Κι όμως, οι υπέρβαροι ζουν περισσότερο!

obesity benefit cutsOι άνθρωποι που διαθέτουν λίγα περιττά κιλά και έτσι θεωρούνται υπέρβαροι, ζουν περισσότερο από αυτούς που έχουν φυσιολογικό σωματικό βάρος. Το συμπέρασμα προκύπτει από συνδυασμένη ανάλυση 97 μελετών, στις οποίες έχουν συμμετάσχει σχεδόν 2,9 εκατομμύρια άτομα απ’ όλο τον κόσμο.

Η ανάλυση – που δημοσιεύεται σε ένα από τα εγκυρότερα ιατρικά περιοδικό του κόσμου, την «Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας» (JAMA) – κατέληξε στο συμπέρασμα πως όσοι έχουν Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) από 25 έως 29,9 ζουν περισσότερο απ’ όλους. Στην πραγματικότητα, οι υπέρβαροι εθελοντές είχαν κατά 6% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου έναντι όσων είχαν φυσιολογικό σωματικό βάρος.

Αντίστοιχα, όσοι είχαν χαμηλού βαθμού παχυσαρκία διέτρεχαν κατά 5% μικρότερο κίνδυνο θανάτου, ενώ αντιθέτως οι πολύ παχύσαρκοι και οι πάσχοντες από νοσογόνο παχυσαρκία είχαν κατά μέσον όρο 18% αυξημένο κίνδυνο θανάτου – με τους πάσχοντες από νοσογόνο (ή κακοήθη) παχυσαρκία να έχουν κατά 29% αυξημένο κίνδυνο θανάτου.

Χαμηλού βαθμού παχυσαρκία έχουν τα άτομα με δείκτη μάζας σώματος από 30 έως 34,9 και νοσογόνο παχυσαρκία όσοι έχουν ΔΜΣ άνω του 35 (για να υπολογίσετε τον ΔΜΣ σας, διαιρέστε τα κιλά σας με το τετράγωνο του ύψους σας σε μέτρα). Φυσιολογικό βάρος, εξάλλου, έχουν τα άτομα με ΔΜΣ από 18,5 έως 24,9.

Δεν είναι η πρώτη φορά που μία μελέτη υποδηλώνει πως έως ένα βαθμό τα περιττά κιλά μπορούν να προστατεύσουν την υγεία, αν και δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί που οφείλεται αυτό.

Η εξήγηση

Δεν αποκλείεται, όμως, το λίγο περιττό σωματικό λίπος να ασκεί καρδιοπροστατευτική δράση, καθώς και να μας βοηθεί να αντιμετωπίζουμε καλύτερα την απώλεια βάρους που μπορεί να επιφέρουν προβλήματα, όπως οι σοβαροί τραυματισμοί, οι χειρουργικές επεμβάσεις που απαιτούν μακρά νοσηλεία, αλλά και πάρα πολλά νοσήματα, όπως ο καρκίνος.

Μία άλλη πιθανή εξήγηση είναι πως όσοι διαθέτουν περιττά κιλά έχουν περισσότερο το νου τους μη τυχόν παρουσιάσουν κάποιο ύποπτο σύμπτωμα εξαιτίας του βάρους τους, με αποτέλεσμα να απευθύνονται εγκαίρως στους γιατρούς.

Υπάρχει επίσης περίπτωση να φέρουν προστατευτικά γονίδια ή ακόμα και να τρέφονται καλύτερα απ’ όσους λιμοκτονούν για να μην παχύνουν ή καπνίζουν για να διατηρήσουν χαμηλό το βάρος τους.

Τη νέα μελέτη πραγματοποίησε ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής την δρα Κάθριν Μ. Φλίγκαλ από το Εθνικό Κέντρο Στατιστικών Υγείας των Κέντρων Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ.

Δείτε επίσης