Από τι κινδυνεύουν οι γυναίκες που εμφανίζουν πολύποδες στη μήτρα

Οι πολύποδες μήτρας είναι καλοήθεις σχηματισμοί στο τοίχωμα (ενδομητρικοί) ή στον τράχηλο της μήτρας (τραχηλικοί πολύποδες). Μπορούν να είναι επίπεδοι ή να συνδέονται με τη μήτρα μέσω ενός μίσχου (μισχωτοί). Το μέγεθός τους ποικίλει από μερικά χιλιοστά έως λίγα εκατοστά.

polypodes-mhtraΑπό τι κινδυνεύουν οι γυναίκες με πολύποδες μήτρας

Οι πολύποδες γίνονται συνήθως αντιληπτοί  λόγω των συμπτωμάτων που προκαλούν: συχνά αιμορραγία στα μέσα του κύκλου ή έντονη αιμορραγία κατά τη διάρκεια της περιόδου. Αν η ασθενής προσπαθεί να επιτύχει εγκυμοσύνη, ένας πολύποδας μπορεί να ενοχλεί και άρα να προκαλεί υπογονιμότητα.

Σε κάποιες περιπτώσεις οι πολύποδες μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί, δηλαδή η γυναίκα δε νιώθει καμία ενόχληση. Τότε ανιχνεύονται στον υπέρηχο ή στη σαλπιγγογραφία π.χ. κατά τον ετήσιο προληπτικό έλεγχο ή κατά τη διερεύνηση της υπογονιμότητας.

Αν μια γυναίκα πρόκειται να υποβληθεί σε θεραπεία με εξωσωματική γονιμοποίηση, τότε τις πιο πολλές φορές προτείνεται η αφαίρεση του πολύποδα πριν τη θεραπεία προκειμένου να αυξηθούν τα ποσοστά επιτυχίας. 

Πώς αφαιρούνται

Οι ενδομητρικοί πολύποδες αντιμετωπίζονται με χειρουργική αφαίρεση μέσω επεμβατικής υστεροσκόπησης. Πρόκειται για μια διαδικασία ρουτίνας που γίνεται χωρίς να χρειάζεται η ασθενής να παραμείνει στο νοσοκομείο. Πρέπει να γνωρίζετε, όμως, ότι ο πολύποδας ενδεχομένως να επανεμφανιστεί.

Με τη βοήθεια μιας μικρο-κάμερας, ο γιατρός ελέγχει το εσωτερικό της κοιλότητας της μήτρας και ταυτόχρονα με τη διάγνωση μπορεί να κάνει και θεραπεία του προβλήματος. Η επεμβατική υστεροσκόπηση γίνεται υπό ήπια αναισθησία (μέθη) προκειμένου η ασθενής να κοιμηθεί και μη νιώσει πόνο.

Η καλύτερη χρονική στιγμή για την αφαίρεση του πολύποδα με υστεροσκόπηση είναι τις πρώτες μέρες μετά το τέλος της περιόδου της ασθενούς, αλλά και αργότερα στον κύκλο, αρκεί να μην δεν τίθεται θέμα αρχόμενης κύησης. Δε θα πρέπει να φάτε ή να πιείτε 8 ώρες πριν από τη διαδικασία, λόγω της μέθης. Η επέμβαση διαρκεί κατά μέσο όρο περίπου 30 λεπτά.

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του κέντρου γυναικολογίας και αναπαραγωγής Γέννημα IVF και κλείστε σήμερα ραντεβού για αφαίρεση πολύποδα με υστεροσκόπηση από την πιο εξειδικευμένη και έμπειρη ομάδα γυναικολόγων και μαιών.

Δείτε επίσης