Έξι συνήθειες για καλύτερη υγεία

Ενδιαφέρεστε να βελτιώσετε την υγεία σας; Τότε υπάρχουν μερικά απλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε, σύμφωνα με ένα βιβλίο που έχει τίτλο “The Lucky Years” και συγγραφέας είναι ο Ντέιβιντ Άγκους, καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας.

ygeiaΣύμφωνα με τον Άγκους το 40% των αυτών που κάνουμε και προάγουν ή καταστρέφουν την υγεία μας αφορούν συνήθειες και όχι συνειδητές αποφάσεις.

Ιδού ποιες είναι, κατά το συγγραφέα, οι κυριότερες υγιεινές συνήθειες που μπορούμε να αλλάξουμε και να βελτιώσουμε την υγεία μας:

  1. Περισσότερες αγκαλιές. Η αγκαλιά βελτιώνει τον καρδιακό παλμό, μειώνει την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα της κορτιζόλης (της ορμόνης του στρες). Επίσης, ενεργοποιεί την έκκριση χημικών ουσιών του εγκεφάλου που προκαλούν ευεξία και να διεγείρει τον ιππόκαμπο, ο οποίος ελέγχει τη μνήμη. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2014 έδειξε ότι οι αγκαλιές μεταξύ των ερωτευμένων μειώνουν τα συμπτώματα των ιώσεων.
  2. Μην κάνετε παρέα με άτομα που σας κάνουν να νιώθετε άσχημα. Είναι πλέον τεκμηριωμένο και επιστημονικά ότι η θετική ενέργεια κάνει θαύματα στην ψυχική και την σωματική υγεία. Μην κάνετε λοιπόν φιλίες και σχέσεις με άτομα που σας μεταδίδουν αρνητική ενέργεια ή σας παίρνουν την δική σας καλή διάθεση. Η γκρίνια και τα στραβά μούτρα κάθε μέρα βλάπτουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα και σας κάνουν δυστυχισμένους.
  3. Καλός ύπνος χωρίς ξυπνητήρι. Βάλτε ένα πρόγραμμα στον ύπνο σας και σε λίγο θα σας γίνει συνήθεια. Να κοιμάστε σε λογικές ώρες και να ξυπνάνε μόνοι σας, χωρίς ξυπνητήρι. Ο ποιοτικός ύπνος είναι φάρμακο για το σώμα και το μυαλό ενώ η έλλειψή του σχετίζεται με πολλά προβλήματα υγείας: παχαίνει, επηρεάζει τη μνήμη και αυξάνει την πιθανότητα για εγκεφαλικό.
  4. Αποφύγετε τα πρόσθετα των τροφίμων και τα τρανς λιπαρά. Είναι εύκολο αρκεί να αποφασίσετε ένα πράγμα: να μειώσετε δραστικά μέχρι εξαλείψεως την κατανάλωση προϊόντων του εμπορίου. Τρώτε μόνο σπιτικό φαγητό και προτιμήστε τα βιολογικά προϊόντα (αν έχετε την οικονομική δυνατότητα).  Ορισμένα χημικά πρόσθετα στα τρόφιμα, όπως οι γαλακτωματοποιητές, αν και μέχρι σήμερα θεωρούνται επισήμως αθώα (διαφορετικά ένα μεγάλο μέρος του τζίρου των εταιρειών θα είχε χαθεί) μπορούν να προκαλέσουν διαταραχές σύμφωνα με μια μελέτη του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Τζώρτζια που δημοσιεύθηκε στο Nature. Από την άλλη, τα τρανς λιπαρά είναι ότι χειρότερο υπάρχει στη διατροφή και βρίσκονται σε πολλά έτοιμα προϊόντα του εμπορίου.
  5. Μην παίρνετε χάπια με το παραμικρό.  Να θυμάστε ότι κάθε τι που βάζετε στο στόμα σας μπορεί να επηρεάσει την υγεία σας και ότι τα βότανα συχνά αλληλεπιδρούν με τα φάρμακα, με απρόσμενες συνέπειες. Ακόμα και τα απλά παυσίπονο μπορούν να έχουν παρενέργειες όπως έχουν δείξει οι τελευταίες μελέτες για την παρακεταμόλη.
  6. Περπατάτε καθημερινά και αποφύγετε το κάπνισμα. Δύο είναι οι χειρότερες συνήθειες στη ζωή. Το κάπνισμα και η καθιστική ζωή. Για το πρώτο, κάντε το παν να το σταματήσετε αν καπνίζετε, όσο για το δεύτερο προσπαθείτε να ασκείστε όποτε σας δίνεται η ευκαιρία. Οι τελευταίες μελέτες έχουν δείξει ότι είναι λάθος να θεωρούμε ότι κάποιο είδος γυμναστικής είναι καλύτερο από άλλο. Περπατάτε, ανεβαίνετε σκάλες,  κάνετε βαράκια και ότι άλλο σας αρέσει. Όταν τα είδη κάνουν καλό και το καλύτερο είναι ο συνδυασμός τους.

Δείτε επίσης