obstructive sleep apnea and memory impairments: Clinical characterization, treatment strategies, and mechanisms, Sleep Medicine Reviews (2025). DOI: 10.1016/j.smrv.2025.102092.