Αλλεργίες στο χνούδι ζώων, στη μούχλα και στα ακάρεα της σκόνης

gata allergia 4Δεν προκαλούνται όλες οι αναπνευστικές αλλεργίες από τη γύρη της άνοιξης. Ταυτόσημες αλλεργικές αντιδράσεις μπορεί να συμβούν εξαιτίας της ευαισθησίας σε υφομύκητες, στο χνούδι ζώων και στα μικροσκοπικά ακάρεα που ζουν μέσα στη σκόνη στο σπίτι.

Για ορισμένους ανθρώπους οι υφομύκητες, η σκόνη ή οι αλλεργίες στα ζώα (πιο συχνή είναι η αλλεργία στη γάτα) αποτελούν απλή ενόχληση προκαλώντας ήπια συμπτώματα που διαρκούν μόνο λίγες εβδομάδες κάθε χρόνο. Άλλοι εκδηλώνουν πιο σοβαρά συμπτώματα που ορισμένες φορές διαρκούν ολόκληρο το χρόνο.

Τα συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα σε αυτό τον τύπο αλλεργίας είναι πολύ ενοχλητικά, αλλά γενικώς δεν αποτελούν σοβαρή απειλή για την υγεία. Τα σημεία και συμπτώματα είναι:

• Συμφορημένη μύτη και καταρροή (αλλεργική ρινίτιδα).

• Τακτικό φτέρνισμα.

• Κνησμός στα μάτια, στη μύτη, στον ουρανίσκο του στόματος ή στο φάρυγγα.

• Βήχας.

• Συριγμός.

Χνούδι ζώων

Ορισμένοι άνθρωποι είναι αλλεργικοί στο χνούδι των ζώων και των πουλιών. Η γούνα και τα πούπουλα από μόνα τους δεν είναι η αιτία του ετήσιου ερεθισμού. Είναι η απολέπιση από το δέρμα που προκαλεί την αλλεργία, παράλληλα με τα ούρα και τη σίελο των κατοικίδιων.

Οι άνθρωποι που είναι αλλεργικοί σε γύρη ή υφομύκητες μπορεί να είναι επίσης αλλεργικοί στο χνούδι των ζώων. Ο μόνος τρόπος, για να διορθωθεί το πρόβλημα, είναι να αποφεύγετε την αιτία. Αυτό σημαίνει να μην έχετε κατοικίδια. Αν είστε ευαίσθητοι στα μικρά ποσοστά του χνουδιού που βρίσκεται στα μάλλινα, αποφεύγετε τα προϊόντα που φτιάχνονται κυρίως από μαλλί. Μην αγοράζετε έπιπλα ή χαλιά που περιέχουν τρίχες ζώων.

Υφομύκητες

Οι άνθρωποι με πολλές αλλεργίες είναι ευαίσθητοι στα σπόρια ορισμένων κοινών υφομυκήτων που βρίσκονται στον αέρα. Οι εξωτερικοί υφομύκητες παράγουν σπόρια περισσότερο το καλοκαίρι και νωρίς την άνοιξη, παρόλο που σε θερμά κλίματα μπορεί να είναι παρόντες όλο το χρόνο. Οι εσωτερικοί υφομύκητες παράγουν σπόρια όλο το χρόνο προκαλώντας συνεχώς προβλήματα στους ανθρώπους που είναι ευαίσθητοι.

Οι υφομύκητες είναι αυξημένοι μεσα στο σπίτι σε υγρές περιοχές, όπως υπόγεια και μπάνια, καπιτονέ έπιπλα και κρεβάτια, χαλιά, ταριχευμένα ζώα, ξύλα, βιβλία και ταπετσαρίες. Οι εξωτερικοί ζουν στο χώμα και στα λιπάσματα ή στα υγρά σημεία βλάστησης. Οι άνθρωποι που είναι επιρρεπείς στα σπόρια των υφομυκήτων αντιδρούν πιο έντονα όταν κουρεύουν το γρασίδι, όταν συλλέγουν τη σοδειά ή περπατούν μέσα σε ψηλά χόρτα και φυτά.

Συνήθεις προσβάλλοντες υφομύκητες είναι οι εσωτερικοί υφομύκητες Penicillium, Aspergillus, Mucor και Rhizophus, και οι εξωτερικοί Alternaria και Hormodendrum.

Κρατήστε τις πόρτες και τα παράθυρα κλειστά, όσο περισσότερο γίνεται, και, όταν χρειάζεται, χρησιμοποιήστε στο σπίτι, στο αυτοκίνητο ή στο γραφείο air-conditioning. Στεγνώστε το υγρό δάπεδο χρησιμοποιώντας έναν αφυγραντήρα. Βεβαιωθείτε πως καθαρίζετε τον αφυγραντήρα τακτικά, ώστε να μην αναπτύσσονται μέσα υφομύκητες και άλλα παράσιτα. Καθαρίζετε τους τοίχους του μπάνιου και του υπογείου με απολυμαντικά. Αντί να χρησιμοποιείτε ταπετσαρίες, βάψτε τους τοίχους με αντιμυκητιασική μπογιά.

