Μεταβολικά υγιής παχυσαρκία: Προστατεύει από χρόνιες ασθένειες;

Aπό τους Stan Kubow, Michele Iskandar, The Conversation.

Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι ένας σημαντικός αριθμός παχύσαρκων ατόμων είναι μεταβολικά υγιείς, οδηγώντας στον ισχυρισμό ότι κάποιος θα μπορούσε να είναι υγιής σε οποιοδήποτε μέγεθος.

Υπάρχει ένα παγκόσμιο κίνημα θετικής στάσης απέναντι στο σώμα για την καταπολέμηση του στιγματισμού και των προκαταλήψεων που αντιμετωπίζουν τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα. Μέρος αυτού του στιγματισμού προκύπτει από την αντίληψη ότι τα παχύσαρκα άτομα είναι ανθυγιεινά.

Ωστόσο, το βάρος είναι μόνο μία από τις μετρήσεις που χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες υγείας για την αξιολόγηση της συνολικής υγείας. Στην πραγματικότητα, ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι ένας σημαντικός αριθμός παχύσαρκων ατόμων είναι μεταβολικά υγιείς, οδηγώντας στον ισχυρισμό ότι κάποιος θα μπορούσε να είναι υγιής σε οποιοδήποτε μέγεθος. Αυτό το φαινόμενο αναφέρεται ως μεταβολικά υγιής παχυσαρκία. Η έρευνα αρχίζει τώρα να διερευνά τι σημαίνει αυτό.

Ένα άτομο που έχει μεταβολικά υγιής παχυσαρκία έχει υγιή αρτηριακή πίεση, φυσιολογικά επίπεδα λιπιδίων στο αίμα (χοληστερόλη και τριγλυκερίδια) και φυσιολογικό σάκχαρο στο αίμα. Η ύπαρξη υψηλών τιμών ενός ή περισσότερων από αυτά τα μέτρα αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Έχει προταθεί ότι τα μεταβολικά υγιή παχύσαρκα άτομα μπορεί να προστατεύονται από ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Η έκταση αυτής της προστασίας έχει αμφισβητηθεί στην επιστημονική κοινότητα και αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι δεν έχουμε ακόμη έναν τυποποιημένο ορισμό της μεταβολικά υγιούς παχυσαρκίας.

Έτσι, τα τελευταία χρόνια, οι ερευνητές έχουν καταβάλει προσπάθειες για να ανακαλύψουν ποιος μπορεί να οριστεί ότι έχει μεταβολικά υγιή παχυσαρκία και σε ποιο βαθμό προστατεύεται από χρόνιες ασθένειες.

Αρκετές μελέτες μεγάλου πληθυσμού έχουν ξεκινήσει προς το σκοπό αυτό. Μέχρι στιγμής, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι, πράγματι, απαιτούνται πιο αυστηροί ορισμοί της μεταβολικά υγιούς παχυσαρκίας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί συμπεριλαμβάνοντας άλλα μέτρα υγείας, όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη και οι δείκτες φλεγμονής στο αίμα. Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι όταν το σώμα δεν ανταποκρίνεται καλά στην ορμόνη ινσουλίνη που βοηθά στην πρόσληψη σακχάρου από την κυκλοφορία του αίματος για χρήση ως καύσιμο για ενέργεια. Αυτό οδηγεί σε αυξημένο σάκχαρο στο αίμα και σε επακόλουθες επιπλοκές στην υγεία.

Μια αναδυόμενη συναίνεση είναι ότι παρόλο που τα άτομα με μεταβολικά υγιή παχυσαρκία παρουσιάζουν κάποια προστασία από χρόνιες ασθένειες, εξακολουθούν να φαίνεται ότι είναι σημαντικά λιγότερο προστατευμένα από εκείνα που είναι μεταβολικά υγιή και λεπτά. Αυτό οδήγησε ορισμένους ερευνητές να υπονοήσουν ότι ο όρος «μεταβολικά υγιής παχυσαρκία» θα μπορούσε να είναι εσφαλμένος. Επιπλέον, η πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων τείνει να εξελίσσεται προς «μεταβολικά ανθυγιεινή παχυσαρκία» σε μια σειρά από χρόνια, οδηγώντας σε αυξημένο κίνδυνο διαβήτη, καρδιαγγειακών παθήσεων και άλλων διαταραχών που συνδέονται με την παχυσαρκία.

