Το πράσινο τσάι προστατεύει από έμφραγμα αλλά όχι από καρκίνο

To πράσινο τσάι αυξάνει το προσδόκιμο ζωής γράφουν ερευνητές από το ιαπωνικό Εθνικό Κέντρο Καρκίνου, σε μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Annals of Epidemiology.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι έπιναν κάθε μέρα είχαν μειωμένες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα, καθώς διέτρεχαν μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν στεφανιαία νόσο.

prasino tsai 6Πάντως, η μελέτη δεν επιβεβαίωσε τις αντικαρκινικές ιδιότητες του τσαγιού που άλλες μελέτες έχουν υποδείξει. Το τσάι βρέθηκε να ωφελεί την καρδιά και τους πνεύμονες αλλά δεν φάνηκε να βοηθάει στο περίπτωση του καρκίνου.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα οφέλη του πράσινου τσαγιού σχετίζονται με τις πολυφαινόλες του, μία ομάδα ισχυρών αντιοξειδωτικών ουσιών συμπεριλαμβανομένου της γαλλικής επιγαλλοκατεχίνη-3 (EGCG) η οποία πιστεύεται ότι ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση και αδυνατίζει.

Το πράσινο τσάι περιέχει τέσσερις κύριες πολυφαινόλες: την γαλλική επικατεχίνη-3 (epicatechin-3-gallate ή ECG), την επιγαλλοκατεχίνη (epigallocatechin ή EGC), την επικατεχίνη (epicatechin ή EC) και την γαλλική επιγαλλοκατεχίνη-3 (epigallocatechin-3-gallate ή EGCG). Η τελευταία βρίσκεται σε μεγαλύτερη αφθονία.

Οφέλη για καρδιά και πνεύμονες αλλά χωρίς χωρίς αντικαρκινικές ιδιότητες

Η μελέτη άρχισε την περίοδο 1990-1994 περιλαμβάνοντας περίπου 90.000 άνδρες και γυναίκες που εκείνη την εποχή ήταν ηλικίας 40-69 ετών. Οι συμμετέχοντες τέθηκαν υπό παρακολούθηση για 18 χρόνια, κατά μέσο όρο. Οι ερευνητές τους ζητούσαν σε τακτά χρονικά διαστήματα να συμπληρώνουν ερωτηματολόγια για τον τρόπο ζωής και την πορεία της υγείας τους.

Στη διάρκεια της παρακολούθησης, 12.874 άτομα πέθαναν από διάφορες αιτίες (καρκίνο, έμφραγμα, εγκεφαλικό, τραυματισμό κ.λπ.). Οι επιστήμονες βρήκαν ότι η κατανάλωση τσαγιού συσχετιζόταν στατιστικά με μικρότερο κίνδυνο θανάτου.

Σε σύγκριση με τους άνδρες οι οποίοι δεν έπιναν πράσινο τσάι, αυτοί που έπιναν 1-2 φλιτζάνια την ημέρα είχαν 4% μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου ενώ αυτοί που έπιναν 3-4 φλιτζάνια την ημέρα είχαν 12% μικρότερο κίνδυνο θανάτου.

Στις γυναίκες, τα 1-2 φλιτζάνια πράσινο τσάι την ημέρα συσχετίσθηκαν με 10% λιγότερες πιθανότητες πρόωρου θανάτου, τα 3-4 φλιτζάνια με 13% λιγότερες πιθανότητες και τα 5 ή περισσότερα με 17% λιγότερες πιθανότητες πρόωρου θανάτου.

Οι διαφορές αυτές οφείλονται στα λιγότερα καρδιαγγειακά και πνευμονολογικά προβλήματα που παρουσιάστηκαν. Δεν βρέθηκε συσχέτιση μεταξύ του πράσινου τσαγιού και του κινδύνου θανάτου από καρκίνο. Πάντως, προηγούμενη μελέτη στο εργαστήριο έδειξει ότι η γαλλική επιγαλλοκατεχίνη-3 (EGCG) σκότωσε καρκινικά κύτταρα του στόματος χωρίς να βλάψει τα φυσιολογικά κύτταρα.

Δείτε επίσης