“Μαγνήτης” για τις γυναίκες το χρυσαφένιο δέρμα

Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι το υγιές χρώμα στο δέρμα του προσώπου καθιστά τους άντρες πιο ελκυστικούς ερωτικά για τις γυναίκες απ’ ό,τι το να έχουν απλώς ανδροπρεπή χαρακτηριστικά. Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι τα ανδροπρεπή χαρακτηριστικά, δηλαδή τα προεξέχοντα ζυγωματικά, τα μεγάλα φρύδια και το σχετικά μακρύ πρόσωπο με θεληματικό πηγούνι, καθιστούν τους άντρες πιο ελκυστικούς για τις γυναίκες, ιδίως τις μέρες του μήνα που οι γυναίκες έχουν ωορρηξία.

Τα χαρακτηριστικά αυτά αποτελούν ένδειξη καλής υγείας και οι επιστήμονες εικάζουν ότι οι γυναίκες ενστικτωδώς τα προτιμούν, εκτιμώντας ότι η καλή υγεία των ανδρών που τα φέρουν θα περάσει και στα παιδιά τους. Ωστόσο, ο δρ Ίαν Στέφεν, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ στη Μαλαισία, και οι συνεργάτες του, είχαν διαπιστώσει προσφάτως ότι και το «χρυσαφένιο» χρώμα στο δέρμα θεωρείται φυσική ένδειξη καλής υγείας και ότι πολλοί το θεωρούν ελκυστικό.

Τι θα προτιμούσαν, όμως, οι γυναίκες; Έναν τύπο με χρυσαφένιο δέρμα ή έναν με ανδροπρεπές πρόσωπο;

Για να μάθουν την απάντηση, οι ερευνητές έβγαλαν φωτογραφία των πρόσωπα 34 λευκών και 41 μαύρων ανδρών, αξιολόγησαν το χρώμα τους και χρησιμοποίησαν ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικού υπολογιστή για να βαθμολογήσουν την ανδροπρέπειά τους.

Στη συνέχεια, έδειξαν τις φωτογραφίες σε 32 λευκές και 30 μαύρες γυναίκες, οι οποίες βαθμολόγησαν τα πρόσωπα αναλόγως με τα πόσο ελκυστικά τα θεωρούσαν.

Αποτέλεσμα: η ανδροπρέπεια των χαρακτηριστικών ούτε κατά διάνοιαν δεν ήταν εξίσου σημαντική με το χρώμα του προσώπου για τις εθελόντριες, οι οποίες βαθμολόγησαν ως πολύ πιο ελκυστικά τα πρόσωπα με «χρυσαφένιο» χρώμα.

Η χροιά του δέρματος επηρεάζεται από μία ομάδα ουσιών (τα καροτενοειδή) που περιέχουν φρούτα και λαχανικά, και τα οποία πιστεύεται ότι ευνοούν την υγεία και την γονιμότητα, εξήγησε ο δρ Στέφεν.

«Η μελέτη μας υποδηλώνει ότι το να φαίνονται υγιείς μπορεί να αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για τους άντρες για να είναι ελκυστικοί», πρόσθεσε. «Δεδομένου λοιπόν ότι μία διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά χαρίζει πιο υγιές χρώμα στο πρόσωπο, οι άντρες θα μπορούσαν να αρχίσουν από αυτήν για να αυξήσουν την ελκυστικότητά τους».

Δείτε επίσης