Αυτό οδηγεί σε ένα άλλο ερώτημα: είναι η μεταβολικά υγιής παχυσαρκία πραγματικά προστατευτική για μια ολόκληρη ζωή ή είναι απλώς θέμα χρόνου πριν εμφανιστούν ασθένειες, δηλαδή είναι μια παροδική κατάσταση;

Προστατευτικοί παράγοντες

Ένας παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη και που θα μπορούσε να διαφοροποιήσει την μεταβολικά υγιή από την ανθυγιεινή παχυσαρκία είναι ο τρόπος με τον οποίο κατανέμεται το λίπος στο σώμα. Μια γενετική προδιάθεση για την εναπόθεση λίπους κάτω από το δέρμα, που ονομάζεται υποδόριο λίπος, φαίνεται να παίζει προστατευτικό ρόλο.

Τα άτομα με αυτή την προδιάθεση είναι κυρίως προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που συσσωρεύουν υποδόριο σωματικό λίπος στους γοφούς παρά στη μέση (σχήμα αχλαδιού). Είναι καλύτερα προστατευμένες από τον διαβήτη και τις καρδιαγγειακές παθήσεις σε σύγκριση με άτομα των οποίων το σωματικό λίπος βρίσκεται περισσότερο στην κοιλιά (σχήμα μήλου).

Αντίθετα, τα παχύσαρκα άτομα με υψηλή περιφέρεια μέσης εμφανίζουν υπερβολική εναπόθεση λίπους στην κοιλιά και μια προφλεγμονώδη κατάσταση που οδηγεί σε αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία μπορεί να είναι πρόδρομος του διαβήτη τύπου 2.

Οι ερευνητές έχουν επίσης εξετάσει και τις συνήθειες του τρόπου ζωής. Ένας παράγοντας είναι η άσκηση και ένας άλλος είναι η διατροφή. Αν και οι διατροφικές μελέτες δείχνουν ανάμεικτα αποτελέσματα, φαίνεται ότι τα άτομα με μεταβολικά υγιή παχυσαρκία καταναλώνουν πιο υγιεινές δίαιτες όπως η μεσογειακή διατροφή, η οποία είναι πλούσια σε ψάρια, φρούτα, λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης, όσπρια, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και ξηρούς καρπούς.

Οι υγιεινές δίαιτες παρέχουν αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά οφέλη που βοηθούν στην επίτευξη ενός υγιούς μεταβολικού προφίλ. Η υιοθέτηση αυτών των υγιεινών συνηθειών στον τρόπο ζωής θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποτροπή της πορείας της μεταβολικά υγιούς παχυσαρκίας προς την μεταβολικά ανθυγιεινή παχυσαρκία κατά τη διάρκεια της ζωής.

Είναι η μεταβολικά υγιής παχυσαρκία πραγματική; Δεν υπάρχει ακόμη μια απάντηση ναι ή όχι. Όσο περισσότερα μαθαίνουμε, τόσο περισσότερες λεπτομέρειες εισάγονται στην έννοια ότι κάποιος μπορεί να είναι απόλυτα υγιής σε οποιοδήποτε μέγεθος. Με βάση τις πληροφορίες που έχουμε μέχρι στιγμής, μόνο ένα στενό τμήμα παχύσαρκων ατόμων δεν κινδυνεύει να αναπτύξει χρόνιες ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία.

Γνωρίζουμε επίσης πολύ περισσότερα για τα χαρακτηριστικά τους. Έχουν λιγότερο κοιλιακό λίπος. Έχουν λιγότερη αντίσταση στην ινσουλίνη, λιγότερη φλεγμονή και ένα μεταβολικά υγιές καρδιαγγειακό προφίλ. Έχουν επίσης υγιεινές συνήθειες τρόπου ζωής, όπως τακτική άσκηση και υγιεινή διατροφή. Φαίνεται ότι η γενετική παίζει επίσης ρόλο.

Μπορούμε να περιμένουμε περισσότερες πληροφορίες από μεγάλες διεθνείς μελέτες πληθυσμού και κλινικές δοκιμές που βρίσκονται σε εξέλιξη. Αλλά εν τω μεταξύ, η παλιά συμβουλή ισχύει περισσότερο από ποτέ: η τακτική σωματική δραστηριότητα και η υγιεινή διατροφή είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της υγείας και της μακροζωίας.

Δείτε επίσης