Βουλωμένο αυτί από κερί και αντιμετώπιση

Ο έξω ακουστικός πόρος είναι καλυμμένος με δέρμα που φέρει τριχίτσες και αδένες που παράγουν κερί (οι ΩΡΛ το λένε κυψελίδα ή βύσμα κυψέλης).

Αυτές οι τριχίτσες και το κερί παγιδεύουν τη σκόνη και άλλα ξένα σώματα, για να τα εμποδίσουν να εισχωρήσουν στο αφτί σας, προστατεύοντας έτσι τους ευαίσθητους μηχανισμούς του αφτιού σας.

keri afti5Κανονικά η μικρή ποσότητα κεριού που δημιουργείται βγαίνει με τον καιρό στο άνοιγμα του αφτιού, όπου και πέφτει ή αφαιρείται, όταν πλένεστε.

Σε μερικούς ανθρώπους όμως παράγεται ή συσσωρεύεται υπερβολική ποσότητα κεριού. Αυτό το επιπλέον κερί μπορεί να σκληρύνει και να φράξει τον ακουστικό πόρο. Αυτός είναι ο πιο συνηθισμένος λόγος της έκπτωσης της ακοής σε άτομα ανεξαρτήτου ηλικίας.

Σημεία και συμπτώματα

  • Αίσθηση ότι το αφτί σας είναι βουλωμένο.
  • Μερική έκπτωση της ακοής.

Διάγνωση

Αν νιώθετε μία προοδευτική έκπτωση της ακοής σε μία περίοδο μερικών εβδομάδων ή μηνών, έχετε πόνο στο αφτί ή ακούτε συνεχόμενους ή περιστασιακούς θορύβους, όπως κουδούνισμα ή βουητό στα αφτιά σας (εμβοές), ο γιατρός σας θα σας εξετάσει για σημεία απόφραξης από βύσμα κυψελίδας.

Αντιμετώπιση

Ο ακουστικός πόρος και το τύμπανο (τυμπανική μεμβράνη) είναι ευαίσθητα και μπορείτε να τα τραυματίσετε εύκολα σκαλίζοντας τα με αντικείμενα, όπως μία μπατονέτα για τα αφτιά ή τσιμπιδάκια ή στριμμένα κομμάτια χαρτιού. Αυτά συνήθως δεν αφαιρούν το κερί που προκαλεί το πρόβλημα και μπορούν εύκολα να τραυματίσουν τον ακουστικό πόρο και το τύμπανο σας.

Αν το αφτί σας είναι υγιές και έχετε συχνά πρόβλημα με υπερβολικό κερί, μπορείτε να χρησιμοποιείτε μία φθηνή πρακτική λύση, για να αφαιρείτε το κερί. Υπάρχουν επίσης σκευάσματα που μπορείτε να πάρετε από το φαρμακείο, τα οποία είναι όμως πιο ακριβά και συχνά λιγότερο αποτελεσματικά.

Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

  1. Ρίξτε δύο φορές την ημέρα για αρκετές ημέρες μερικές σταγόνες babyoil, μαγειρικού λαδιού ή γλυκερίνης στο αφτί σας με ένα σταγονόμετρο, για να μαλακώσετε το κερί. Αφού μαλακώσετε καλά το κερί, μπορείτε να δοκιμάσετε να το αφαιρέσετε.
  2. Γεμίστε μία πλαστική σύριγγα με 60 mlνερό σε θερμοκρασία σώματος. Αν το νερό είναι πολύ παγωμένο ή ζεστό, η ακόλουθη διαδικασία μπορεί να σας προκαλέσει σοβαρή αλλά σύντομη ζάλη.
  3. Με το κεφάλι σας να γέρνει προς τα κάτω, τραβήξτε το εξωτερικό αφτί σας πάνω και προς τα πίσω, για να ευθυγραμμίσετε τον ακουστικό σας πόρο. Με το άλλο σας χέρι ψεκάστε το νερό στον πόρο ασκώντας ελαφριά πίεση χωρίς να προκαλείται πόνος.
  4. Γυρίστε το κεφάλι σας, για να επιτρέψετε στο νερό να χυθεί μέσα στο νιπτήρα ή σε μία λεκάνη. Μπορεί να χρειαστείτε να ξεβγάλετε πολλές φορές, μέχρι να δείτε το κερί να πέφτει, συνήθως σε μορφή βύσματος.
  5. Στεγνώστε εξωτερικά το αφτί σας με μία πετσέτα ή με ένα πιστολάκι.
  6. Στεγνώστε τον ακουστικό σας πόρο ρίχνοντας ένα ολόκληρο σταγονόμετρο οινοπνεύματος μέσα στον πόρο. Αυτό θα εξατμισθεί μαζί με το νερό και θα σκοτώσει τα βακτήρια και τους μύκητες. Γείρετε το κεφάλι σας προς το πλάι, για να χυθεί το οινόπνευμα.

Ο γιατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει μία παρόμοια μέθοδο, για να αφαιρέσει το κερί. Μπορεί όμως να χρησιμοποιήσει και μία ειδική συσκευή αναρρόφησης ή να αφαιρέσει το κερί με ένα όργανο που ονομάζεται ξέστρο.

Δείτε επίσης