O χυμός παντζαριού βελτιώνει την απόδοση της άσκησης

Ο χυμός από παντζάρια μπορεί να σας βοηθήσει να ασκείστε για περισσότερη ώρα διαπίστωσε μια μελέτη που έγινε σε άνδρες και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό American Journal of Physiology.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο χυμός παντζαριού βελτιώνει την απόδοση κατά τη διάρκεια της άσκησης και μειώνει το φόρτο εργασίας της καρδιάς.

Αυτό συμβαίνει επειδή βοηθάει την καρδιά να μεταφέρει περισσότερο οξυγόνο στους μυς του σώματος. Έτσι οι άνθρωποι μπορούν να ασκηθούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα πριν κουραστούν οι μυς τους.

Οι άνθρωποι που έπιναν το κόκκινο χυμό είχαν επίσης χαμηλότερη πίεση αίματος, ένα εύρημα που επιβεβαιώνει τις προηγούμενες έρευνες για το θέμα αυτό.

Νιτρικά άλατα

Ερευνητές αναφέρουν ότι τα οφέλη του ποτού προέρχονται από το γεγονός ότι περιέχει νιτρικό άλας (NO3). Το νιτρικό άλας, όταν μεταβολιστεί μέσα στο σώμα, μπορεί να διαστείλει τα αιμοφόρα αγγεία και να αυξήσει τη ροή του αίματος. Αυτό αυξάνει την απόδοση κατά τη διάρκεια της άσκησης και βέβαια ρίχνει την πίεση του αίματος.

Στα παντζάρια υπάρχουν υψηλές συγκεντρώσεις νιτρικών αλάτων. Επίσης υπάρχουν στο σέλινο, στο λάχανο και σε άλλα φυλλώδη πράσινα λαχανικά όπως το σπανάκι και το μαρούλι.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι άνδρες που έπιναν χυμό από παντζάρι για 14 ημέρες είχαν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και μεγαλύτερη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, όταν ασκούσαν και όταν ήταν σε ανάπαυση.

Μια προηγούμενη μελέτη είχε βρει ότι οι άνθρωποι που έπιναν 500 ml χυμού παντζαριών ήταν σε θέση να αυξήσουν κατά 16% τις επιδόσεις τους σε ένα ποδήλατο γυμναστικής.

Επίσης, μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Hypertension, βρήκε ότι ένα φλιτζάνι χυμός από παντζάρι την ημέρα οδήγησε σε πτώση 7% της αρτηριακής πίεσης σε άτομα με υπέρταση.

Δείτε επίσης