Ανθεκτικός γονόκοκκος εμφανίστηκε στη Βρετανία

Συναγερμός έχει σημάνει στη Βρετανία λόγω της εμφάνισης ανθεκτικού γονόκοκκου (Neisseria gonorrhoeae), ενός βακτηρίου που μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή και προκαλεί γονόρροια (βλεννόρροια).

Τους τελευταίους 18 μήνες έχουν επιβεβαιωθεί 34 κρούσματα ανθεκτικής γονόρροιας αλλά αυτό εκτιμάται ότι αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου, διότι πάνω από το 50% των γυναικών και περίπου το 10% των ανδρών με γονόρροια δεν εμφανίζουν συμπτώματα και έτσι μεταδίδουν την ασθένεια χωρίς να το ξέρουν.

Ο γονόκοκκος έχει αναπτύξει αντοχή στα διαθέσιμα αντιβιοτικά πλην ενός. Η συνήθης αντιμετώπιση περιλαμβάνει ένα ενέσιμο αντιβιοτικό (κεφτριαξόνη) και στη συνέχεια ένα αντιβιοτικό από το στόμα (αζιθρομυκίνη). Όμως το βακτήριο έχει αναπτύξει σε μεγάλο βαθμό αντοχή στην αζιθρομυκίνη και έτσι έχει απομείνει μόνο η κεφτριαξόνη που είναι αποτελεσματική.

Ειδικοί του Βρετανικού υπουργείου Υγείας ανησυχούν ότι η γονόρροια δεν θα αργήσει να γίνει αθεράπευτη ασθένεια. Γι’ αυτό το λόγο, εξέδωσαν προειδοποίηση στην οποία συνιστούν να χρησιμοποιείται πάντα προφυλακτικό κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης.

Χωρίς θεραπεία, η γονόρροια προκαλεί μειωμένη γονιμότητα και φλεγμονή στη γυναικεία μήτρα. Κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή, πρόωρο τοκετό ή να δημιουργήσει προβλήματα όρασης στο παιδί.

Δείτε επίσης