Σκόνη και ακάρεα

Η σκόνη του νοικοκυριού περιέχει όλα τα είδη των ουσιών, συμπεριλαμβανομένων γύρης, σπορίων υφομυκήτων και χνουδιού ζώων. Παρ’ όλα αυτά, η πρωταρχική αιτία της αλλεργικής αντίδρασης στη σκόνη είναι τα μικροσκοπικά ακάρεα. Τα ακάρεα της σκόνης βρίσκονται σε υγρά, θερμά περιβάλλοντα.

Ο καλύτερος τρόπος να χειριστείτε τη σκόνη είναι να κρατήσετε το σπίτι σας όσο γίνεται απαλλαγμένο από τη σκόνη και τα ποσοστά της υγρασίας χαμηλά. Αυτό σημαίνει να σκουπίζετε και τη σκόνη που δεν φαίνεται με ένα βρεγμένο πανί. Να πλένετε τα πατάκια και τα καλύμματα των επίπλων εβδομαδιαία. Αν εσείς έχετε αλλεργία, να έχετε κάποιον άλλο να καθαρίζει, αν γίνεται, ή να φοράτε μία μάσκα για τη σκόνη.

Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε έπιπλα παραγεμισμένα που παγιδεύουν τη σκόνη, όπως κρεβάτια καπιτονέ θολωτά, κουκέτες, χαλιά, κουρτίνες, περσίδες και έπιπλα με ύφασμα. Βάλτε στα μαξιλάρια, στα παπλώματα και στα στρώματα αντιαλλεργικά καλύμματα. Να σημειωθεί πάντως ότι μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι τα αντιαλλεργικά καλύμματα αν και μειώνουν τα ακάρεα της σκόνης, δεν μειώνουν τα αλλεργικά συμπτώματα, κάτι που προκάλεσε έκπληξη.

Ένα σύστημα κεντρικής θέρμανσης και κλιματισμού που φιλτράρει τον αέρα αποτελεί μεγάλη βοήθεια. Μπορεί επίσης, αν θέλετε, να χρησιμοποιήσετε έναν αφυγραντήρα.

Διάφορες ερεθιστικές ουσίες

Πολλές άλλες εισπνεόμενες ουσίες μπορούν να προκαλέσουν αντιδράσεις σε ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων. Αυτές είναι:

• Βιομηχανικός καπνός και αναθυμιάσεις.

• Καπνός τσιγάρου.

• Πούδρα προσώπου και μωρών.

• Σαπούνια και απορρυπαντικά σε σκόνη. Οι άνθρωποι με αναπνευστικές αλλεργίες είναι

πιο πιθανό να είναι ευαίσθητοι σε αυτές τις ερεθιστικές ουσίες. Αν νιώθετε να ενοχλείστε από αυτές τις ουσίες, προσπαθήστε, όσο γίνεται, να τις αποφύγετε.

Διάγνωση αλλεργιών

Για να προσδιοριστεί η αιτία των συμπτωμάτων αλλεργίας που έχετε, μπορεί ο γιατρός σας να σας κάνει ερωτήσεις, για να καθορίσει πόσο σοβαρή είναι η αντίδραση, αλλά και να μάθει πόσο συχνά εκδηλώνεται, αν διαρκεί όλο το χρόνο ή είναι εποχιακή και τις περιστάσεις στις οποίες συμβαίνει τακτικότερα.

Μία σειρά δερματικών αντιδράσεων μπορεί να βοηθήσει στην ταυτοποίηση των αλλεργιογόνων στα οποία είστε περισσότερο ευαίσθητοι. Η εργαστηριακή εξέταση IgE αντισωμάτων (ανοσοσφαιρινών Ε) για συγκεκριμένο αλλεργιογόνο, παλαιότερα γνωστή ως radioallergosorbent test (RAST), μπορεί να χρησιμοποιηθεί, για να ελεγχθούν συγκεκριμένα αντισώματα στο σώμα σας. Επειδή ορισμένοι άνθρωποι είναι ευαίσθητοι σε περισσότερα από ένα αλλεργιογονα, μπορεί να είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ακριβώς ποιο από τα αλλεργιογονα προκαλεί μεγαλύτερο πρόβλημα.

Αντιμετώπιση και θεραπεία

Η πιο αποτελεσματική θεραπεία για την αλλεργία από τους υφομύκητες, από τη σκόνη και από το χνούδι των ζώων είναι η αποφυγή τους. Αυτό μπορεί να είναι ευκολότερο να το πει κανείς από το να το κάνει, διότι ορισμένα αλλεργιογόνα, ειδικά τα σπόρια των υφομυκήτων, μεταφέρονται με τον άνεμο, όπως η γύρη. Με τη γύρη το να μένετε μέσα στο σπίτι σε ένα κλιματιζόμενο περιβάλλον αποτελεί συχνά το αποτελεσματικότερο μέτρο.

Όταν το αλλεργιογόνο είναι η σκόνη του σπιτιού ή το χνούδι των ζώων, μπορείτε να λάβετε μέτρα, για να περιορίσετε την έκθεση. Επιπρόσθετα, φάρμακα όπως τα αντιισταμινικά και τα κορτικοστεροειδή μπορούν να εξαλείψουν τα συμπτώματα. Τέλος η ανοσοθεραπεία μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος στα αλλεργιογόνα.

Δείτε επίσης