Παθήσεις μαστών και θηλών: Συμπτώματα και θεραπεία

mastos 4Οι παθήσεις των μαστών κυμαίνονται από το ενοχλητικό αλλά ακίνδυνο πρήξιμο που αισθάνονται πολλές γυναίκες πριν την έμμηνο ρύση μέχρι τον καρκίνο του μαστού. Οι μολύνσεις των μαστών ανταποκρίνονται συνήθως γρήγορα στη θεραπεία. Αν δεν ανταποκριθούν, μπορεί να δημιουργηθεί απόστημα που θα πρέπει να αποστραγγιστεί.

1. Μολύνσεις μαστών

Η μόλυνση των μαστών (μαστίτιδα) είναι συνηθισμένη στις γυναίκες που θηλάζουν ή έχουν πρόσφατα σταματήσει το θηλασμό. Αιτία είναι τα βακτήρια που έχουν εισχωρήσει στον έναν ή και στους δύο μαστούς. Αν η μόλυνση είναι σοβαρή, μπορεί να προκαλέσει απόστημα. Οι γειτονικοί ιστοί προστατεύονται με την έκκριση μίας ουσίας που δημιουργεί ένα τείχος γύρω από τη μόλυνση. Μέσα από το τείχος μαζεύεται πύο.

Σημεία και συμπτώματα

  •  Ευαισθησία και ερυθρότητα στο δέρμα του μαστού.
  •  Επίπονο πρήξιμο ή κάποιο εξόγκωμα στο μαστό.
  •  Πρήξιμο στον κοντινό λεμφικό αδένα στην περιοχή της μασχάλης σας.

Σε μία γυναίκα που θηλάζει τα σημεία και τα συμπτώματα που αναφέραμε παραπάνω υποδηλώνουν έντονα μαστίτιδα. Μολύνσεις των μαστών μπορεί επίσης να παρουσιαστούν σε γυναίκες που δε θηλάζουν.

Ο γιατρός σας θα θελήσει πιθανόν να σας ξαναδεί σε μερικές εβδομάδες μετά την αρχική διάγνωση και θεραπεία, για να βεβαιωθεί ότι η μόλυνση έχει καταπολεμηθεί. Επίμονες ή συχνές εμφανίσεις μολύνσεων των μαστών χρειάζονται εξετάσεις, για να αποκλειστεί η περίπτωση καρκίνου. Οι εξετάσεις μπορεί να είναι μαστογραφία, υπερηχογράφημα και βιοψία.

Πρόληψη. Αν θηλάζετε, αποτρέποντας την είσοδο βακτηριδίων στο μαστό θα αποφύγετε τη μόλυνση. Διατηρείτε τις θηλές σας καθαρές και στεγνές μεταξύ των θηλασμών. Αποφύγετε ρούχα που τρίβονται ή ερεθίζουν τις θηλές.

Τι είναι η μόλυνση των μαστών από ζυμομύκητες. Οι ζυμομύκητες είναι είδος μυκήτων που μπορεί να μολύνει τις θηλές και το μαστό σας κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Μπορεί να έχετε πόνο στη θηλή ή στο μαστό σας, ακόμα και όταν το βρέφος έχει τοποθετηθεί και θηλάζει σωστά. Ο πόνος μπορεί να εντοπίζεται στη μία ή και στις δύο θηλές ή στους μαστούς ή και στα δύο.

Τα σημεία και τα συμπτώματα είναι ερυθρότητα και κνησμός του δέρματος που ξεφλουδίζει στη θηλή ή στη σκουρόχρωμη περιοχή που την περιβάλλει (θηλαία άλως). Οι πληγές στις θηλές που δεν αναρρώνουν μπορεί να οφείλονται σε μόλυνση από ζυμομύκητες. Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι πόνος σαν κάψιμο κατά κύματα κατά τη διάρκεια ή μετά το θηλασμό. Το μωρό σας μπορεί να μην έχει σημεία ή συμπτώματα ή μπορεί να έχει άφθες ή να έχει συγκαεί εξαιτίας μόλυνσης από ζυμομύκητες.

Η λοίμωξη από ζυμομύκητες μπορεί να εκδηλωθεί μετά από λήψη αντιβίωσης. Επισκεφθείτε το γιατρό σας για διάγνωση και θεραπεία.

Θεραπεία για τις μολύνσεις

Η φαρμακευτική αγωγή συνήθως καταπολεμά τη μόλυνση. Ωστόσο, μερικές φορές είναι απαραίτητη εγχείρηση.

Φάρμακα. Ο γιατρός θα σας χορηγήσει πιθανώς αντιβιοτικά και ενδεχομένως ένα αναλγητικό για τον πυρετό και τον πόνο. Αν θηλάζετε, μη σταματήσετε. Αυτά τα φάρμακα συνήθως δεν έχουν βλαβερές συνέπειες στην παροχή γάλακτος ή στο μωρό σας.

Προσωπική φροντίδα. Να ξεκουράζεστε πολύ και να αυξήσετε την κατανάλωση υγρών. Διατηρώντας ζεστή την περιοχή του προβλήματος ανακουφίζεστε από τον πόνο.

