Οι ευεργετικές ιδιότητες των δασόμελων

Υψηλή αντιβακτηριακή, αντιοξειδωτική και προ-προβιοτική δράση έχουν τα μέλια που παράγονται στα δάση όπως είναι το πευκόμελο, το μέλι ελάτης, καστανιάς, βαλανιδιάς και κωνοφόρων, σύμφωνα με τα συμπεράσματα διεθνούς συμποσίου για το μέλι που διεξήχθη στα Χανιά.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Εργαστηρίου Μελισσοκομίας – Σηροτροφίας του ΑΠΘ, που ήταν ένας από τους διοργανωτές του συνεδρίου, το 70% της ετήσιας παραγωγής μελιού της χώρας μας αφορά στα μέλια από τα δάση.

Στο συνέδριο ανακοινώθηκαν, επίσης, νέες μέθοδοι ανίχνευσης της νοθείας των προϊόντων της μέλισσας. Μεγάλο πρόβλημα σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες είναι η εισαγωγή μελιού και βασιλικού πολτού από την Κίνα, την Αργεντινή, το Μεξικό και η διακίνησή τους σαν εγχώριο. Οι επιστήμονες αναζητούν εξειδικευμένες μεθόδους εντοπισμού της νοθείας αυτής και φαίνεται ότι το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί σύντομα. Ένα μεγάλο μέρος του Συνεδρίου αφιερώθηκε στη χρησιμότητα όλων των προϊόντων μέλισσας, του μελιού, της γύρης, του βασιλικού πολτού, της πρόπολης και του κεριού. Κλινικές μελέτες δείχνουν όλο και περισσότερο ότι τα προϊόντα της μέλισσας είναι χρήσιμα για τη διατροφή και την υγεία του καταναλωτή.

Παράλληλα με τις εργασίες του Συνεδρίου, διεξήχθη στον ίδιο χώρο και το Παγκόσμιο Συνέδριο για τα Μελιτογόνα Έντομα. Οι επιστήμονες των δύο συνεδρίων είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και γνώσεις σε κοινή συνεδρία όπου ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα μακροχρόνιας ερευνητικής προσπάθειας σχετικά με τη βιολογία του εντόμου Marchalina hellenica που παρασιτεί στα ελληνικά δάση πεύκου.

Δείτε επίσης