Απειλή για έμφραγμα τα συμπληρώματα ασβεστίου

Όσοι λαμβάνουν μεγάλες ποσότητες ασβεστίου μέσω διατροφικών συμπληρωμάτων, αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφράγματος, σύμφωνα με μία γερμανο-ελβετική έρευνα. Η μελέτη συνιστά στους ηλικιωμένους, ιδίως στις γυναίκες, που λαμβάνουν τέτοια συμπληρώματα σε μορφή χαπιού για να προστατευθούν από την οστεοπόρωση μετά την εμμηνόπαυση, να το κάνουν με κάθε επιφύλαξη και να προτιμούν μία ισορροπημένη διατροφή που να περιέχει επαρκές ασβέστιο. Τροφές που περιέχουν ασβέστιο, είναι κυρίως τα γαλακτοκομικά προϊόντα, επίσης τα πράσινα λαχανικά κ.α.

Οι ερευνητές του Γερμανικού Κέντρου Ερευνών Καρκίνου στη Χαϊδελβέργη και του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του πανεπιστημίου της Ζυρίχης με επικεφαλής τη Σαμπίνε Ρόρμαν, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο καρδιολογικό περιοδικό “Heart”, μελέτησαν περίπου 24.000 άτομα ηλικίας 35 έως 64 ετών για πάνω από μία δεκαετία και σύγκριναν τον αριθμό των εμφραγμάτων μεταξύ όσων έπαιρναν συμπληρώματα ασβεστίου και όσων δεν έπαιρναν.

Τα συμπληρώματα ασβεστίου

Η ανάλυση έδειξε ότι όσοι έπαιρναν χάπια ασβεστίου τακτικά, ήσαν 86% πιθανότερο να πάθουν έμφραγμα. Όσοι έπαιρναν μία μέση δόση ασβεστίου από κάθε πηγή (820 mg τη μέρα), δηλαδή μέσα από τη διατροφή τους και τα έξτρα συμπληρώματα, εμφάνιζαν μικρότερο κίνδυνο εμφράγματος σε σχέση με όσους έπαιρναν λιγότερη δόση. Όμως όσοι έπαιρναν μεγαλύτερη δόση (πάνω από 1.100 mg τη μέρα), δεν είχαν μικρότερο κίνδυνο.

Η έρευνα δείχνει ότι η λήψη συμπληρωμάτων ασβεστίου σχετίζεται με σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο εμφράγματος, όμως δεν αποδεικνύει ότι τα ίδια τα συμπληρώματα προκαλούν έμφραγμα. Νέες μελέτες πρέπει να γίνουν για να ερευνήσουν περαιτέρω τη σχέση ανάμεσα στα συμπληρώματα ασβεστίου και στην υγεία της καρδιάς και να προσδιορίσουν σε ποιό βαθμό τα οφέλη των συμπληρωμάτων για την οστεοπόρωση αντισταθμίζονται από τον κίνδυνο εμφράγματος.

Ο καθηγητής ιατρικής του πανεπιστημίου του Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας Ίαν Ράιντ, σε συνοδευτικό άρθρο στο ίδιο περιοδικό, συμφωνεί ότι η λήψη πρόσθετου ασβεστίου μέσω των συμπληρωμάτων, φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο για την καρδιά, αντίθετα με μία δίαιτα πλούσια σε ασβέστιο. Όπως αναφέρει, αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι το πρόσθετο ασβέστιο που λαμβάνεται απότομα μέσω των χαπιών, κάνει ζημιά στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, οδηγώντας τελικά σε έμφραγμα.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν πρέπει να παίρνουν συμπληρώματα ασβεστίου, αλλά αρκεί να λαμβάνουν το αναγκαίο ασβέστιο από τη διατροφή τους», όπως είπε. Μια έρευνα του Ράιντ, που δημοσιεύθηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό BMJ το 2010, είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μπορεί τα συμπληρώματα ασβεστίου να μειώνουν τα κατάγματα λόγω οστεοπόρωσης κατά 10% κατά μέσο όρο, όμως αυξάνουν τον κίνδυνο εμφραγμάτων κατά 25%.

Δείτε επίσης