Τι πρέπει να ξέρετε για τη δίαιτα του γκρέιπφρουτ

Η δίαιτα του γκρέιπφρουτ επινοήθηκε την δεκαετία του 1930 αλλά έγινε παγκοσμίως γνωστή στη δεκαετία του 1980 αποκτώντας πολλούς οπαδούς μέχρι σήμερα.

Είναι επίσης δημοφιλής μεταξύ ορισμένων διάσημων προσώπων. Η ηθοποιός Μπρουκ Σήλντς και η τραγουδίστρια Κάιλι Μινόγκ έχουν εκφράσει δημόσια την προτίμησή τους σ’ αυτήν τη δίαιτα η οποία υπάρχει σε διάφορες παραλλαγές.

Η δίαιτα είναι σχεδιασμένη για 21 ημέρες.  Μερικές φορές συνιστάται μία μερίδα γκρέιπφρουτ πριν ή μετά από κάθε γεύμα χωρίς καμία αλλαγή στο διαιτολόγιο και άλλες φορές αυτό συνδυάζεται με μείωση των υδατανθράκων και των αμυλούχων τροφών. Η δίαιτα απαγορεύει το φρέσκο κρεμμύδι, τις πατάτες, το σέλινο, τα μπιζέλια, τα αγγούρια, τα καρότα, το λάχανο, τα φασολάκια, το μαρούλι, το τσίλι, τη μαγιονέζα και τα λουκάνικα.

Σύμφωνα με τους υποστηρικτές της δίαιτας, αυτός που την ακολουθεί μπορεί να καταναλώνει απεριόριστη ποσότητα τροφής αρκεί να προέρχεται από πρωτεΐνες ή λίπος και όχι από υδατάνθρακες. Το γκρέιπφρουτ πάντως είναι το απαραίτητο συνοδευτικό σε πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό.

Η ναρινγκενίνη

Η θεωρία πίσω από αυτή τη δίαιτα είναι ότι το γκρέιπφρουτ είναι ότι το συγκεκριμένο φρούτο περιέχει ένζυμα που βοηθούν τον οργανισμό να κάψει το σωματικό λίπος και περιορίζει την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων.

Πιο συγκεκριμένα, περιέχει μία ουσία που θεωρείται ότι αυξάνει τις καύσεις του σωματικού λίπος, τη ναρινγκενίνη. Ορισμένες μελέτες έχουν υποστηρίξει αυτή την ιδέα π.χ. ερευνητές του Πανεπιστημίου του Δυτικού Οντάριο, στον Καναδά, είχαν βρει το 2009 ότι η ναρινγκενίνη πράγματι εμποδίζει την αποθήκευσή του λίπους στο σώμα ύστερα από ένα γεύμα. Επίσης, μια άλλη μελέτη, από Ισραηλινούς ερευνητές, έδειξε ότι η ναρινγκενίνη μειώνει το “ζάχαρο” του αίματος, δηλαδή τη γλυκόζη.

Τώρα νέα ευρήματα αποκαλύπτουν ότι ένας άνθρωπος πρέπει να τρώει 40 γκρέιπφρουτ για να έχει αυτό το όφελος. Και αν έκανε κάτι τέτοιο, το αποτέλεσμα θα ήταν να πάρει 5.000 θερμίδες καταναλώνοντας τόσο πολλά σάκχαρα που θα ήταν επικίνδυνα για την υγεία του.

Ο Κόμπι Νάαμιας, διευθυντής του Κέντρου ΒιοΜηχανικής Alexander Grass του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ και οι συνεργάτες τους που έκαναν τη νέα μελέτη, εκτιμούν ότι η απώλεια βάρους που επιτυγχάνεται από τη δίαιτα του γκρέιπφρουτ πιθανώς να οφείλεται στο ότι αυτοί που την εφαρμόζουν μειώνουν την ποσότητα των θερμίδων που καταναλώνουν.

Όταν ο οργανισμός απορροφά την ναρινγκενίνη, ενεργοποιούνται μηχανισμοί διάσπασης του σωματικού λίπους. Επειδή όμως η απορρόφησή της δεν είναι εύκολη, ένας άνθρωπος πρέπει να φάει γύρω στα 40 γκρέιπφρουτ για να ωφεληθεί πραγματικά. Όμως κανείς δεν ξέρει τι παρενέργειες μπορούν να υπάρξουν από την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας από την ουσία.

«Η διατροφική επιστήμη είναι πολύπλοκη και ο κόσμος δεν πρέπει να αναζητά εύκολες λύσεις», ανέφερε ο Ντουέιν Μέλορ, καθηγητής Διαιτητικής στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ και εκπρόσωπος της Βρετανικής Διαιτητικής Εταιρείας.

Δείτε επίσης