Εγχείρηση. Συνήθως ένα αντιβιοτικό είναι επαρκής θεραπεία, αλλά, αν σχηματιστεί απόστημα, θα πρέπει να αποστραγγιστεί. Ο γιατρός σας μπορεί να αναρροφήσει το απόστημα με μία βελόνα ή κάνοντας μία μικρή τομή.

2. Παθήσεις θηλών

Είναι πολύ σημαντικό να παρατηρείτε τις αλλαγές στις θηλές σας. Αν παρατηρήσετε ασυνήθιστες αλλαγές στις θηλές ή στο μαστό σας, επισκεφθείτε το γιατρό σας για μία εξέταση στήθους. Σε περίπτωση εκκρίσεων από τη θηλή μπορεί να πάρει δείγμα του υγρού για εργαστηριακή ανάλυση. Αν η θηλή αντιστράφηκε πρόσφατα ή βγαίνει έκκριμα με αίμα, είναι απαραίτητες εξετάσεις για καρκίνο που μπορεί να περιλαμβάνουν και μαστογραφία.

Οι εκκρίσεις και η αντιστροφή της θηλής είναι σπάνια σοβαρές. Ωστόσο, μπορεί να είναι ένδειξη καρκίνου και γι’ αυτό θα πρέπει να εξεταστούν από το γιατρό, για να εντοπιστεί το αίτιο τους.

Σημεία και συμπτώματα

  •  Εκκρίσεις από τη θηλή σας.
  •  Η θηλή ξαφνικά εισέχει.
  •  Εξογκώματα στην περιοχή γύρω από τη θηλή (θηλαία άλως).
  •  Σκληρία στη θηλή.

Αν και τις περισσότερες φορές το αίτιο δεν έχει σχέση με τον καρκίνο (καλοήθες), μερικές αλλαγές μπορεί να σχετίζονται με καρκίνο.

Κίτρινο, πράσινο, καφέ ή γκρι υγρό που εκκρίνεται από διάφορα σημεία και από τις δύο θηλές οφείλεται συνήθως σε ινοκυστική μαστοπάθεια ή σε διογκωμένους πόρους (εκτασία γαλακτοφόρων πόρων). Το λευκό υγρό από πολλαπλούς πόρους είναι μάλλον γάλα, ιδιαίτερα αν προέρχεται και από τις δυο θηλές.

Ένα έκκριμα που είναι σκούρο κόκκινο ή μαύρο περιέχει αίμα. Μπορεί να υποδηλώνει ένα μικροσκοπικό καλοήθη όγκο που αναπτύσσεται σε κάποιο γαλακτοφόρο πόρο, αν και ο καρκίνος των μαστών είναι επίσης μία μικρή πιθανότητα. Ένα έκκριμα που είναι διάφανο (σαν νερό) μπορεί επίσης να υποδηλώνει την ύπαρξη καρκίνου.

Οι αντεστραμμένες θηλές (που κοιτάζουν προς τα μέσα) είναι φυσιολογικές, αν τις έχετε από την εφηβεία σας (αυτή η κατάσταση ονομάζεται εισολκή θηλών: η θηλή αντί να προβάλλει προς τα έξω είναι στραμμένη προς τα μέσα στον μαστό.Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να προβάλλει αν ερεθιστεί ενώ σε άλλες παραμένει μόνιμα και σταθερά προς τα μέσα ανεξάρτητα ερεθισμού. Τόσο οι γυναίκες αλλά και οι άνδρες μπορεί να έχουν εισολκή θηλών). Μια θηλή που αντιστρέφεται σε πιο μεγάλη ηλικία μπορεί να αποτελεί σημάδι καρκίνου. Μικρά εξογκώματα στην περιοχή γύρω από τη θηλή σας είναι συνήθως κύστεις που δημιουργήθηκαν από φραγμένους σμηγματογόνους αδένες. Αν αναπτυχθεί μόλυνση, μία κύστη μπορεί να μετατραπεί σε δοθιήνα.

Αν η θηλή σας ξεφλουδίζει, αυτό οφείλεται συνήθως σε καλοήθεις αλλαγές. Αν το ξεφλούδισμα επιμένει, μπορεί να χρειαστεί να κάνετε βιοψία, για να αποκλείσετε τον καρκίνο. Η νόσος του Paget είναι ένα είδος καρκίνου των μαστών που παρουσιάζεται αρχικά με ερυθρότητα, φολίδες ή κνησμό στη θηλή. Μπορεί να διαγνωσθεί λανθασμένα ως έκζεμα, ένα είδος δερματικής πάθησης.

Αν οι αλλαγές δε σχετίζονται με καρκίνο, μπορεί να μη χρειάζεστε θεραπεία. Αν μία μολυσμένη κύστη μετατραπεί σε δοθιήνα, ο γιατρός σας θα σας χορηγήσει πιθανώς ένα αντιβιοτικό. Η ανάγκη για εγχείρηση εξαρτάται από το πρόβλημα.

Δείτε επίσης