Τα ψηλά τακούνια φθείρουν τις αρθρώσεις

Ποτέ κανείς δεν έχει πει ότι τα  ψηλά τακούνια είναι άνετα και για να είμαστε ειλικρινείς, δεν είναι καν κατασκευασμένα για περπάτημα.

Αλλά τώρα μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ λέει ότι ότι οι γόβες στιλέτο μπορούν να επιταχύνουν τις φθορές των αρθρώσεως στις γυναίκες ακόμα και κατά 20 χρόνια. Ουσιαστικά, αυξάνουν τις πιθανότητες αρθρίτιδας γονάτου αργότερα στη ζωή.

Αυτό που βρήκε η μελέτη είναι μάλλον τρομακτικό. Το περπάτημα με τακούνια μεγαλύτερα των 4,5 εκατοστών προκαλεί αλλαγές παρόμοιες με εκείνες που βλέπουν οι γιατροί στις γυναίκες με αρθρίτιδα στα γόνατα.

Επειδή το να περπατάει κανείς με τέτοια τακούνια είναι εντελώς αφύσικο, προκαλούνται φθορές στα γόνατα. Για ποιο λόγο νομίζετε ότι ή οστεοαρθρίτιδα γονάτου είναι δύο φορές πιο συχνή στις γυναίκες απ’ ό,τι στους άντρες; Τα ψηλά τακούνια χαλάνε τον χόνδρο που υπάρχει στα γόνατα και λειτουργεί ως αμορτισέρ του σώματος.

Πίεση στα γόνατα

Τη μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, οι οποίοι κατέγραψαν τον τρόπο βαδίσματος 14 γυναικών οι οποίες περπατούσαν με διάφορα είδη παπουτσιών, από επίπεδα αθλητικά μέχρι ψηλοτάκουνα. Επίσης, έβαλαν κάθε γυναίκα να περπατήσει και με ένα βαρύ γιλέκο που ζύγιζε 20% του σωματικού τους βάρους της. Οι ερευνητές εστίασαν τη προσοχή τους στο πώς τα γόνατα κινούνται, ανάλογα με το ύψος των τακουνιών και το βάρος της γυναίκας.

Όπως γράφουν στο περιοδικό Journal of Orthopaedic Research, όσο αυξανόταν το ύψος των τακουνιών, τόσο άλλαζε ο τρόπος βαδίσματος, συμπεριλαμβανομένων των κινήσεων των γονάτων τους. Οι αλλαγές αυτές ήταν πιο εμφανείς στις γυναίκες που είχαν παραπανίσια κιλά.

Όταν περπατάτε με ψηλά τακούνια, τα γόνατά σας είναι πιο πιθανό να είναι λυγισμένα τη στιγμή που τα πόδια σας ακουμπούν στο έδαφος. Αυτό ασκεί πίεση στα γόνατά σας, και κάνει τα πόδια σας να βαδίζουν με τρόπο που μοιάζει με αυτόν των μεγαλύτερων γυναικών που έχουν οστεοαρθρίτιδα. Αν τώρα είστε υπέρβαρες, ασκούνται ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις στις αρθρώσεις σας.

«Πολλές από τις αλλαγές που παρατηρήθηκαν με το αυξανόμενο ύψος των τακουνιών και το αυξανόμενο βάρος είναι παρόμοιες με εκείνες που παρατηρούνται με την ηλικία και με την εξέλιξη της οστεοαρθρίτιδας», γράφουν οι ερευνητές. Και προσθέτουν: «Αυτό υποδηλώνει ότι η χρήση ψηλοτάκουνων παπουτσιών, ιδίως σε συνδυασμό με περίσσιο σωματικό βάρος, μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο οστεοαρθρίτιδας στις γυναίκες».

Και μιλάμε για μόνο 4,5 εκατοστά ύψος. Τα πολύ ψηλά τακούνια, εκτός από το ότι μπορεί να σας κάνουν να μοιάζετε ετοιμόρροπη, μπορεί ακόμα και να σας δολοφονήσουν. Έστω κι αν δεν κινδυνεύετε να πέσετε επειδή έχετε μάθει καλά να περπατάτε μ’ αυτά, φθείρουν όχι μόνο τα γόνατα αλλά και τους αστραγάλους ενώ μπορεί να προκαλέσουν πόνο στην πλάτη. Ακόμα, ασκούν μεγάλη πίεση στη φτέρνα, κάτι που επίσης μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα.

Μη φοράτε λοιπόν συνέχεια ψηλά παπούτσια αλλά δώστε στα πόδια σας χρόνο να αναπαυθούν. Το σώμα σας θα σας ευχαριστήσει γι’ αυτό αργότερα.

Δείτε επίσης