Σημάδι οστεοπόρωσης οι ρυτίδες!

Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Γέιλ ανακάλυψαν ότι οι γυναίκες με τα πιο ρυτιδωμένα πρόσωπα αντιμετωπίζουν και τον μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίζουν αδύναμα οστά. Ωστόσο υπάρχουν και καλά νέα: μελλοντικά η διάγνωση των προβλημάτων του σκελετού τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε οστεοπόρωση ίσως θα γίνεται …κοιτώντας το πρόσωπο μιας γυναίκας.  Προκειμένου να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους οι επιστήμονες μελέτησαν 114 γυναίκες που βρίσκονταν στο τέλος της τέταρτης ή στις αρχές της πέμπτης δεκαετίας της ζωής τους.  Ολες οι συμμετέχουσες είχαν περάσει πρόσφατα στην εμμηνόπαυση. Οι ερευνητές απέκλεισαν όσες είχαν κάνει μπότοξ ή είχαν υποβληθεί σε άλλου είδους αισθητικές επεμβάσεις.

Στη συνέχεια μέτρησαν τον αριθμό των ρυτίδων καθώς και το βάθος τους σε 11 σημεία του προσώπου και του λαιμού των γυναικών. Εξέτασαν επίσης την ελαστικότητα του δέρματος στο μέτωπο και στα μάγουλα των εθελοντριών ενώ τις υπέβαλαν και σε ακτινογραφία μέτρησης της οστικής μάζας.

Όπως προέκυψε οι γυναίκες με τις περισσότερες ρυτίδες είχαν και τα πιο «εύθραυστα» οστά, σύμφωνα με ανακοίνωση των ερευνητών κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου της Αμερικανικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας στη Βοστόνη.

Η δρ Λούμπνα Πολ, ειδικός στο θέμα των ορμονών του φύλου η οποία συμμετείχε στη μελέτη, ανέφερε στο συνέδριο ότι «οι πολλές και βαθιές ρυτίδες στο πρόσωπο συνδέονται με χαμηλότερη οστική μάζα, σύμφωνα με τα στοιχεία». Η ερευνήτρια τόνισε μάλιστα ότι αυτή η σύνδεση φάνηκε να ισχύει ανεξαρτήτως ηλικίας ή άλλων παραγόντων που είναι γνωστό ότι επηρεάζουν την οστική μάζα.

Η δρ Πολ εξήγησε πως παρότι αυτή τη στιγμή η σύνδεση μεταξύ «εύθραυστων» οστών και ρυτίδων παραμένει ασαφής, είναι γνωστό ότι τόσο το δέρμα όσο και τα οστά βασίζονται στον ίδιο «δομικό λίθο», το κολλαγόνο. «Καθώς γερνάμε οι μεταβολές στα επίπεδα του κολλαγόνου οδηγούν σε αλλαγές στο δέρμα με εμφάνιση βαθύτερων ρυτίδων ενώ παράλληλα συμβάλλουν και στη ‘φθίση’ των οστών».

Κατά την ειδικό τα νέα ευρήματα μπορεί να αποδειχθούν άκρως σημαντικά στην κλινική πράξη. Και αυτό διότι «μελλοντικά οι γιατροί θα μπορούν να εντοπίζουν τον κίνδυνο κατάγματος στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες απλώς κοιτάζοντάς τες στο πρόσωπο και χωρίς να χρειάζεται η διεξαγωγή ακριβών τεστ».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες μια 20χρονη μπορεί να αναμένει την εμφάνιση 56% περισσότερων ρυτίδων ως τα 28 έτη της ενώ μια 40χρονη θα έχει «φορτωθεί» με 73% περισσότερες ρυτίδες ως τα 48 χρόνια της. Οι πιο ηλικιωμένες γυναίκες πάντως μπορούν να ηρεμήσουν αφού μετά τα 60 ή 70 έτη ελάχιστες νέες ρυτίδες εμφανίζονται στο πρόσωπο.

Δείτε επίσης