Εγχείρηση βλεφάρου (βλεφαροπλαστική)

imvlefaroplastiskh5agesΜε τα χρόνια ο ιστός του βλεφάρου χάνει την ελαστικότητα του, τη δύναμη του και την τάση του. Συσσωρεύεται λίπος γύρω από τα μάτια σας.

Τα βλέφαρα σας μπορεί να πέφτουν και να έχετε σακούλες κάτω από τα μάτια σας. Τα πεσμένα βλέφαρα μπορεί να είναι επίσης κληρονομικά.

Όποια και αν είναι η αιτία, μπορεί να φαίνεστε συνέχεια κουρασμένοι. Κάποιες φορές το πεσμένο δέρμα ίσως να εμποδίζει την όραση σας.

Εγχείρηση

Η βλεφαροπλαστική είναι μία χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του περίσσιου δέρματος και λίπους από το πάνω και κάτω βλέφαρο. Η επέμβαση γίνεται συνήθως με τοπική αναισθησία.

Ο χειρουργός κάνει μία τομή στην πτυχή του βλεφάρου κοντά στις βλεφαρίδες. Το δέρμα, ο μυς και το λίπος που περισσεύουν αφαιρούνται και η τομή κλείνει.

Οι ελαφριές περιπτώσεις θεραπεύονται κάποιες φορές με εγχείρηση με λέιζερ. Σε αυτή την επέμβαση το λέιζερ συρρικνώνει και σφίγγει το δέρμα και τους μυς, χωρίς να τους αφαιρεί.

Ανάρρωση

Η βλεφαροπλαστική δεν εμποδίζει την όραση και μπορείτε να φορέσετε τα γυαλιά σας την επόμενη μέρα μετά την επέμβαση.

Τα γυαλιά μπορούν επίσης να προστατεύσουν τα βλέφαρα από τραυματισμό. Τυχόν οίδημα, ευαισθησία και πόνος θα υποχωρήσουν σε 2 με 4 εβδομάδες.

Μπορεί να έχετε κάποια προσωρινά προβλήματα. Επειδή αρκετά μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία διαταράσσονται κατά την επέμβαση, μπορεί να έχετε περιοχές με αίμα κάτω από το δέρμα (αιμάτωμα). Αυτές συνήθως υποχωρούν μετά από μερικές ημέρες και δεν αφήνουν μόνιμο σημάδι.

Μερικοί άνθρωποι βλέπουν προσωρινά διπλά είδωλα τις πρώτες ώρες μετά την επέμβαση. Αρκετοί αναφέρουν υπερβολικά δάκρυα για λίγες ημέρες, αλλά αυτό συνήθως υποχωρεί.

Μία μόλυνση μετά την εγχείρηση είναι σπάνια, αλλά μπορεί να συμβεί. Επισκεφθείτε το γιατρό σας, αν έχετε:

  • Υπερβολικό οίδημα που δεν υποχωρεί προοδευτικά.
  • Ερυθρότητα που αυξάνεται από ημέρα σε ημέρα.
  • Ευαισθησία ή πόνο στο βλέφαρο που δεν υποχωρεί προοδευτικά.
  • Προβλήματα με την όραση.

Δείτε επίσης